Перга(пчелния хляб)

Мнения: 1
Регистриран: Преди 9 месеца
Стаж: Начинаещ пчелар
Пчелите за мен са: Хоби

Мнение #31 Преди 9 месеца

Едно Мнение
Мнения: 2078
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби

Мнение #32 Преди 9 месеца

tarty написа:Малко за четене:
P_20161204_214123.jpg
P_20161204_214147.jpg
P_20161204_214210.jpg
P_20161204_214225.jpg
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение


На втората снимка ( стр. 100 ): "Празното пространство над прашеца в килийките се запълва с мед и
отгоре те го запечатват с восък."
"Най-големият враг на знанието не е невежеството, това е илюзията за знание".
"Хората, които се хвалят със своя коефициент на интелигентност, определено са губещи".
Стивън Хокинг
Мнения: 4611
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: Северозапада

Мнение #33 Преди 5 месеца

Дамян Дамянов написа:За консервирането е ясно, там няма мърдане.
Бактериите видоизменят прашеца. :) Разграждането не е само чрез ензими, но и чрез киселини, които са отделяни от бактериите. Има бактерии, които разграждат захарите и намалят количеството на неразградимите вещества. Някой от бактериите(и гъбите) са способни да преобразуват една форма на минералите(примерно желязо) в друга и също така и да произвеждат витамини. Ползата е достатъчна, че да се вижда разлика в пчелите хранени с прашец и с перга.
Имате грешка при превода, в статията се говореше за бактерии които попадат в пергата от цветовете и по-точно, че тези бактерии са прекалено малко за успешната ферментация и разграждане (And subsequent research by others found that there were very few bacteria in the bee crop."
Bee crop - разбирай манджа, паша, цветове. И на мен често ми се случва и затова чета по 2-3 пъти, ако нещо не ми се връзва.
Другата грешка е на един от учените, които смятат, че полена не се е разградил и едва ли не бактериите които са станали в пъти повече в първите 2-3 дни се хранят на "фотосинтеза". Тоест, полена може и да не се е разградил до основи и дори да е абсолютно незасегнат, но бактериите не се хранят чрез фотосинтеза и за своето хранене все пак са използвали нещо...нали?!? Тази енергия не е дошла от нищото. Няма логика бактериите да стават повече през първите дни, а да няма разграждане. Това не е възможно! Дори да приемем, че част от енергията идва от нектара в пергата, то някой от бактериите имат сериозна нужда от витамини от група Б, а такива няма в достатъчни количества в меда. Ами нуждата от минирали изобщо не отговаря на броя бактерии - няма как да стане. Все едно имаме 1 кг брашно, а трябва да направим 10 хляба по 1кг, колкото и да разреждаме с вода(да понижим нуждата от тези вещества), има си минимум под който е невъзможно.
Колкото до храненето на ларвите с пресен прашец, има достатъчно сериозни изследвания по темата, които казват точно обратното. А за патогените, и по-точно разликата в прашец и перга няма място за съмнение.

Дамянов ставаш знаменитост:
https://www.bgfermer.bg/Article/7021836
Мнения: 7660
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
Пчелар от: Варна
Контакт:

Мнение #34 Преди 5 месеца

Георги 1974 написа:Дамянов ставаш знаменитост:
https://www.bgfermer.bg/Article/7021836

Нали виждаш, че не пише имена. :lol: Така да си остане, че иначе ще разберат кой им е теглил една майна на преписвани от преди век изследвания.
Дето се пие много вино, друг им върши работата :drinkingbuddies:

Назад към Прашец



Разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост