Разпечатващa машина

Мнения: 4315
Регистриран: Преди 3 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
Пчелар от: Североизток

Мнение #51 Преди 7 месеца

joreto043 написа:Колко тона мед добиваш ?

Ха, тука се прокрадна приказка за тонажа. :doh: Интересно, тонажа фактор ли е за това, да се сдобиеш с машина - разпечатваща. Аз, с ръка на сърцето ще кажа: Не! Няма да споменавам тонажи, че да не се "повреди" някой. Както спомена и Б.Александров в един от постовете си - опира до организация на работата!
Шнека е друга бира. Яд ме е, че миналата година изпуснах една самоделка, пусната на обява в другия форум.
Мъдър е този, който знае не много, а нужното. Есхил
Мнения: 380
Регистриран: Преди 1 година
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес

Мнение #52 Преди 7 месеца

Вариянти бол обаче, когато така и не успяваш да намериш други абдали да вадите мед - разбирам ги хората :Д - си е факт, че от целия процес най- бави разпечатването. Нямам никакъв опит с каквито и да е било разпечатващи машини - цял живот с ножа, мога и с вилица, друго дори на живо не съм виждал. (само по клипове) 150 семейства двама човека докато ги разпечатаме, идва следващата паша - за разлика от Друмев ще кажа "не дай си боже 155кг.", че как ще ги извъртя, дори бегла идея си нямам.
Мнения: 4315
Регистриран: Преди 3 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
Пчелар от: Североизток

Мнение #53 Преди 7 месеца

зуница написа:Тая година, ако има за какво ще ползвам нова придобивка.
Регистрирайте се, за да видите линка

Хаирлия да е! И да не забравиш да споделиш впечатления от работата с нея.
Мъдър е този, който знае не много, а нужното. Есхил
Мнения: 438
Регистриран: Преди 3 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
Пчелар от: Русе

Мнение #54 Преди 7 месеца

kuline написа:Хаирлия да е! И да не забравиш да споделиш впечатления от работата с нея.


Аз вече 2 години използвам точно такава - широка13 см. В началото ми беше неудбно и бавно да работя с такъв инструмент, но като разбрах как точно трябва да се държи, под какъв наклон....нещата се промениха и работата върви много бързо. Когато има восък по дървените части на питата - също може да се изреже с обратната страна на вилицата. Ако питата е неравна и останат неразпечатани места - използвам обикновена вилица за разпечатване - само за надраскване на пропуснатите места.
Димитър Димитров
Мнения: 91
Регистриран: Преди 3 години
Стаж: Опитен пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес

Мнение #55 Преди 7 месеца

solaris60 написа:Това омазване не бих го допуснал никога. С ножа рядко си омазвам пръстите и то, ако го изпусна да падне в разпечатките. ;)

Разпечатване с нож и вилица си пада доста мед и омазване съответно. Май ще трябва да експериментирам,с някоя машина и да кажа.
Мнения: 5505
Регистриран: Преди 3 години

Мнение #56 Преди 7 месеца

Вълчан написа:Разпечатване с нож и вилица си пада доста мед и омазване съответно. Май ще трябва да експериментирам,с някоя машина и да кажа.

Всеки си решава сам. Аз така съм си го направил процеса, че не си цапам ръцете въобще. Гледайки клиповете с машини и начина им на работа, безплатно да ми я дават няма да я взема. Искам да ми каже някой, как се почиства туй нещо след работа? Това се ползва няколко пъти по време на пашите.
Мнения: 923
Регистриран: Преди 3 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: изодзад Рости
Контакт:

Мнение #57 Преди 7 месеца

solaris60 написа:Всеки си решава сам. Аз така съм си го направил процеса, че не си цапам ръцете въобще. Гледайки клиповете с машини и начина им на работа, безплатно да ми я дават няма да я взема. Искам да ми каже някой, как се почиства туй нещо след работа? Това се ползва няколко пъти по време на пашите.


Е има ора дет вадят по 50 Т мед на година па аз лично познавам и едн дет има захаровоз и вади по 100 Т :D
Ранътъ прай борбътъ. Пчеларя рани ний борим - Връмугу :obscene-sexualspermblue:
Мнения: 945
Регистриран: Преди 3 години
Стаж: Начинаещ пчелар
Пчелите за мен са: Хоби

Мнение #58 Преди 7 месеца

Ако съм честен колкото повече семейства правя толкова по разумна инвестиция ми се струва разпечатваща машина но да е разпечатваща като хората а не разни имитации. Но за 100-тина семейства не си струва и грам да дадеш такива пари. Ние се организираме и си помагаме при центрофугирането но не винаги това може да се случи, всеки си има и друга работа. Та мисълта ми е че една такава машина ти спестява много време и нерви. Ако ще и 10 години да е избивам времето и нервите което ще ми спести за тези години ми е безценно. :think: :roll:
За какво му е на един мъж да прави каквото и да било в живота си, ако няма една жена до него, която да му каже: Браво, страшен си! Джоко Росич
Мнения: 451
Регистриран: Преди 3 години
Стаж: Майстор пчелар
Пчелите за мен са: Бизнес
Пчелар от: ДОБРУДЖА

Мнение #59 Преди 7 месеца

Ianev написа:Ако съм честен колкото повече семейства правя толкова по разумна инвестиция ми се струва разпечатваща машина но да е разпечатваща като хората а не разни имитации. Но за 100-тина семейства не си струва и грам да дадеш такива пари. Ние се организираме и си помагаме при центрофугирането но не винаги това може да се случи, всеки си има и друга работа. Та мисълта ми е че една такава машина ти спестява много време и нерви. Ако ще и 10 години да е избивам времето и нервите което ще ми спести за тези години ми е безценно. :think: :roll:


За такава може да мине разпечатваща която горе долу има капацитет от 10 рамки в минута - 2 300 рамки на ден и от 4 - 6 тона мед на ден (макар че има много добри и до 2 тона на ден) като инвестиция някъде 15-30 000хиляди при нормативна амортизация от 8 години ти идва около 2 до 4 000 хиляди на година.... икономически е изгодно при пчелни ферми от 400 до към 800 семейства...
Под 100 семейства закупуване на РМ е икономически неефективно а за мен е по скоро газария (вижте ме).
В по малки стопанства до 300 семейства нещо което принципно да им върши работа започва от 3500 до 5000 лв.
Но може да се повтарям всичко е въпрос на организация и на мераците на пчеларя...
Ако става дума съм посещавал пчелин от 20 семейства който е оборудван с техника за 60 000 евро.... въпрос на избор и потребност на пчеларя....
„Когато България е била държава, Европа е ходила права под масата“! проф. Норман Дейсви

Назад към ИнструментиРазглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости