Как правя майки и отводки

Профилна снимка
Дамян Дамянов
Мнения: 6920
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
Пчелар от: Варна
Контакт:

Мнение #1 Преди 1 година

Правя темата специално за колегите, които все забравям(ще ме извинявате) или нямам време да им обясня подробно, на едно място, свързано и т.н. Тъй като няма да ми стигне времето да изпиша всичко, а и винаги ще има нещо, което съм забравил, мненията ще ги редактирам, за да стане по прегледно.
Драго, Боби, Александров и другите, които са ме питали, приятно четене.
To a philosopher all news, as it is called, is gossip, and they who edit and read it are old women over their tea.
Профилна снимка
Дамян Дамянов
Мнения: 6920
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
Пчелар от: Варна
Контакт:

Мнение #2 Преди 1 година

Есен-Зима

1. Оценявам семействата, както и майките. Последен шанс да изчистя пити, които не трябва да влизат в следващия сезон и последен шанс за късни отводки. Комбинирам тези дейности, защото ме мързи и защото не желая да отварям по 100 пъти едно и също семейство.

2. Бележа семействата, които ще използвам за разплод, а ако нямат маркер, значи майките ще бъдат сменени или ще изчакам да видя как ще излязат от зимата. Понякога има семейства, които ме изненадват приятно на пролет.

3. В тези семейства трябва за имам търтееви пити още от есента. Ако някой желае, може да си купи основи или пластмасови рамки, аз предпочитам да използвам собствения восък, особено за тази цел. Търтеите са много кекави, а всеки препарат за растителна защита ги довършва, може да са живи, но няма голяма полза от тях. Ако някой си мисли, че е в толкова чист район, може и да има друго виждане. Когато слушам колеги да говорят за бащини семейства, започвам да се чудя, дали изобщо отглеждат пчели или не са се интересували или се самозаблуждават.

4. Семействата се зазимяват възможно най-скоро. Храня до отказ да вземат сиропа, а след това подавам по 100мл(грубо), колкото да видя дали ще вземат. Тоест, тези които си вземат сиропа, продължавам да ги храня, а другите само ги наглеждам. Веднъж започна ли със зазимяването, приключвам с отварянето на семейства(има няколко изключения, но не са интересни). За прашеца и дали изобщо го има по време на последното пило(последните няколко), всеки може да прецени, но не мога да разчитам на природата. Ако тези пчели не са отгледани добре, тогава сезона ще започне трудно или семействата ще ги събирам в чували за смет. Никой не ми е виновен, че съм спал или съм бил на почивка, когато семествата са имали нужда от помощ.

5. Семействата са задръстени със сироп и ако има някакво пило, то ще бъде толкова, колкото килийки са успели да освободят. Чувал съм всякакви мъдрости по повод на това хранене, а същите колеги са надъхани да използват изолатори за майката през зимата - аз логика не мога да видя и не я търся. Виждам температурите и се съобразявам с времето, а ако е 20 градуса и прашеца върви, пилото няма да спре. Това автоматично означава, че трябва да храня. За питките, дали ноември, декември или януари - виждате, че всяка година е различна и гледам да се съобразявам с това. Някой го наричат пчеларски инстинкт, аз му викам парен каша духа. :icon-wink:

6. Целта е да изкарам възможно най-много пчели от зимата. Повечето от тези семейства са отводки с млади майки, а старите майки, които са се представили добре, оставям за бащини семейства. Не ме интересува колко са семействата, интересува ме колко пчели имат и с колко пчели ще започна. Опитвам да вкарвам малко по-слаби семействата, но не ми се получава и по някое време се усещам, че е можело да разделя по-силните.

7. Сега вече мога да си направя по-добре сметката - колко отводки ми трябват, колко основни семейства, колко бащини ще имам, колко стартера, колко трябва да ликвидирам и т.н. Не, че плана не е направен преди 6 месеца, но вече имам представа как ще го изпълня и знам къде ще имам проблеми/предизвикателства. И обикновено в този момента се сещам, че нямам достатъчно хранилки, рамки и т.н, но не вярвам да съм само аз :icon-wink:
To a philosopher all news, as it is called, is gossip, and they who edit and read it are old women over their tea.
Профилна снимка
Дамян Дамянов
Мнения: 6920
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
Пчелар от: Варна
Контакт:

Мнение #3 Преди 1 година

Пролет

8. Хранене. Всички семейства трябва да се развият възможно най-бързо. Ако природата е с мен, става много по-лесно, но както и зимата, не мога да разчитам на нея. Нектарът и прашеца не трябва спират и за ден, но това е невъзможно и почвам с заместителите при първа възможност.

9. Корпуси с основи под семейството. Задължително давам място за развитие на семействата и задължително под тях. Ако стигнат до най-горния корпус, вече мога да поставям рамки с основи и там, но за това в следващите мнения.

10. Свалям корпуси с рамки запечатани на 100% със сироп от семейства, които ще използвам за отводки. Ако в този момент имам нови отводки - супер, хвърлям корпусите върху тях, но ако отводките не са готови, трябва да се приберат в склада, а избягвам такива операции. Най-лесният вариант в този случай, е да се съберат по 5-6-10 корпуса върху семейства, които нямам намерение да отварям скоро.

11. Тези семейства са разделени на 2 групи. Група за пило и група за пчели. От първата вадя само пилото за отводките, а от втората само пчелите. Под тях основи, над тях хранилка пълна със сироп. Тъй като майките са на тясно, само да им дам празна пита или основа и на следващия ден няма празна килийка. Така във всеки момент, знам в кое семейство има пило на възраст Х дни. Следи се хранилките да са пълни и да имат рамки с основи, тези пчели не ни трябват за паша. Това са генератори на пчели и на пило - никаква милост, докато майките снасят и са по-силни от отводките, които правим от тях. Стигнат ли до ниво отводка, майките се сменят, а кошера вече го пишем отводка, а не донор на пчели/пило.

12. Роене - нямам такива проблеми. Вместо да си губя времето в мачкане на маточници и поддържане на семействата с надеждата, че времето ще се оправи или, че акацията трябва да даде, липата трябва да даде...правя си отводките, а когато видя как се върви сезона, тогава мога да реагирам.

13. Как става номера с пашата. Ако видя, че има сериозен нектар и времето е добро поне по прогнозите, мога да действам. Намирам майката в отводка, дърпам я заедно с питата в нов корпус и я оставям на старото място. Останалите рамки със стария корпус ще ги събера с друго семейство, а майката остава с 1 рамка пило и летящите пчели.(Ако има повече пчели, може и повече пило да оставя, защото отвореното пило не ми трябва в другото семейство). По този начин от 3 отводки, правя 1 основно семейство и 2 слаби отводки, може и резервни майки да им казваме. На основното семейство, веднага трябва да му се дадат поне 2-3 Дадан-Блат магазина, ако нямаме повече свободни.
Вече след пашата, основните семейства стават донори на пило или пчели.
Единият вариант е да прехърля пило първо на отводките(двете които отслабихме). Основното семейство-донор разполага с достатъчно пчели и продължавам да му отнемам пило или пчели, докато се върне на ниво отводка. Другият вариант е да не пипам отслабените отводки, а само да направя нови от основното семейство.
Пилото може да отиде в двете отслабени или за нова отводка, но не подсилвам с пчели. На този етап, вече мога да преценя колко и кои семейства да оставя за следващата паша. Това е лошото на нашето пчеларство, че пашите са много разпокъсани. Всички тези отводки чакат слънчоглед или ливада(ако шефа даде малко дъжд).

14. Правя си разчет на корпусите със сироп и гледам всяка отводка да има възможно най-много готови, запечатани пити. Вместо да храня и да изтощавам семейства през септември и да карам зимна пчела да запечатва сироп, повечето от запасите вече са готови. Това е най-голямото главоболие - късно хранене.

15. Ако има слънчоглед и/или късна паша, след нея могат да се правят отводки. Дали сборни или по горната схема, зависи от състоянието на семействата и целта за следващия сезон.
To a philosopher all news, as it is called, is gossip, and they who edit and read it are old women over their tea.
Профилна снимка
Дамян Дамянов
Мнения: 6920
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
Пчелар от: Варна
Контакт:

Мнение #4 Преди 1 година

Горе-долу нахвърлях основите. Следва малко по-подробно да разгледам всяка една дейност.
Мненията долу са променени. Като се сетя нещо, ще го добавям в тях.
To a philosopher all news, as it is called, is gossip, and they who edit and read it are old women over their tea.
Профилна снимка
Дамян Дамянов
Мнения: 6920
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
Пчелар от: Варна
Контакт:

Мнение #5 Преди 1 година

Tъртеите

Още от есента съм оставил за бащини семейства тези, които са показали добри резултати и особено, ако дъщерята и майката се представят отлично(дай боже и назад). Проблемът е, че твърде много са параметрите, които се следят, а никога не можеш да си сигурен дали новата майка ще наследи това, което търсиш. Но винаги е в помощ, ако отсяваш проблемните и даваш възможност на тези, които се представят отлично.
Бащините са един разход, не можеш нито отводки, нито мед да извадиш, а искат здраво хранене. За да се произведат тези търтеи, още от предната година, трябва да избереш семействата, да смениш всички рамки(най-малкото), ако третираш с тежката артилерия, това се прави на пролет и започваш да се молиш.
Старите майки се следят редовно, защото много обичат да им залагат маточници, точко когато започва да снася повече търтееви яйца. 3-4-5 годинишни майки се поддържат много трудно и много боли ако ги изтървеш.
Тези дърти баби ги държа за търтеевото пило и за яйцата, ако дъщерите им са добри, а техните имат проблем. Примерно: Майката е добра, дъщерите също, а техните ще ти зашият чорапите и се гоните из пчелина.
Агресивните семейства се ликвидират възможно най-скоро, като им отнемам пчелите, докато не се стопи семейството, а след това вече спокойно може да им се смени майката. Тези семейства не трябва да се оставят да правят търтеево пило.
От бащините семейства, могат да се вадят търтееви рамки и да се прехвърлят на други семейства. Тъй като майката ще продължава да снася, а на нас ни трябват доста, всички са доволни. Изважда се една рамка с търтеево пило и се заменя с друга рамка с работническо.
Като отворя някое голямо семейство и в него има колкото работнички, толкова и търтеи, значи съм си свършил работата. По обед, тези семества пускат облаци от търтеи, не можеш да си чуеш приказката около кошерите. За оплождането на майките трябват здрави търтеи, в точния момент и на точната възраст. С 1-2 "бащини семейства" на 100бр, става само по книгите и после ревем у фейсу, че майките не се връщат или не се оплождат. Направихме си опита миналата година, една и съща партида маточници, но на две различни места и търтеи отгледани в присъствието на акарицид и кой знае какви отрови от нивите. Всички майки бяха сменени, ама нито една оцеляла и то след 1-2 месеца. Иначе има колеги, които третират по 3 пъти (амитраз, кумафос, ОК) на година и правят маточници на подвижно в рапицата, но само те си знаят как го правят.
To a philosopher all news, as it is called, is gossip, and they who edit and read it are old women over their tea.
Профилна снимка
Дамян Дамянов
Мнения: 6920
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
Пчелар от: Варна
Контакт:

Мнение #6 Преди 1 година

Как правя майки и отводки - IMG_20180114_215213.jpg
Как правя майки и отводки - IMG_20180114_215746.jpg
To a philosopher all news, as it is called, is gossip, and they who edit and read it are old women over their tea.
Профилна снимка
Дамян Дамянов
Мнения: 6920
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
Пчелар от: Варна
Контакт:

Мнение #7 Преди 1 година

Стартер

Преди да направя стартер, преглеждам пилото, а то трябва да бъде идеално. Семейството не трябва да е боледувало и не трябва да има дори съмнение, че нещо не е наред. Семейството трябва да работи и да се пръска по шевовете от пчели. От мърша да правиш стартер е чиста далавера, докато някоя болест не плъзне из пчелина. Знам, че се практикува, но после колегите "забравят" да кажат колко отводки са умрели преди зимата.
Докато правя стартерите, мога спокойно да си свърша и другата работа, а веднъж като отвориш кошер, можеш да свършиш работа за 2-3 посещения напред. За да подсиля стартерите, трябва да ги наредя по време, така както искам да се излюпват майките, а не всички да излизат по едно и също време. Моят съвет е да не се мъчите да вадите 200 майки в един и същи момент, освен, ако нямате работници и вече кошерите са наредени. Ако не можете да направите 20 отводки в един ден, не се мъчете, разпределете си стартерите така, както на вас ви е удобно.
Работим с различни кошери, някои използват 3-4-5 рамкови Лангстрот-Рут за стартер, други 10-20-30 рамки, а после и за отглеждач...но в общи линии правилото е да има толкова пчела в сандъка, че да не можете да сложите капака. Мислех как да разбера броя пчели, които ще останат - е спрях да мисля, отварям след няколко часа и виждам какво има вътре. Давам им повече рамки и дори празен корпус, а после ги стеснявам, докато не започнат да преливат.
По трудният начин разбрах, че е по-лесно да сложиш рамки със запечатано пило в семейството, което ще правиш стартер, отколко да събираш, подсилваш и т.н. Тази пчела не се губи, няма какво да спестявам точно от това. Смяташ дните и знаеш кога ще се излюпи пилото, тогава имаш перфектни кърмачки в точния момент.
Тези кърмачки трябва да са нагрухани като прасета преди коледа :lol: Номерът е да няма мед в кошера, като се дават питки със заместител и/или сироп. С малки хранилки - не става, не се мъчете!
Няма смисъл от хранене, ако ще трупат по питите, целта е тази храна да мине през пчелата и да се превърне в млечице. От захарен сироп, млечице не става, освен в Русия и при някои български пчелари.(беше смешно, вече е трагично)
Ако сте обърнали внимание, много снимки и клипове има с маточници с неизядено млечице. Щом има млечице след излюпването, значи майката е супер - ако на масата има 4 хляба, а на мен ми е свършила манджата, трябва да съм нахранен и щастлив. :doh: Млечицето се променя, след първите 12 часа няма нищо общо, а след 72 часа е само за клиенти, вади ларвата и събирай млечице за пазара. Ако ще събирате млечице за майки, то трябва да бъде прозрачно, а не мътно-бяло, след 1-2 опита, повечето се отказват, но няма да развалям изненадата. ;)
За мен най-добре работи варианта с наблъскано догоре семейство със запечатано пило, но ако някой държи да събира пчели от различни семейства, може и да пробва.
В стартера оставям 1 изградена рамка(виж по-долу защо) и рамки с основи. Важно е да им бъде тясно и да нямат мед и прашец, а целта е да вземат храната, която аз ще им дам и да не я складират по питите. Много колеги си имат рецепти за тези случаи от извара, хидропрот, мая до зехтин... :icon-eek:
Тайни от кухнята ;) Когато се прави стартера, може да се постави рамка с много малко дърто пило, така много повече пчели остават в кошера и не се връщат. Ларвите и яйцата са конкуренция на маточниците, а целта е тези майки да бъдат хранени перфектно.
Използвам малки рамки с около 10 чашки, вместо на един път да давам 30 ларви, предпочитам 3 пъти по 10бр.
Рамката с личинките се поставя до рамката с пилото. Хранилката се пълни, ако ще давате питка, сега е момента...затваряш и ще се видите утре.
След 24 часа и дори по-малко, личинките са готови да отидат в отглеждача. Рамката с личинките и рамката с пилото се прехвърлят в отглеждача. На тяхно място се поставя рамка с основа и нова рамка с личинки. Почти винаги, втората партида е по-добра, защото при първата в пчелите все още е имало някакъв мед от стария кошер.
След 24 часа давам и третата рамка. След 24 часа, вадите рамката с маточниците, прехвърляте на отглеждача и тук е тънкия момент. От този стартер стават идеални отводки, но трябва да имате готови маточници, които ще се излюпят до 1-2 дни. Първата партида е по-неприятна, защото ако нямате някое семейство изпаднало в роево, значи нямате готови маточници, но целия стартер може да се събере с майката, която сме оставили като резерва(това го пропуснах). След като вече имам маточници, тези събирания ги избягвам. Другият вариант е този със стартер/отглеждач за първата партида, но всеки трябва сам да си прецени кое му е по-удобно и кое дава по-добри резултати.
....
To a philosopher all news, as it is called, is gossip, and they who edit and read it are old women over their tea.
Профилна снимка
Дамян Дамянов
Мнения: 6920
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
Пчелар от: Варна
Контакт:

Мнение #8 Преди 1 година

Отглеждач

Подготвям отглеждачите преди да започна със стартерите, освен ако не е 2 в 1. Този вариант 2 в 1 го отхвърлих, защото работата е малко повече, а и няма нужда да разглобявам семейства до нула и обратно по няколко пъти.
Отглеждачът представлява силно семейство, което допълнително съм подсилил с пило. В това семейство не е нужно да има мед, защото започваш да сваляш и качваш медови корпуси, а те тежат.(хамализъм)
Вече съм освободил семейството от меда/запаса, оставям рамки с основи за градеж в първи корпус, защото задръстват с прашец. Подсилвам отглеждача с колкото пило мога да "прежаля", а изобщо не ми се свиди. Ако пчелите в отглеждача могат да се грижат за 1000 рамки и 1000 рамки ще му дам. Защо не ми се свиди - Отглеждачите натрупват пчели, които използваш в отводките и редовно сменяш тази пчела. Подсилваш отглеждача, но вземаш пчели за отводки от него. Няма смисъл да държиш много пчели в отглеждач, ако те са стари. Майките имат нужда от 10-ина дни в отглеждача, новоизлюпените пчели са най-добри в храненето на пило през първите 10-ина дни. Пчеларството е мисловна дейност или хамалогия, както си го направиш :think:
Вземам пчели от отглеждача и на тяхно място давам пило, след 5 дни поставям маточниците в отглеждача. С извадените пчели правя отводка, като вземам пило от донор, а маточници вземам от друг отглеждач, който удобно съм заредил 10 дни преди това.
На всеки 5 дни имам готови маточници и нови отводки. Късно се усетих, че мога да направя отглеждачите на 2 групи, но работата стана песен :dance:
Както при стартерите и при отглеждачите е нужно по-различно хранене. Младите пчели си искат прашеца, а сиропа може да вкисне и да не му обърнат внимание. Само, че прашеца е под ХР и най-често е във първи корпус, а младите пчели ако слязат най-долу, може и изобщо да не се върнат. Така имаш всичко в кошера, но маточниците ги отглеждат 20 пчели и някой друг заблуден търтей. Това е причината за качване на пити с перга в корпуса с маточниците и доста колеги го практикуват. Колкото пъти кача пити с перга, толкова пъти седя и се чудя защо го правя. Повече се занимават с тъпченето на сироп по тези пити, отколкото с ядене на прашеца. Не мога да видя значително да намалява пергата в тези пити, което значи, че нещо не е наред. Един от номерата е да качиш всички пити с перга в корпуса с маточниците, така кърмачките нямат избор и се качват. Всяко чудо за 3 дни, ако не внасят прашец, може и да работи, но иначе си е чиста загуба на време и излишен стрес за семейството. Ефектът от питките и сиропа е много по-голям, но трябва да се внимава. Който е разливал голяма хранилка, знае какъв автогол е това. Гледайте да не наливате повече сироп, отколкото вземат до следващото отваряне, а при следващото зареждане на маточници, може да се даде повече или по-малко(свиква се).
Отглеждачите няма смисъл да се ползват за медосбор, колкото по-малко летяща пчела, толкова по-добре. Не ни трябва нектара на рапицата или други култури, които пръскат като ненормални. По същия начин както и при стартера, ние трябва да им дадем всичко необходимо, съжалявам, но много отрови се използват. Ако искаме да ограничим летежа, може да се извадят всички празни рамки, но проблема е, че бързо се научават да градят в корпуса с маточниците.
Най-неприятно е да си свършиш работата, отваряш с желание да вадиш готови маточници, а вътре направили едни далаци и мостове върху маточниците. През целия сезон го имах този проблем, като пробвах всякакви чудеса. Майкопроизводители ме посъветваха да отслабя отглеждачите, но това значи маточниците да се отглеждат от по-малко пчели - не става. Пробвах с преграждане, размяна на позицията в корпуса и...забравих още какво.
Направих си опити и стана номера. Провисих маточниците на 1-2см тръбички от гума, смених държачите и спряха да правят такива изпълнения. Някои от надградените маточници стават, а други са на 100% брак още докато ги видиш, но няма как да разчиташ на такива и по-добре брак на всички.
Когато пренасяхме в инкубатора маточниците от Варна до В.Търново, пак го имаше този проблем, не са добри снимките, но се вижда проблема. На снимките се виждат и държачите, които използвам(черни в ляво на снимките, маточниците са легнали върху памук)
Изображение Изображение
При опита с транспорта по еконт на маточници, проблема беше още по-зле, но там ни интересуваше дали и колко ще оцелеят от Варна до Хасково и не бяха нито спешни, нито важни.

Има още...
To a philosopher all news, as it is called, is gossip, and they who edit and read it are old women over their tea.
Профилна снимка
Дамян Дамянов
Мнения: 6920
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
Пчелар от: Варна
Контакт:

Мнение #9 Преди 1 година

Страничните мнения са преместени в Майката
Ще премествам мненията, за да остане по-подредена темата, така или иначе е трудно четиво.
To a philosopher all news, as it is called, is gossip, and they who edit and read it are old women over their tea.
Профилна снимка
Дамян Дамянов
Мнения: 6920
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
Пчелар от: Варна
Контакт:

Мнение #10 Преди 11 месеца

Девствена или оплодена е майката


Убий майката, като притискаш главата й.
Хванете последните два абдоминални сегмента (където е пръстена) или с пръсти, или с клещи и издърпайте този сегмент от останалата част на майката. Уверете се, че хващате само последните два сегмента и не се притеснявайте, че сте ужилени.
Изхвърлете тялото на майката, но запазете последните две сегменти ..
Сперматохът е погребан в бъркотията, но е забележително здрав и може да бъде изстискан чрез подвижност на пръстите ви или между гърбовете на вашите миниатюри.
Сперматохата се развива като перфектно кръгла сфера с диаметър около 1 мм. Изглежда бяло, защото е покрито с трахеална мрежа, за да осигури кислород за сперматозоидите. Това покритие се премахва, като се търкаля за няколко секунди между пръстите ви. Сега тя е готова да анализира.

1) Ако сперматока е напълно ясна, майката не е била оплодена. Тя е била девствена!

Как правя майки и отводки - spermempty.jpg


2) Ако е кремаво-бяло и непрозрачен, има достатъчно сперма за оплождане на яйцата. Това беше една добре оплодена майка.

Как правя майки и отводки - spermatheca.jpg


3) Ако е млечно и полупрозрачно(матирано), съдържанието на сперматозоиди е ниско, или от възрастта, или от недостатъчното чифтосване.

Как правя майки и отводки - spermatheca_bad.png


Може да са необходими няколко примера, за да се разграничи състоянието на бяло / непрозрачно от млечно-прозрачния вид.
Прикачени файлове
Как правя майки и отводки - Spermatheca-6.jpg
Как правя майки и отводки - Spermatheca-5.jpg
Как правя майки и отводки - Spermatheca-3.jpg
Как правя майки и отводки - Spermatheca-1.jpg
Как правя майки и отводки - img_5987a.jpg
To a philosopher all news, as it is called, is gossip, and they who edit and read it are old women over their tea.

Назад към Пчелни майки и отводкиКой е на линия

Разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости