Едно Мнение
Перга(пчелния хляб)
- Fullfantasy
- Регистриран: Преди 2 години
- Стаж: Начинаещ пчелар
- Пчелите за мен са: Хоби
tarty написа:Малко за четене:
P_20161204_214123.jpg
P_20161204_214147.jpg
P_20161204_214210.jpg
P_20161204_214225.jpg
На втората снимка ( стр. 100 ): "Празното пространство над прашеца в килийките се запълва с мед и
отгоре те го запечатват с восък."
"Най-големият враг на знанието не е невежеството, това е илюзията за знание".
"Хората, които се хвалят със своя коефициент на интелигентност, определено са губещи".
Стивън Хокинг
"Хората, които се хвалят със своя коефициент на интелигентност, определено са губещи".
Стивън Хокинг
- Георги 1974
- Регистриран: Преди 4 години
- Стаж: Пчелар
- Пчелите за мен са: Хоби
- Пчелар от: Северозапада
Дамян Дамянов написа:За консервирането е ясно, там няма мърдане.
Бактериите видоизменят прашеца.Разграждането не е само чрез ензими, но и чрез киселини, които са отделяни от бактериите. Има бактерии, които разграждат захарите и намалят количеството на неразградимите вещества. Някой от бактериите(и гъбите) са способни да преобразуват една форма на минералите(примерно желязо) в друга и също така и да произвеждат витамини. Ползата е достатъчна, че да се вижда разлика в пчелите хранени с прашец и с перга.
Имате грешка при превода, в статията се говореше за бактерии които попадат в пергата от цветовете и по-точно, че тези бактерии са прекалено малко за успешната ферментация и разграждане (And subsequent research by others found that there were very few bacteria in the bee crop."
Bee crop - разбирай манджа, паша, цветове. И на мен често ми се случва и затова чета по 2-3 пъти, ако нещо не ми се връзва.
Другата грешка е на един от учените, които смятат, че полена не се е разградил и едва ли не бактериите които са станали в пъти повече в първите 2-3 дни се хранят на "фотосинтеза". Тоест, полена може и да не се е разградил до основи и дори да е абсолютно незасегнат, но бактериите не се хранят чрез фотосинтеза и за своето хранене все пак са използвали нещо...нали?!? Тази енергия не е дошла от нищото. Няма логика бактериите да стават повече през първите дни, а да няма разграждане. Това не е възможно! Дори да приемем, че част от енергията идва от нектара в пергата, то някой от бактериите имат сериозна нужда от витамини от група Б, а такива няма в достатъчни количества в меда. Ами нуждата от минирали изобщо не отговаря на броя бактерии - няма как да стане. Все едно имаме 1 кг брашно, а трябва да направим 10 хляба по 1кг, колкото и да разреждаме с вода(да понижим нуждата от тези вещества), има си минимум под който е невъзможно.
Колкото до храненето на ларвите с пресен прашец, има достатъчно сериозни изследвания по темата, които казват точно обратното. А за патогените, и по-точно разликата в прашец и перга няма място за съмнение.
Дамянов ставаш знаменитост:
https://www.bgfermer.bg/Article/7021836
- Дамян Дамянов
- Регистриран: Преди 4 години
- Стаж: Пчелар
- Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
- Пчелар от: Варна
- Контакт:
Георги 1974 написа:Дамянов ставаш знаменитост:
https://www.bgfermer.bg/Article/7021836
Нали виждаш, че не пише имена.

Дето се пие много вино, друг им върши работата