Перга(пчелния хляб)

Профилна снимка
Георги 1974
Мнения: 2359
Регистриран: Преди 1 година
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: Северозапада

Мнение #21 Преди 1 година

От няколко дни умувам пчелите прашец или перга консумират когато и двете са в наличност.Кое е тяхното предпочитание дали пергата е вид зимнинана - запас за по късен етап на недоимък и си хапват пашец или обратното тоест ако има перга хапват първо нея защото благодарение на претърпените биохимични процеси е станала по лесноусвояема за тях.
Практическата стойност на тези мой запитвания са прашец или перга да хапвам е разбира се не съм пчела ама не искам да си обременявам излишно чревната флора и дали трябва да се слага прашец в питките.Другото е различният подход на работа и съхранение на двата продукта.
Давам снимка на която се вижда хубаво как пчелите работят по силажирането на прашеца и готовият как го заливат и запечатват с мед е разбира се и разни слюнки от незнайно коя жлеза.
П.П. По повод зимнината се сетих преди време варя буркани с кисели краставички и питам баба ми (лека и пръст):
-Бабо колко време трябва да варя краставичките.
-Ами докато уврат
-Е как да разбера дали са готови - питам аз. И баба отговаря:
-Е паааа фани ги ако са умекнали значи са уврели.
Прикачени файлове
Перга пчелния хляб  - перга 111.png
Профилна снимка
ves
Мнения: 452
Регистриран: Преди 1 година
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
Пчелар от: Дупница
Контакт:

Мнение #22 Преди 1 година

Георги 1974 написа:От няколко дни умувам пчелите прашец или перга консумират когато и двете са в наличност.Кое е тяхното предпочитание дали пергата е вид зимнинана - запас за по късен етап на недоимък и си хапват пашец или обратното тоест ако има перга хапват първо нея защото благодарение на претърпените биохимични процеси е станала по лесноусвояема за тях.
Практическата стойност на тези мой запитвания са прашец или перга да хапвам е разбира се не съм пчела ама не искам да си обременявам излишно чревната флора и дали трябва да се слага прашец в питките.Другото е различният подход на работа и съхранение на двата продукта.
Давам снимка на която се вижда хубаво как пчелите работят по силажирането на прашеца и готовият как го заливат и запечатват с мед е разбира се и разни слюнки от незнайно коя жлеза.
П.П. По повод зимнината се сетих преди време варя буркани с кисели краставички и питам баба ми (лека и пръст):
-Бабо колко време трябва да варя краставичките.
-Ами докато уврат
-Е как да разбера дали са готови - питам аз. И баба отговаря:
-Е паааа фани ги ако са умекнали значи са уврели.

От няколко дена чета набързо от телефона и нямам възможност да пиша.
В статията на Ранди Оливър която си дал си е написано, че бактериите в пергата са в десетки пъти по-малко от количеството нужно за да се разгради прашеца. Тоест бактериите в пергата по никакъв начин не видоизменят химичния и биологичен състав на прапеца.

Освен това пчелите консумират както стар прашец, така и новопостъпил прашец.
Другото важно е, че бактериите в прашеца намаляват с течение на времето. Тосет пчелите вкарват пресен прашец, който си съдържа бактерии, но техния процент постепенно намалява.

Така че смесването на прашеца с нектар и мед е един вид начин за консервация на прашеца, а не метод за подобряване на хранителните му свойства.
Профилна снимка
Дамян Дамянов
Мнения: 5584
Регистриран: Преди 1 година
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
Пчелар от: Варна
Контакт:

Мнение #23 Преди 1 година

ves написа:
Георги 1974 написа:От няколко дни умувам пчелите прашец или перга консумират когато и двете са в наличност.Кое е тяхното предпочитание дали пергата е вид зимнинана - запас за по късен етап на недоимък и си хапват пашец или обратното тоест ако има перга хапват първо нея защото благодарение на претърпените биохимични процеси е станала по лесноусвояема за тях.
Практическата стойност на тези мой запитвания са прашец или перга да хапвам е разбира се не съм пчела ама не искам да си обременявам излишно чревната флора и дали трябва да се слага прашец в питките.Другото е различният подход на работа и съхранение на двата продукта.
Давам снимка на която се вижда хубаво как пчелите работят по силажирането на прашеца и готовият как го заливат и запечатват с мед е разбира се и разни слюнки от незнайно коя жлеза.
П.П. По повод зимнината се сетих преди време варя буркани с кисели краставички и питам баба ми (лека и пръст):
-Бабо колко време трябва да варя краставичките.
-Ами докато уврат
-Е как да разбера дали са готови - питам аз. И баба отговаря:
-Е паааа фани ги ако са умекнали значи са уврели.

От няколко дена чета набързо от телефона и нямам възможност да пиша.
В статията на Ранди Оливър която си дал си е написано, че бактериите в пергата са в десетки пъти по-малко от количеството нужно за да се разгради прашеца. Тоест бактериите в пергата по никакъв начин не видоизменят химичния и биологичен състав на прапеца.

Освен това пчелите консумират както стар прашец, така и новопостъпил прашец.
Другото важно е, че бактериите в прашеца намаляват с течение на времето. Тосет пчелите вкарват пресен прашец, който си съдържа бактерии, но техния процент постепенно намалява.

Така че смесването на прашеца с нектар и мед е един вид начин за консервация на прашеца, а не метод за подобряване на хранителните му свойства.


За консервирането е ясно, там няма мърдане.
Бактериите видоизменят прашеца. :) Разграждането не е само чрез ензими, но и чрез киселини, които са отделяни от бактериите. Има бактерии, които разграждат захарите и намалят количеството на неразградимите вещества. Някой от бактериите(и гъбите) са способни да преобразуват една форма на минералите(примерно желязо) в друга и също така и да произвеждат витамини. Ползата е достатъчна, че да се вижда разлика в пчелите хранени с прашец и с перга.
Имате грешка при превода, в статията се говореше за бактерии които попадат в пергата от цветовете и по-точно, че тези бактерии са прекалено малко за успешната ферментация и разграждане (And subsequent research by others found that there were very few bacteria in the bee crop."
Bee crop - разбирай манджа, паша, цветове. И на мен често ми се случва и затова чета по 2-3 пъти, ако нещо не ми се връзва.
Другата грешка е на един от учените, които смятат, че полена не се е разградил и едва ли не бактериите които са станали в пъти повече в първите 2-3 дни се хранят на "фотосинтеза". Тоест, полена може и да не се е разградил до основи и дори да е абсолютно незасегнат, но бактериите не се хранят чрез фотосинтеза и за своето хранене все пак са използвали нещо...нали?!? Тази енергия не е дошла от нищото. Няма логика бактериите да стават повече през първите дни, а да няма разграждане. Това не е възможно! Дори да приемем, че част от енергията идва от нектара в пергата, то някой от бактериите имат сериозна нужда от витамини от група Б, а такива няма в достатъчни количества в меда. Ами нуждата от минирали изобщо не отговаря на броя бактерии - няма как да стане. Все едно имаме 1 кг брашно, а трябва да направим 10 хляба по 1кг, колкото и да разреждаме с вода(да понижим нуждата от тези вещества), има си минимум под който е невъзможно.
Колкото до храненето на ларвите с пресен прашец, има достатъчно сериозни изследвания по темата, които казват точно обратното. А за патогените, и по-точно разликата в прашец и перга няма място за съмнение.
Медоносна Пчела - Apis mellifera
Пчела произвеждаща мед - Apis mellifica
Пчелар грижещ се за пчели - Apiarius
Пчелар произвеждащ мед - Mellarius
Профилна снимка
ves
Мнения: 452
Регистриран: Преди 1 година
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
Пчелар от: Дупница
Контакт:

Мнение #24 Преди 1 година

Дамян Дамянов написа:За консервирането е ясно, там няма мърдане.
Бактериите видоизменят прашеца. :) Разграждането не е само чрез ензими, но и чрез киселини, които са отделяни от бактериите. Има бактерии, които разграждат захарите и намалят количеството на неразградимите вещества.
Някой от бактериите(и гъбите) са способни да преобразуват една форма на минералите(примерно желязо) в друга и също така и да произвеждат витамини. Ползата е достатъчна, че да се вижда разлика в пчелите хранени с прашец и с перга.
Имате грешка при превода, в статията се говореше за бактерии които попадат в пергата от цветовете и по-точно, че тези бактерии са прекалено малко за успешната ферментация и разграждане (And subsequent research by others found that there were very few bacteria in the bee crop."
Bee crop - разбирай манджа, паша, цветове. И на мен често ми се случва и затова чета по 2-3 пъти, ако нещо не ми се връзва.
Другата грешка е на един от учените, които смятат, че полена не се е разградил и едва ли не бактериите които са станали в пъти повече в първите 2-3 дни се хранят на "фотосинтеза". Тоест, полена може и да не се е разградил до основи и дори да е абсолютно незасегнат, но бактериите не се хранят чрез фотосинтеза и за своето хранене все пак са използвали нещо...нали?!? Тази енергия не е дошла от нищото. Няма логика бактериите да стават повече през първите дни, а да няма разграждане. Това не е възможно! Дори да приемем, че част от енергията идва от нектара в пергата, то някой от бактериите имат сериозна нужда от витамини от група Б, а такива няма в достатъчни количества в меда. Ами нуждата от минирали изобщо не отговаря на броя бактерии - няма как да стане. Все едно имаме 1 кг брашно, а трябва да направим 10 хляба по 1кг, колкото и да разреждаме с вода(да понижим нуждата от тези вещества), има си минимум под който е невъзможно.
Колкото до храненето на ларвите с пресен прашец, има достатъчно сериозни изследвания по темата, които казват точно обратното. А за патогените, и по-точно разликата в прашец и перга няма място за съмнение.


Добре де колега, ако си попаднал на изследване в което е установено, че бактериите в пергата ядът от прашеца и го правят по-хранителен (за пчелите или за човека) дай го да го прочетем. Защото в това е обяснено, че това изобщо не се получава. Да, бактериите се увеличават 1-2 дена и през това време явно намират някакви хранителни вещества, но после бързо измират и през микроскоп се вижда, че в старата перга прашеца е почти непокътнат.

Ако хипотезата е, че пчелите вкарват симбиотични бактерии в прашеца, за да направят някаква ферментация или разграждане, то би следвало че постепенно "дивите бактерии" които са били по растенията намаляват, а "полезните" се увеличават. При изследването обаче се установява, че състава на коктейла от бактерии не се променя със стареенето на прашеца. Просто пчелите събират прашец с някакви бактерии по него, смесват го (още в полет) с нектар или мед от медовата гушка, така вътре попадат допълнителни симбиотични бактерии които се намират в гушката на пчелата плюс бактериите които се намират във пресния нектар. След като го вкарват в кошера го натъпкват и заливат (консервират) с още мед. Един два дена бактериите се развиват, но след това бързо изчезват.

Явно е имало някаква ферментация, но доколко тя е направила пергата по-хранителна? И дали пчелите имат нужда от такава ферментация. Според Р. Оливър, отговорът е не. И ако ферментацията прави прашеца по-хранителен, би следвало пчелите да консумират перга, а пресния да оставят да ферментира. Обаче те не го правят. Консумират и пресен и перга с превес на пресния ( при условие, че има достатъчно ферментирала перга). Има картинка от експеримента.

А другото което написах. За гъбичките Аспергилус. Това го чух от Жечо Мурзов и съм склонен да му вярвам. Всеки пчелар е виждал мухъл в кошера. Восъка е като гъба за много вещества. Така че за мен яденето на перга не е предпочитания вариянт. Ял съм докато вадя меда, но предпочитам прашец събран на входа и изсушен.
Профилна снимка
Дамян Дамянов
Мнения: 5584
Регистриран: Преди 1 година
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
Пчелар от: Варна
Контакт:

Мнение #25 Преди 1 година

ves написа:Добре де колега, ако си попаднал на изследване в което е установено, че бактериите в пергата ядът от прашеца и го правят по-хранителен (за пчелите или за човека) дай го да го прочетем. Защото в това е обяснено, че това изобщо не се получава. Да, бактериите се увеличават 1-2 дена и през това време явно намират някакви хранителни вещества, но после бързо измират и през микроскоп се вижда, че в старата перга прашеца е почти непокътнат.

Ако хипотезата е, че пчелите вкарват симбиотични бактерии в прашеца, за да направят някаква ферментация или разграждане, то би следвало че постепенно "дивите бактерии" които са били по растенията намаляват, а "полезните" се увеличават. При изследването обаче се установява, че състава на коктейла от бактерии не се променя със стареенето на прашеца. Просто пчелите събират прашец с някакви бактерии по него, смесват го (още в полет) с нектар или мед от медовата гушка, така вътре попадат допълнителни симбиотични бактерии които се намират в гушката на пчелата плюс бактериите които се намират във пресния нектар. След като го вкарват в кошера го натъпкват и заливат (консервират) с още мед. Един два дена бактериите се развиват, но след това бързо изчезват.

Явно е имало някаква ферментация, но доколко тя е направила пергата по-хранителна? И дали пчелите имат нужда от такава ферментация. Според Р. Оливър, отговорът е не. И ако ферментацията прави прашеца по-хранителен, би следвало пчелите да консумират перга, а пресния да оставят да ферментира. Обаче те не го правят. Консумират и пресен и перга с превес на пресния ( при условие, че има достатъчно ферментирала перга). Има картинка от експеримента.

А другото което написах. За гъбичките Аспергилус. Това го чух от Жечо Мурзов и съм склонен да му вярвам. Всеки пчелар е виждал мухъл в кошера. Восъка е като гъба за много вещества. Така че за мен яденето на перга не е предпочитания вариянт. Ял съм докато вадя меда, но предпочитам прашец събран на входа и изсушен.

Да, сигурно съм прочел всичко на Оливър.
Причината да налитат повече на пресния прашец е най-верояно азота(разбирай протеина). Неговото съдържание в прашеца намалява с времето и затова в стария прашец има по-малко протеин. Пчелите отглеждат по-малко пило със стар прашец и оттам логиката.

Мога да те затрупам с литература, проблема е, че не помня кое-къде съм го чел и дори не си спомням автори и заглавия.
Не си спомням как се казваше последното масивно изследване от миналата година за микробиома и разпространението на бактерии и гъби между пчелите. (Дони ще се сети, ако го питаш, имаше кратко резюме в ABJ)
Моите уважения към всеки, който предава знанията си, но в случая Жечо Мурзов е в грешка. Аспергилусът е много разпространен вид гъба и сигурно единственото място на света, където не може да бъде намерена е в някой автоклав или супер стерилна лаборатория. Сигурно в момента вдишваш стотици спори на същия вид гъби. ;) Да, може да бъде токсична, но не повече от същата гъба, която консумираш ежедневно със зеленчуците или хляба си. Ако приемем, че в кошера има от тази гъба, в самите пчели също, тогава защо по телата на пчелите на практика няма? А като знаем, че нектара е идеална среда, при идеална температура и влажност в кошера - тогава в меда трябва да има повече губи, отколкото прашец. :) Има баланс между гъбите и бактериите в кошера, когато този баланс е нарушен, тогава наблюдаваме болест. И сега ако ти кажа, че антибиотика Фумагилин, които се използва против нозема е токсин от аспергилус...сигурно няма да ми повярваш.
Ако ти е интересно, попитай гугъл за "враг" на аспергилус и няма начин да не намериш информация за лактобацила.
Доколкото помня точно аспергилуса подготвя средата за лактобацила и ферментацията. (Пиша/говоря по памет)
Пчеларската литература е много бедна на тази тема, трябва да четеш изследвания със свързана тематика. Наистина е много трудно да се докопаш до информация.
Хвърли един поглед на прикачената литература.

Stimulation of Resistance of Bee Families during Wintering.pdf
(113.75 KiB) Свалено 21 пъти

Saccharide breakdown and fermentation by the honey.pdf
(1.1 МиБ) Свалено 25 пъти

ROLE OF POLLEN ANDOR BEE BREAD AVAILABILITY IN.pdf
(409.25 KiB) Свалено 156 пъти

MICROBIOLOGY OF POLLEN AND BEE BREAD.pdf
(1013.99 KiB) Свалено 57 пъти


L CONNOR - pollen and bee bread.pdf
(1.13 МиБ) Свалено 37 пъти

Honeybee nutrition is linked to landscape composition.pdf
(373.95 KiB) Свалено 29 пъти

Africanized honey bees more efficiently.pdf
(280.44 KiB) Свалено 20 пъти
Медоносна Пчела - Apis mellifera
Пчела произвеждаща мед - Apis mellifica
Пчелар грижещ се за пчели - Apiarius
Пчелар произвеждащ мед - Mellarius
Профилна снимка
Георги 1974
Мнения: 2359
Регистриран: Преди 1 година
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: Северозапада

Мнение #26 Преди 1 година

Интересна тема напоследък съм зает и не мога да отделя достатъчно време да прочета повече по този въпрос.Но това което ме учудва че и по този въпрос има противоречие от капацитети в руската пчеларска литература едните казват прашеца го ядът излишъкът го правят на перга другите обратно.Но факт е че в Русия пергата е по скъпа от прашеца и се възприема не само като хранителна добавка а и като лек 1кг. струва около 2000рубли докато прашеца е под 1000. Може би надделява мнението че дори и пчелите да ядът прашец то тяхната чревна микрофлора е пригодена за това за разлика от човека който по лесно и пълноценно усвоява пергата (но все още не съм попаднал на някъкво сериозно изследване- предполагам че го има но в по специализира литература).
За аспергилозата това което знам е че е опасна е за човека (и не е шега работа) причинява се от спори на няколко вида плесени от рода Аспергилус и засяга пилото и пчелите но трябва да се внесът спори от вън и вътре в кошера да има подходящо развитие като слабо семейство влага ниска температура и т.н.
Профилна снимка
Ангел Йосифов
Петъчен майстор пчелар
Мнения: 2538
Регистриран: Преди 1 година

Мнение #27 Преди 1 година

Гошка,ми прашеца и пергата са като нектара и меда-всичко става за консумация.Като се хване рояк в капан,демек сухи рамки,майката започва осеменяване горе-долу след седмица.През това време подготвят-полират килийките и зареждат хранителни запаси около мястото на бъдещето пило.Ако тия мероприятия,превръщането на нектара в мед и прашеца в перга,не бяха важни,то майката би почнала да осеменява на другия ден....
Профилна снимка
ves
Мнения: 452
Регистриран: Преди 1 година
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
Пчелар от: Дупница
Контакт:

Мнение #28 Преди 1 година

Дамян Дамянов написа:Моите уважения към всеки, който предава знанията си, но в случая Жечо Мурзов е в грешка. Аспергилусът е много разпространен вид гъба и сигурно единственото място на света, където не може да бъде намерена е в някой автоклав или супер стерилна лаборатория. Сигурно в момента вдишваш стотици спори на същия вид гъби. ;) Да, може да бъде токсична, но не повече от същата гъба, която консумираш ежедневно със зеленчуците или хляба си. Ако приемем, че в кошера има от тази гъба, в самите пчели също, тогава защо по телата на пчелите на практика няма? А като знаем, че нектара е идеална среда, при идеална температура и влажност в кошера - тогава в меда трябва да има повече губи, отколкото прашец. :) Има баланс между гъбите и бактериите в кошера, когато този баланс е нарушен, тогава наблюдаваме болест. И сега ако ти кажа, че антибиотика Фумагилин, които се използва против нозема е токсин от аспергилус...сигурно няма да ми повярваш.,..........

Всъщност Жечо Мурзов казва, че не е опасен самия Аспергилус, а токсина който се натрупва. Вярно че Аспергилус е масов и човек със здрава имунна система не би трябвало да има проблем при вдишване/поглъщане на Аспергилус. Ако по прашеца има аспергилус, но го съберем на входа и изсушим, той пак ще си има Аспергилус,но отделения токсин ще е незначителен. Ако прашеца обаче е стоял в кошера е възможно да се е събрал прекалено много.

Ще прегледам документите които си дал при първа възможност. Иначе няма спор, че в кошера бъка от бактерии, някой жизнено нужни, а друго врагове.
Профилна снимка
tarty
Мнения: 2181
Регистриран: Преди 1 година
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
Пчелар от: Бургас

Мнение #29 Преди 1 година

Малко за четене:
Перга пчелния хляб  - P_20161204_214123.jpg

Перга пчелния хляб  - P_20161204_214147.jpg

Перга пчелния хляб  - P_20161204_214210.jpg

Перга пчелния хляб  - P_20161204_214225.jpg
Профилна снимка
Дамян Дамянов
Мнения: 5584
Регистриран: Преди 1 година
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
Пчелар от: Варна
Контакт:

Мнение #30 Преди 2 месеца

Медоносна Пчела - Apis mellifera
Пчела произвеждаща мед - Apis mellifica
Пчелар грижещ се за пчели - Apiarius
Пчелар произвеждащ мед - Mellarius

Назад към Прашец



Кой е на линия

Разглеждащи този форум: ts.penkov и 1 гост