СтартерПреди да направя стартер, преглеждам пилото, а то трябва да бъде идеално. Семейството не трябва да е боледувало и не трябва да има дори съмнение, че нещо не е наред. Семейството трябва да работи и да се пръска по шевовете от пчели. От мърша да правиш стартер е чиста далавера, докато някоя болест не плъзне из пчелина. Знам, че се практикува, но после колегите "забравят" да кажат колко отводки са умрели преди зимата.
Докато правя стартерите, мога спокойно да си свърша и другата работа, а веднъж като отвориш кошер, можеш да свършиш работа за 2-3 посещения напред. За да подсиля стартерите, трябва да ги наредя по време, така както искам да се излюпват майките, а не всички да излизат по едно и също време. Моят съвет е да не се мъчите да вадите 200 майки в един и същи момент, освен, ако нямате работници и вече кошерите са наредени. Ако не можете да направите 20 отводки в един ден, не се мъчете, разпределете си стартерите така, както на вас ви е удобно.
Работим с различни кошери, някои използват 3-4-5 рамкови Лангстрот-Рут за стартер, други 10-20-30 рамки, а после и за отглеждач...но в общи линии правилото е да има толкова пчела в сандъка, че да не можете да сложите капака. Мислех как да разбера броя пчели, които ще останат - е спрях да мисля, отварям след няколко часа и виждам какво има вътре. Давам им повече рамки и дори празен корпус, а после ги стеснявам, докато не започнат да преливат.
По трудният начин разбрах, че е по-лесно да сложиш рамки със запечатано пило в семейството, което ще правиш стартер, отколко да събираш, подсилваш и т.н. Тази пчела не се губи, няма какво да спестявам точно от това. Смяташ дните и знаеш кога ще се излюпи пилото, тогава имаш перфектни кърмачки в точния момент.
Тези кърмачки трябва да са нагрухани като прасета преди коледа

Номерът е да няма мед в кошера, като се дават питки със заместител и/или сироп. С малки хранилки - не става, не се мъчете!
Няма смисъл от хранене, ако ще трупат по питите, целта е тази храна да мине през пчелата и да се превърне в млечице. От захарен сироп, млечице не става, освен в Русия и при някои български пчелари.(беше смешно, вече е трагично)
Ако сте обърнали внимание, много снимки и клипове има с маточници с неизядено млечице. Щом има млечице след излюпването, значи майката е супер - ако на масата има 4 хляба, а на мен ми е свършила манджата, трябва да съм нахранен и щастлив.

Млечицето се променя, след първите 12 часа няма нищо общо, а след 72 часа е само за клиенти, вади ларвата и събирай млечице за пазара. Ако ще събирате млечице за майки, то трябва да бъде прозрачно, а не мътно-бяло, след 1-2 опита, повечето се отказват, но няма да развалям изненадата.
За мен най-добре работи варианта с наблъскано догоре семейство със запечатано пило, но ако някой държи да събира пчели от различни семейства, може и да пробва.
В стартера оставям 1 изградена рамка(виж по-долу защо) и рамки с основи. Важно е да им бъде тясно и да нямат мед и прашец, а целта е да вземат храната, която аз ще им дам и да не я складират по питите. Много колеги си имат рецепти за тези случаи от извара, хидропрот, мая до зехтин...
Тайни от кухнята
Когато се прави стартера, може да се постави рамка с много малко дърто пило, така много повече пчели остават в кошера и не се връщат. Ларвите и яйцата са конкуренция на маточниците, а целта е тези майки да бъдат хранени перфектно.Използвам малки рамки с около 10 чашки, вместо на един път да давам 30 ларви, предпочитам 3 пъти по 10бр.
Рамката с личинките се поставя до рамката с пилото. Хранилката се пълни, ако ще давате питка, сега е момента...затваряш и ще се видите утре.
След 24 часа и дори по-малко, личинките са готови да отидат в отглеждача. Рамката с личинките и рамката с пилото се прехвърлят в отглеждача. На тяхно място се поставя рамка с основа и нова рамка с личинки. Почти винаги, втората партида е по-добра, защото при първата в пчелите все още е имало някакъв мед от стария кошер.
След 24 часа давам и третата рамка. След 24 часа, вадите рамката с маточниците, прехвърляте на отглеждача и тук е тънкия момент. От този стартер стават идеални отводки, но трябва да имате готови маточници, които ще се излюпят до 1-2 дни. Първата партида е по-неприятна, защото ако нямате някое семейство изпаднало в роево, значи нямате готови маточници, но целия стартер може да се събере с майката, която сме оставили като резерва(това го пропуснах). След като вече имам маточници, тези събирания ги избягвам. Другият вариант е този със стартер/отглеждач за първата партида, но всеки трябва сам да си прецени кое му е по-удобно и кое дава по-добри резултати.
....