Дубай

Мнения: 352
Регистриран: Преди 3 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби

Мнение #1 Преди 6 месеца

Първата майкопроизводителна станция в Близкия Изток

Развъден центърът Hatta Honeyе е оборудван с 800 кошера и има капацитет да пройзвежда до 100 000 майки годишно “, казва Мохамед Ал Наех, собственик на фермата Al Najeh Honey.

Hatta Honey е първият център в света, който развъжда пчелни майки
"Саскатраз" извън Канада и Северна Америка. В момента компанията
произвежда 17 тона мед всяка година, след като приключи, ще произвежда 300 тона мед.Въпреки че пчелите „Саскатраз“ имат лъскав златист блясък и произвеждат огромни количества мед; майката от тази порода е наистина уникална.По пройзход от провинция Саскачеуан в Западна Канада, пчелната майка Саскатраз има живот от три до четири години и е една от онези кротки породи пчелни майки в света, според Ал Наех.Манеа Ал Кааби, генералният директор на Hatta Honey, каза пред Khaleej Times, че проектът се изпълнява от известно време. "Hatta има дълга история на производството на мед и в този регион се произвеждат над 20 разновидности мед. Ние сме го създали в най-добрия интерес за защита на вида", каза той.Въпреки че центърът за развъждане на майки Hatta Honey бръмчеше с колективното жужене на над няколко милиона пчели, това едва ли беше плашеща гледка. Пчелите са приспособени към местния климат и всички съоръжения са направени, за да бъдат здрави и през лятото. Сякаш за да се убеди в това, Ал Нахедж потопи ръката си в кошер и извади няколко пчели в дланта си.Той каза: „Вижте колко са нежни. Те изобщо не ужилват, освен ако не са провокирани".
Регистрирайте се, за да видите линка

Относно канадската селекция пчели "Саскатраз", която масовият пчелар в България вероятно не е чувал.
Регистрирайте се, за да видите линка

Абстракт
Целта на проекта Саскатраз е да отглежда кротки, продуктивни пчелни
семейства с поносимост към акара и болести на пилото. Полагат се и
усилия за идентифициране на генетичното разнообразие и съпоставяне на важните фенотипове с молекулярни (микросателити) маркери.Тези цели бяха постигнати чрез събирането на голям генофонд в изолиран пчелин, наречен Саскатраз. За достъп до източник на пчели, адаптирани към средата на Саскачеуан и подбрани в продължение на много години за производство на мед, зимоустойчивост и добро цялостно здраве на семействата, беше отправено искане до развъдчиците на майки в Саскачеуан и Манитоба да предоставят най-добрите си разплодни линии на програмата. Четиринадесет майкопроизводители предоставиха 35 колонии. За да осигурят развъден материал, за който преди това беше доказано, че има толерантност към акара, няколко развъдчици предоставиха реселектирани руски и немски развъдни линии. Всички колонии в пчелина Саскатраз бяха нормализирани за нивата на заразяване с вароа и трахеен акар. Не бяха приложени никакви синтетични химични митициди и се използва естествен подбор за идентифициране на най-продуктивните и толерантни към акараи фенотипове. Първоначалните селекции са правени за три години и половина. През пролетта на 2007 г. опаразитяването от акара и стреса от свързани патогени уби всички първоначални колонии на Саскатраз. Селекционните линии, подбрани през 2006 г., бяха отново кръстосани в Саскатраз под високо натиск на вароа акара за генериране на развъдни майки с повишен вароа толеранс. Потомството на избрани развъдчици непрекъснато се ауткросва и се подлага на реселекция, за да се запази избраният генофонд, да се запази генетичното разнообразие и да се обогати с икономически черти. Повторно подбраните колонии се връщат в пчелина Саскатраз и естественият процес на селекция се повтаря в търсенето на генотипове с повишена експресия на толерантност към акари и производство на мед без използване на химически митициди. Модел, показващ логистиката на операцията по развъждане на Саскатраз, е представен на Фигура 1.Като цяло нашият подход е да подбираме семейства с балансирани черти, с повишено производство на мед като основен критерий за подбор. Тези семейства показват различна степен на повишено производство на мед, добра устойчивост на трахеални акари (Acarapis woodi) акари и варовито пило, както и известна поносимост към акарите (вароа деструктор). Нито едно от семействата не показва пълна устойчивост на вароа акари и се изискват постоянни усилия за размножаване на линии с подобрена вароа толерантност. Заразяването с вароа при Apis Mellifera е сериозен проблем в световен мащаб, заплашва съществуването на отглежданата медоносна пчела и е част от причината за колапса на колониите (CCD).От 2006 г. в развъдната програма в Саскатраз са пуснати 14 семейства (SAT -14, 17, 23, 28, 30, 34, 63, 65, 84, 86, 87, 88, 96, 98.) на майкопроизводители, за размножаване. Към 15 октомври 2009 г. 4220 маточника и 67 майки за разплод са били продадени на канадските развъдчици.

Назад към НовиниРазглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости