Старите кучета отговарят!

Мнения: 5740
Регистриран: Преди 3 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: Северозапада

Мнение #3181 Преди 1 месец

Иван.Иванов написа:Колеги видях една статия в която пишеше една рецепта за захарен сироп лимонтозо или на 1 килограм захат се слагало 0,3 грама лимонтозо, та някой слагал ли е към сиропа, с какво подпомага лимонтозото ?!?!

Недей слага.
Мнения: 3479
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: Горна Оряховица
Контакт:

Мнение #3182 Преди 1 месец

Иван.Иванов написа:Колеги видях една статия в която пишеше една рецепта за захарен сироп лимонтозо или на 1 килограм захат се слагало 0,3 грама лимонтозо, та някой слагал ли е към сиропа, с какво подпомага лимонтозото ?!?!

Като го забъркаш сложи половин лъжичка хлебна сода. Кипва много бърже и става газирана лимонада която мори киселините много бърже! Като малки карахме баба да ни прави, че много я обичахме, ама тя се дърпаше ... :lol:
Заговори, за да те видя! - Сократ
Само когато комар ти кацне на топките, разбираш, че проблемите могат да бъдат решени и без агресия!
Майстор - Готвач
Мнения: 2088
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Начинаещ пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: скоро

Мнение #3183 Преди 1 месец

Иван.Иванов написа:Колеги видях една статия в която пишеше една рецепта за захарен сироп лимонтозо или на 1 килограм захат се слагало 0,3 грама лимонтозо, та някой слагал ли е към сиропа, с какво подпомага лимонтозото ?!?!

лимонена киселина, не лимонтузу, мисля че по 2гр. на литър сироп се слагаше за да не прокисва. Обаче има една врътка с тия киселини, при по-големи дози блокират жлезите дето отделят инвертазата или нещо от сорта. Тъй че по-добре без, а и точно сега леко да не вкисне сиропа ;)
"То идеи имаме, ами лек нямаме!" Данче Друмевски :clap:
ИПМ
Мнения: 19971
Регистриран: Преди 3 години
Стаж: Начинаещ пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
Пчелар от: 5 години

Мнение #3184 Преди 1 месец

nikawr написа:Като го забъркаш сложи половин лъжичка хлебна сода. Кипва много бърже и става газирана лимонада която мори киселините много бърже! Като малки карахме баба да ни прави, че много я обичахме, ама тя се дърпаше ... :lol:

Дефицит бяха стоките за пчели. :lol: :lol:
ИПМ
Мнения: 19971
Регистриран: Преди 3 години
Стаж: Начинаещ пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
Пчелар от: 5 години

Мнение #3185 Преди 1 месец

Перо Мелиферо написа:лимонена киселина, не лимонтузу, мисля че по 2гр. на литър сироп се слагаше за да не прокисва. Обаче има една врътка с тия киселини, при по-големи дози блокират жлезите дето отделят инвертазата или нещо от сорта. Тъй че по-добре без, а и точно сега леко да не вкисне сиропа ;)

Те кристалите ги изхвърлят. :lol: :lol:
Мнения: 5740
Регистриран: Преди 3 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: Северозапада

Мнение #3186 Преди 1 месец

Перо Мелиферо написа:лимонена киселина, не лимонтузу, мисля че по 2гр. на литър сироп се слагаше за да не прокисва. Обаче има една врътка с тия киселини, при по-големи дози блокират жлезите дето отделят инвертазата или нещо от сорта. Тъй че по-добре без, а и точно сега леко да не вкисне сиропа ;)

Лимонтузу е винена к- на поне така мисля.
Основната идея не е да не прокисва а за PH на захарния сироп да му предаде кисела реакция.Уж помагало за разбиването на захарозата до по прости захари и било по лесно за пчелите.Бонуса бил профолактика за Нозематозата ( има се в предвид апис) и Аскосферозата( тук върши няква работа).
Основно се е практикувало от пчелари любители есен и много ранна пролет преди 1 световна слагали няква киселина винена, лимонена, оксалова и т.н. мисля, че си имат и няква млечна де и сега си я ползват за вароатозата после разни умни глави долу горе по времето на революцията по точно една научно доказал, че не е добре тая работа за пчелите.После дошъл проф.Таранов и още един мозък и горещо препоръчвали при есенното запасяване да се слага оцет или др. к- на в сиропа.Проф.Кашковский проверил тая работа с контролни групи разочаровал се от резултатите и рекъл и отсекъл ние нашите пчели няма ги раним с оцет.
П.П.Перка кекав фен си на професора Кашковский.
Майстор - Готвач
Мнения: 2088
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Начинаещ пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: скоро

Мнение #3187 Преди 1 месец

Георги 1974 написа:П.П.Перка кекав фен си на професора Кашковский.

що така бе Гога, с кое не си съгласен? Нещо да съм излъгал?
"То идеи имаме, ами лек нямаме!" Данче Друмевски :clap:
Мнения: 5740
Регистриран: Преди 3 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: Северозапада

Мнение #3188 Преди 1 месец

Перо Мелиферо написа:що така бе Гога, с кое не си съгласен? Нещо да съм излъгал?

Разбра ме погрешно не, че не казваш право а не обясняваш защо така е правилно.Това прави професора обяснява с думи прости без да налага мнението си с надежда да го разберат.
Майстор - Готвач
Мнения: 2088
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Начинаещ пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: скоро

Мнение #3189 Преди 1 месец

Георги 1974 написа:Разбира ме погрешно не, че не казваш право а не обясняваш защо така е правилно.Това прави професора обяснява с думи прости без да налага мнението си с надежда да го разберат.

Е това беше най-просто обясненото дето можах, той ще ме разбере човека. Заради киселините не могат да преработят захарозата. То и затова инвертирания сироп с ензим, се води по-качествен от тоя с киселина. Аз така знам. :D
"То идеи имаме, ами лек нямаме!" Данче Друмевски :clap:
Мнения: 3058
Регистриран: Преди 3 години
Стаж: Опитен пчелар
Пчелите за мен са: Хоби

Мнение #3190 Преди 1 месец

Перо Мелиферо написа:Е това беше най-просто обясненото дето можах, той ще ме разбере човека. Заради киселините не могат да преработят захарозата. То и затова инвертирания сироп с ензим, се води по-качествен от тоя с киселина. Аз така знам. :D

Поглед от друга страна.Инвертирането с киселина става най-бързо и качествено при затопляне.При температура 70-80 градуса на сиропа 2 гр. лимонена киселина (лимотнузото е винена) инвертират почти на 100% 1кг. захар за около час.Основния проблем е количеството ХМФ( хидроксиметилфурфурол), което се образува при това инвертиране.
При инвертирането с ензим инвертаза процеса е доста по дълъг.Температурния режим и тук е фактор.Не трябва да се прегрява.40-50 градуса максимум.ХМФ на практика не е фактор при това инвертиране.
Кратко.Просто.Ясно.Дали е вярно?Така мисля! :thumbup:

Назад към Начинаещи



Разглеждащи този форум: , и 10 гости