Сух прашец

Мнения: 2664
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: Горна Оряховица
Контакт:

Мнение #1 Преди 4 седмици

Преди време в една друга стая се разгоря спор дали сушеният прашец се разтваря във мляко и вода, и доколко се усвоява от организма. Ако не се разтваря, значи не може да бъде усвоен от организма пълноценно.Мит или реалност е това?
Мислите ли, че прашеца бъде ли изсушен веднъж, вече е почти негоден?
Заговори, за да те видя! - Сократ
Само когато комар ти кацне на топките, разбираш, че проблемите могат да бъдат решени и без агресия!
Мнения: 1983
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Опитен пчелар
Пчелите за мен са: Хоби

Мнение #2 Преди 4 седмици

nikawr написа:Преди време в една друга стая се разгоря спор дали сушеният прашец се разтваря във мляко и вода, и доколко се усвоява от организма. Ако не се разтваря, значи не може да бъде усвоен от организма пълноценно.Мит или реалност е това?
Мислите ли, че прашеца бъде ли изсушен веднъж, вече е почти негоден?

Има интересен въпрос.Кой прашец пчелите консумират директно и кой оставят да ферментира до "перга"?Явно пчеларите не го различават. Така, че сушенето е само начин за запазване на прашеца гъбясване, мухлясване. Но кой прашец? Ако приемем ,че сме си изсушили прашец, който поради свойствата му пчелите са консумирали директно, то ако го разкиснем може да се очаква да е годен и полезен в определени граници.Ако сме изсушили прашец, който пчелите подлагат на ферментация, то само с разкисване явно нещата не стават.
Може би като компромис може да се избере накисване в кисело мляко за определено време.Опит да се имитират процесите за получаване на "перга".Май вероятността от по-пълно използване на прашеца се увеличава. :think:
Мнения: 2664
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: Горна Оряховица
Контакт:

Мнение #3 Преди 4 седмици

зуница написа:Има интересен въпрос.Кой прашец пчелите консумират директно и кой оставят да ферментира до "перга"?Явно пчеларите не го различават. Така, че сушенето е само начин за запазване на прашеца гъбясване, мухлясване. Но кой прашец? Ако приемем ,че сме си изсушили прашец, който поради свойствата му пчелите са консумирали директно, то ако го разкиснем може да се очаква да е годен и полезен в определени граници.Ако сме изсушили прашец, който пчелите подлагат на ферментация, то само с разкисване явно нещата не стават.
Може би като компромис може да се избере накисване в кисело мляко за определено време.Опит да се имитират процесите за получаване на "перга".Май вероятността от по-пълно използване на прашеца се увеличава. :think:

Не разбрах поста ти.. :(
Аз и не само аз твърдя, че веднъж изсушен не се разтваря и не може да се достигне до ядрото, където са над 80% от полезните вещества.
Заговори, за да те видя! - Сократ
Само когато комар ти кацне на топките, разбираш, че проблемите могат да бъдат решени и без агресия!
Мнения: 1983
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Опитен пчелар
Пчелите за мен са: Хоби

Мнение #4 Преди 4 седмици

nikawr написа:Не разбрах поста ти.. :(

Прашецът на различните растения не е еднакъв.Има зрънца с несмилаема обвивка.Този прашец пчелите правят на "туршия" с помощта на млечно кисела ферментация. Перга.
Мнения: 2664
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: Горна Оряховица
Контакт:

Мнение #5 Преди 4 седмици

зуница написа:Прашецът на различните растения не е еднакъв.Има зрънца с несмилаема обвивка.Този прашец пчелите правят на "туршия" с помощта на млечно кисела ферментация. Перга.

Хъм, тва за пръв път го чувам. :think: Все си мислех, че всичко става на перга. :lol:
Заговори, за да те видя! - Сократ
Само когато комар ти кацне на топките, разбираш, че проблемите могат да бъдат решени и без агресия!
Мнения: 2664
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: Горна Оряховица
Контакт:

Мнение #6 Преди 4 седмици

Твърдението на учените мозъци е, че прашеца бъде ли изсушен веднъж, му се затварят апертурите на обвивката и тя става по корава от диамант. Няма млечно кисела ферментанция, няма ала бала. Нищо не може да ги накара да се разтворят, за да се стигне до ядрото.
Заговори, за да те видя! - Сократ
Само когато комар ти кацне на топките, разбираш, че проблемите могат да бъдат решени и без агресия!
Мнения: 1983
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Опитен пчелар
Пчелите за мен са: Хоби

Мнение #7 Преди 4 седмици

nikawr написа:Не разбрах поста ти.. :(
Аз и не само аз твърдя, че веднъж изсушен не се разтваря и не може да се достигне до ядрото, където са над 80% от полезните вещества.

Очаква се това да е 100% вярно за прашец подлежащ на ферментация според пчелите.Явно "твърдата" обвивка със сушенето става още по здрава.
Лошото е, че пчеларите не знаят какъв точно е прашеца в чекмеджетата.
До колкото помня съхранението на прашец се препоръчваше да е във фризер.Може би освен запазване на влагата студът да руши и твърдата обвивка?
Мнения: 2664
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: Горна Оряховица
Контакт:

Мнение #8 Преди 4 седмици

Зуни дай да видим сушения прашец, че ще се забатачим пак с темата дали пчелите ядат целенасочено прашец или го оставят да стане на перга и тогава го ползват.. :lol:
Заговори, за да те видя! - Сократ
Само когато комар ти кацне на топките, разбираш, че проблемите могат да бъдат решени и без агресия!
Мнения: 1983
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Опитен пчелар
Пчелите за мен са: Хоби

Мнение #9 Преди 4 седмици

nikawr написа:Хъм, тва за пръв път го чувам. :think: Все си мислех, че всичко става на перга. :lol:

Е не е... Не е .Някаква част от донесения прашец се консумира директно.Това е тая "мекичката".
Мнения: 2664
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: Горна Оряховица
Контакт:

Мнение #10 Преди 4 седмици

зуница написа:Очаква се това да е 100% вярно за прашец подлежащ на ферментация според пчелите.Явно "твърдата" обвивка със сушенето става още по здрава.
Лошото е, че пчеларите не знаят какъв точно е прашеца в чекмеджетата.
До колкото помня съхранението на прашец се препоръчваше да е във фризер.Може би освен запазване на влагата студът да руши и твърдата обвивка?

Минусовите температури не позволявали на апертурите/процепите да се затворят, уж така казават, и може би затова препоръчват да се държи във фризер. Иначе сега ме хвърли в размисъл, понеже си играх и правих различни наблюдения на едни зрънца паршец киснати в мляко и вода, и сега се чудя дали е бил правилния прашец... :lol: :lol: :lol:
Заговори, за да те видя! - Сократ
Само когато комар ти кацне на топките, разбираш, че проблемите могат да бъдат решени и без агресия!

Назад към Прашец



Разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости