Центрофуги

Мнения: 95
Регистриран: Преди 3 години
Стаж: Опитен пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес

Мнение #1 Преди 3 години

Кажете си мнението за центрофугите не Лисон
Мнения: 7698
Регистриран: Преди 3 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
Пчелар от: Варна
Контакт:

Мнение #2 Преди 3 години

Росен написа:Кажете си мнението за центрофугите не Лисон

За мен, на всичките нещо им куца. Най-големият проблем е в задвижването и ламарината. Трябва да се използва ламарина, която издържа на киселинността на меда. Примерно има лъжици и вилици, които изкарват по 50 години и нищо им няма, а има такива които веднага почерняват ако ги пъхнеш в съдомиялна машина. Това е разликата в неръждавейката.
Лагери липсват, защото са малко по-трудни за откриване, а и пчеларите не ги изискват. Оста трябва да може да се регулира и ако е мръднала, да и върнеш баланса.
Крановете са доста скъпи, а от добра неръждавейка струват по 2-3 пъти по-скъпо. Ако искате да имате възможност да прехвърляте меда с помпа в матуратор, трябват кранове, а не "клапите" от пластмаса, които се използват масово. Крановете които купих са или от 416L или по-добра. Вътре са с тефлон, който издържа на механичното триене и киселинността на меда. Проблемът беше, че много трудно се заваряват с CO2, а най-вероятно и с аргон няма да стане добре. Заварява се колкото е възможно с CO2 и после със сребърен припой и ацетиленова горелка. За цената на това удоволствие - не ми се говори.
Ето това е стойка, а не три крака от винкел 30мм х 30мм. Профилите са 50мм х 50мм х 3мм (вдигаме я двама човека).
Центрофуги - Стойка.jpg

Важно е цялата конструкция да бъде здрава, защото при въртенето на центрофугата се получават усуквания на метала(умора на метала). Краката трябва да бъдат достатъчно широки и центрофугата да стой стабилно дори при силно клатене при въртенето.
Ако трябва да навеждаш центрофугата, значи не е измислена добре. Не е толкова трудно да се направи наклон към крана и малко мъртво ниво. Кранът трябва да бъде възможно най-ниско, защото 1см над дъното е поне 1 кофа мед и трябва да наклониш центрофугата.
Четков или безчетков мотор.
Четковият вие като умираща хималайска мечка, по-евтин е като изпълнение, по-лесно се регулират оборотите, силата се губи при намаляване на оборотите, може да се спира и пуска често.
Управлението на безчетковия мотор е по-сложно, но вече се намира на приемлива цена. Трябва да има добро управление, честото спиране и пускане е най-лошото. Няма проблем да работи и да поддържа оборотите, но спирането и пускането трябва да бъде плавно. Другият проблем са високите обороти и предавката. Ако мотора работи на около 2950 оборота, свалянето до 400-500 оборота е трудна задача. Има предавателни кутии, има ремъци, има шайби, но всичко това струва пари. Друг е въпроса, че и при двата варианта е по-добре да има ремък, а не директно предаване към оста. Вибрациите на коша, не е редно да ги обира мотора.
Радиална, хордиална и касетъчна - всеки според нуждите. Друго е да наредиш 30-40-50 рамки и да разпечатваш докато се въртят :)
Още по-хубаво е жената да разпечатва, децата да центрофужат, а пчеларя да си пие бирата :obscene-drinkingcheers:
Дето се пие много вино, друг им върши работата :drinkingbuddies:
Мнения: 1216
Регистриран: Преди 3 години
Стаж: Начинаещ пчелар
Пчелите за мен са: Хоби

Мнение #3 Преди 3 години

Скъпи , може да се намери и нещо по евтино и стабилно.
Мнения: 7698
Регистриран: Преди 3 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
Пчелар от: Варна
Контакт:

Мнение #4 Преди 3 години

Бат Ицо написа:Скъпи , може да се намери и нещо по евтино и стабилно.

Цената не е проблем, стига да си заслужава и да знаеш защо плащаш. Ако в една стока е вложено достатъчно акъл и труд, защо да не платиш повече?!? Има толкво много марки центрофуги, а в България предлагат само това, което ни е "по джоба". Българските фирми се стремят да докарат цена, а чуждите работят с огромна надценка, която доста често няма никакво покритие.
Дето се пие много вино, друг им върши работата :drinkingbuddies:
Мнения: 1216
Регистриран: Преди 3 години
Стаж: Начинаещ пчелар
Пчелите за мен са: Хоби

Мнение #5 Преди 3 години

Съгласен за цена-качество но конкретно , преди доста време си купих от Червен Бряг за 900 лева и да ти кажа, че до момента не е мръднала
За такава внос, ще дам два пъти повече, че и отгоре
Мнения: 37
Регистриран: Преди 3 години

Мнение #6 Преди 3 години

Бат Ицо написа:Съгласен за цена-качество но конкретно , преди доста време си купих от Червен Бряг за 900 лева и да ти кажа, че до момента не е мръднала
За такава внос, ще дам два пъти повече, че и отгоре

Защо да внасяме като имаме наши фирми? Ако искаш нещо по-качествено Дамянов добре го е написал.
Мнения: 4728
Регистриран: Преди 3 години
Стаж: Майстор пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
Пчелар от: Бургас, Карагеоргиево

Мнение #7 Преди 3 години

Нещата са горе долу, като при хубавите коли. Уж, от реномирани марки, безбожно скъпи, ама като се доработят стават още по-харни! Та и с центрофугите е така. Въпроса е кой има възможност да пипне тук, там? И да си подобри центрофугата. То си има начин за ъпдейтване на кажи речи всичко вече. При достатъчна креативност, напълно възможно е, както казва Дамянич, да си я сглоби и сам човек. Напълно сигурно е, че цената ще скочи доста, но това ще е за сметка на вложените материали. Аз например, исках да си купя на Лега. Ама, докато събера пари за нея, ми трябваше решение. Така че, съм се съветвал с доста колеги, които имат български. По стечение на обстоятелствата, купих една от Касамаков. Въпреки че, съм чел какви ли не глупости за тия, но колега беше доволен. Да, има кусури, но работи задоволително, и то на икономия от над 2000 лв спрямо цената за италианската? Ако, има кой да се занимава с мен, бих си сглобил някоя ръчно. Но, като гледам цената на сладостта, как главоломно върви надолу, надали?
Не е важно колко даваш. Обаче има значение колко вземаш.
Мнения: 327
Регистриран: Преди 3 години
Стаж: Опитен пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: град Левски

Мнение #8 Преди 3 години

Здравейте!Аз преди седмица си зглобих центрофугата.Беше вече старичка-с поцинкована ламарина.Сложиж и неръжзавейка и нов кран който един приятел ми запои с ацетиленова горелка и някакви специални припои с обмаска като на електрод.Когато подаде припоя към ламарината и крана имах чувства че те го изсмукаха към себе си.Разля се ще кажеш че е отливка.Задвижването направих с ебектромотор който е четков-реостатно пускане с ремъчна предавка към редуктора.оборотите съм ги ограничил с пакетен превключвател-веднъж до 120,втори път до 240 и трети път до 350 об/мин.Ако подменя шайбата на ел.двигателямага да ги дигна с 12-15%.Кошът за питите е радиален и сабира 12 рамки-чакам първото вадене за да я изпробвам с натоварване.
Поздрав:Цветан Димитров
Мнения: 4145
Регистриран: Преди 3 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
Пчелар от: Североизток

Мнение #9 Преди 3 години

freddie46 написа:Здравейте!Аз преди седмица си зглобих центрофугата.Беше вече старичка-с поцинкована ламарина.Сложиж и неръжзавейка и нов кран който един приятел ми запои с ацетиленова горелка и някакви специални припои с обмаска като на електрод.Когато подаде припоя към ламарината и крана имах чувства че те го изсмукаха към себе си.Разля се ще кажеш че е отливка.Задвижването направих с ебектромотор който е четков-реостатно пускане с ремъчна предавка към редуктора.оборотите съм ги ограничил с пакетен превключвател-веднъж до 120,втори път до 240 и трети път до 350 об/мин.Ако подменя шайбата на ел.двигателямага да ги дигна с 12-15%.Кошът за питите е радиален и сабира 12 рамки-чакам първото вадене за да я изпробвам с натоварване.
Поздрав:Цветан Димитров


Цецо, адмирации за положения от теб труд! Доста си се потрудил. Четох ти поста и в другия форум. Максималните обороти необходими за центрофуга са 300-350. При пуска на центрофугата, тя не тръгва моментално на предварително зададените обороти, а има плавно развъртане на коша, през което време меда се изцежда, което естествено е за сметка на консумирания ток. Не са ти необходими тия степени с пакетния ключ, а един реостат, с помощта на който, да регулираш оборотите и то още с първото зареждане на рамки в центрофугата.
Мъдър е този, който знае не много, а нужното. Есхил
Мнения: 327
Регистриран: Преди 3 години
Стаж: Опитен пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: град Левски

Мнение #10 Преди 3 години

Аз този пакетен превключвател съмго сложил за всеки случай.Пускането на ел.двигателя е реостатно, но докъто аз се оправям с питите по кошерите жената разпечатва и центрофужи.Нея я е страх да не би да скъса някоя пита и да я овикам и затова тя работи на по ниските обороти.Преди да ги извадя от центрофугата ги пускам за кратко на по големи за доизцеждане.
Поздрав:Цветан Димитров

Назад към МашиниРазглеждащи този форум: , и 3 гости