Лепене на ВО с ток при НО

Мнения: 1597
Регистриран: Преди 3 години
Стаж: Начинаещ пчелар
Пчелите за мен са: Хоби

Мнение #21 Преди 11 месеца

Втори метод - "Метод на симетричните вериги". Същността на този метод е да се провери дали даденото обтелване може да бъде разглеждано като съставено от две или повече симетрични вериги с еднакво съпротивление и схемата да бъде захранена в точките на пресичане на оста на симетрия с обтелването. Принципно не е задължително тези точки да са възли на електрическата верига, където да се събират три или повече клонове. Те могат да бъдат и изкуствено създадени, а когато това е необходимо веригите да бъдат леко модифицирани без да се нарушава топологията на обтелването. Ако захраним веригата в две такива точки (ако те съществуват) всички токове в различните клонове ще са еднакви. Няма да се впускам в математиката на метода, а само ще дам пример.
Това е схемата, която вече разглеждахме в другата тема.
Лепене на ВО с ток при НО - Обтелване.jpg
Лепене на ВО с ток при НО - Нестандартно обтелване - схема.jpg

Когато се разгледат внимателно снимката и еквивалентната и схема се вижда, че има две оси на симетрия (вертикална и хоризонтална), които разделят схемата на две еднакви части. Те се състоят от еднакъв брой участъци. Вертикалната ос обаче пресича схемата само в една точка и не може да се създаде верига. Хоризонталната ос обаче пресича схемата в две точки (зелените) и ако захраним схемата там, то в нейните клонове ще протекат еднакви токове. Трябва да се отбележи, че ако искаме примерно тези токове да са по 4А, то източника трябва да е в състояние да осигури 8А.
Предимството на тази схема на захранване е, че не изолираме точките на късо и лепенето е бързо и лесно на един пас.
"И я моем и тате мое, ама она козата си сака пръч!"
ИПМ
Мнения: 21144
Регистриран: Преди 3 години
Стаж: Начинаещ пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
Пчелар от: 5 години

Мнение #22 Преди 11 месеца

Днес лепих основи с молив. :D :D Колегата нямаше нищо и импровизирах. :D :D
Мнения: 3364
Регистриран: Преди 3 години
Стаж: Опитен пчелар
Пчелите за мен са: Хоби

Мнение #23 Преди 11 месеца

Мнения: 1597
Регистриран: Преди 3 години
Стаж: Начинаещ пчелар
Пчелите за мен са: Хоби

Мнение #24 Преди 11 месеца

Трети метод - "Метод на поделеното време" . Метода е най-сложен за реализация и си струва да се приложи само когато трябва да се залепят множество основи при НО. Разглеждам го само теоретично тъй като не съм правил експерименти, които да докажат пълната му пригодност в практиката. От него има смисъл, когато не могат да се намерят линии на поне приблизителна симетрия и се налага обтелването да се раздели на две или повече електрически вериги. Това налага да се направят понякога и някои модификации на предварително избраната по други критерии схема на обтелване за да се получи удобство за работа при лепенето. За пример ще ползваме схемата на обтелване на Solaris дадена в другата тема.
Лепене на ВО с ток при НО - 8435.jpg
Лепене на ВО с ток при НО - 8435.jpg (31.59 KiB) Прегледано 608 пъти
Лепене на ВО с ток при НО - 8429.png
Лепене на ВО с ток при НО - 8429.png (8.4 KiB) Прегледано 608 пъти

От пръв поглед е очевидно, че няма никъде линия на симетрия по която да се направи захранването и да се търси равенство на токовете. Необходимо е да се промени конфигурацията без да се промена топологията на обтелването вътре в рамката.
След преработката получаваме това:
Лепене на ВО с ток при НО - Обтелване 2 - схема 1.jpg

Тук вече имаме пълна симетрия по остта 1-2 и частична по остта 3-4. Това не позволява схемата да се захрани само от две точки, а не може да се захрани и от четирите точки едновременно. Налага се да направим разделно захранване - поотделно във времето за двете вериги 1-2 и 3-4.
Както вече писах по-горе процеса на топене на восъка се определя вкараната в него енергия W където W=U*I*t ,а тя се определя от два параметъра - I и t. И тъй като тока при един и същ захранващ източник се определя от дължината на теловете в двете вериги ние можем да управляваме другия параметър - времето, през което подаваме ток през тях за да изравним количествата внесена енергия и от там температурата на загряване.
В това е и същността на метода - разделно подаване на ток в две или повече вериги с различна дължина на токовите импулси.
"И я моем и тате мое, ама она козата си сака пръч!"
Мнения: 1597
Регистриран: Преди 3 години
Стаж: Начинаещ пчелар
Пчелите за мен са: Хоби

Мнение #25 Преди 11 месеца

Апаратната реализация на метода за две вериги не е сложна схемотехнически - източник на ток, 4 токови ключа с подходящи транзистори и един автогенериращ мултивибратор, на който могат да се променят дължините на двата импуса, без това да променя честотата на превключване. Тя не е нужно да е висока - достатъчно е превключването да става по веднъж на 1-2 секунди. Настройката се извършва с потенциометър така че I1-2*t1=I3-4*t2
Когато веригите обаче са повече от две се налага управлението да се извършва с микропроцесор.
"И я моем и тате мое, ама она козата си сака пръч!"
Мнения: 1597
Регистриран: Преди 3 години
Стаж: Начинаещ пчелар
Пчелите за мен са: Хоби

Мнение #26 Преди 11 месеца

Един практичен подход за определяне съпротивлението на обтелването е да се измери още при закупуването на специфичното съпротивление на метър от телта. Постановката е проста: на летва се заковават 3 пирончета - две близо едно до друго с разстояние 2-3 см между тях и трето на метър от тях. Връзва се телта за едно от двете близки пирончета, прекарва се през отдалеченото с една-две намотки върху него и се връзва за другото пиронче. Така имаме една верига от два метра, която свързваме като товар за измерване по описания вече A-V метод. Засичаме показанията на двата уреда и по формулата R=U/I*2 намираме съпротивлението на метър от закупената тел. Това се налага да се прави за всяка закупена ролка тел "куча марка", за която нямаме гаранция, че има същите параметри като предната.
"И я моем и тате мое, ама она козата си сака пръч!"
Мнения: 2941
Регистриран: Преди 3 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби

Мнение #27 Преди 11 месеца

Друмев, продаде ли гумите?
"Най-големият враг на знанието не е невежеството, това е илюзията за знание".
"Хората, които се хвалят със своя коефициент на интелигентност, определено са губещи".
Стивън Хокинг

Назад към ИнструментиРазглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 гости