Пчеларство в Сибир

Профилна снимка
Георги 1974
Мнения: 3881
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: Северозапада

Мнение #421 Преди 7 месеца

Георги 1974 написа:Автор: Старчевский А.Н.
Источник: 24medok.ru
Регистрирайте се, за да видите линка
ДА СЕ ОБЪРНЕМ КЪМ ПРАКТИЧЕСКАТА СТРАНА НА СФОРМИРАНЕТО НА ОТВОДКИТЕ.


Источник: 24medok.ru
Регистрирайте се, за да видите линка
ДА СЕ ОБЪРНЕМ КЪМ ПРАКТИЧЕСКАТА СТРАНА НА СФОРМИРАНЕТО НА ОТВОДКИТЕ.

В един добър ден, когато пчелите интензивно летят за нектар, може да се формират отводки. Обикновено първото важно нещо е да се намери майката. Намираме майката, за да се знае коя част от разделеното семейство ще я получи.
Формиране на отводка с плодна майка
В ранните години на нашето пчеларство формирахме отводките с плодната майка. Този метод е известен като метода на Корженевски. Плодната майка се прехвърля в отводката, а основното семейство остава без майка. Днес препоръчваме този метод за начинаещите пчелари, които все още не умеят да изведат майки на своя пчелин.
Отводката се формира от не по-малко от 6 рамки. От тях 2 са с запечатано пило, 2 с фураж (мед и перга), 2 празни, в едната от които се налива малко вода. Фуражните рамки се слагат открая празните заедно и тези с пилото пак заедно. Смитат се пчели от рамки с открито пило. В такава отводка трябва да стръскате пчелата от 3-4 рамки. Тук и в други случаи на формиране на отводки е полезно да се запомни едно просто правило. Колко са рамките с пило - толкова пчели да се стръскат (минимум) . В този случай, ние препоръчваме повече, защото скоро ще заработи родната плодна майка, така че да не е прекалено намалена скоростта на снасяне, е необходимо да се създадат условия за излишък на младите пчели.
Формиране на отводка с неплодната майка или маточник
Отводката с безплодна майка или маточник се формира аналогично, но плодната майка се оставя в основното семейство. При такова отводка не се дава изградени рамки.
При формирането на отводките често се използва резервният мед в питите, събрани още през миналия сезон. Препоръчваме да го давате на основното семейство а отводката да се комплектова с пчелни пити, взети от основното семейство. В този случай, нападението и ограбването на отводката във време на безпашие е сведено до минимум.
Друга важна забележка: Не можете да образувате отводките непосредствено след продължително лошо време. Необходимо е да се даде на пчелните семейства 1-2 дни да летят. В практиката ни имаше случай, когато отводките се формираха непосредствено след дълга буря. Резултатът беше следния. Слёт взрослой пчелы из отводков не произошёл След формирането на отводките пчелите се облитаха на новото място. Маточниците на кралицата не бяха приети в 100% от случаите. Майки почти не могат да бъдат приети от друга партида бяха трудно приети, и не във всички отводки.
Формирането на отводки с безплодна майка или маточник е най-разпространеният метод на образуване. Най-ранните отводки могат да бъдат с малка сила - 4 кадъра, 2 от които са разплодни. Колкото по-малко време остава до главната паша на мед, толкова повече трябва да бъде наслояването длъжни са да бъдат силни. Когато има много малко време,до медосбора и отводките е желателно да се сформират, възможно е да се формират сборни отводки. Сборните отводки се сформират не от едно а от няколко пчелни семейства/обичайно от две/. Такова отводка може да е от 6 рамки с разплод и да бъде поставена незабавно на 12 кадъра. Невъзможно е да се сформират сборни отводки, когато няма абсолютно никакво натрупване на тегло в контролния кошер. В този случай може да има борба между пчелите.
Тъй като отводките в първите дни от съществуването им са почти напълно лишени от летящи пчели, е необходимо да се предприемат всички мерки, за да бъдат напълно изолирани-отоплени. За да отделим празната част на кошера от гнездото, успешно използваме платформени плоскости под формата на рамка от двете страни, тапицирани с ДВП. Настоятелно препоръчваме да се направят отводките върху силни семейства чрез хоризонтална диафрагма от ДВП или шперплат. В този случай няма простудяване на разплода в участации, слабо покрити с пчели.
При сформирането на отводките е полезно правилото: Нека извадим по-малко разплод, но повече пчели. И със сигурност, да няма отворено пило в отводките!
Не подсилвайте отводките!
Профилна снимка
Георги 1974
Мнения: 3881
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: Северозапада

Мнение #422 Преди 7 месеца

Георги 1974 написа:Источник: 24medok.ru
Регистрирайте се, за да видите линка
Не подсилвайте отводките!

В първите години ние винаги подкрепяхме отводките със запечатано пило от други семейства след началото на работата на младата майка. Но постепенно осъзнаха, че това не може да бъде правено. Защо?
Усилването не води до увеличаване на полетната активност на отводките. В някои сезони отводките след подсилването влизаха в роево състояние. Между другото, същото се случва, когато се подсилят обикновените слаби семейства. Потвърждение на нашата практика, която срещнахме в творчеството на В. Кашковски.
За да разберете това, отнема много години, понякога десетки! Струва си да проучите въпроса самостоятелно? Създайте отводките с такава сила, от които ще имате нужда в бъдеще, не планирайте за подсилване, разчитайте само на яйцеснасянето на майката.
ПРАВИТЕ ОТВОДКИ ИЛИ ЛОВИТЕ РОЯЦИ?
Създаване на отводки – трудоемка работа, но за разлика от роевата системата позволява на пчеларя да бъде господар, а не роб на пчели. И самата работа в създаването на отводки е по-малко, отколкото при роевата стихийна система. Това се потвърждава от многобройни проучвания по тази тема. Това потвърждаваме от многогодишната ни практика.
Положителен момент при създаването на отводките е фактът, че по-голямата част от работата може да се направи в период на лошо време. Директното образуване на отводките предполага добро време. И тази точка трябва да се използва рационално. Успяхме да направим за деня 40 отводки. Разбирахме добре в какво е изразходвано основното работно време. Разбира се, за да търсиш кралици!
Намаляването или изключването на работата по търсенето на кралици е основният въпрос за увеличаване на производителността на труда при формирането на отводките.
Можете да използвате различни начини да ускорите тази работа. Въпреки това, в този материал ние описваме само методите, практически тествани от нас.
ОБРАЗУВАНЕ НА ОТВОДКИ В МНОГОКОРПУСЕН КОШЕР, БЕЗ ДА СЕ ТЪРСЯТ ЦАРИЦИ
За съжаление в нашия пчелин кошерът с много корпуси не е широко разпространен. Въпреки, че сме работили с него от първите дни на нашият занаят в пчеларството. По отношение на този кошер е разработена и тествана техника за формиране на отводки без търсене на царици.
Приблизително 7 дни след ротацията на места на корпусите (по това време кошера е само от 2 корпуса), ние пристъпваме към формирането на отводка. Дайте няколко струй дим в прелката на долния корпус, минута по-късно друг клуб дим. Незабавно свалете горния корпус и го поставете на ново дъно. Там трябва да е майката. От горе поставете ново тяло, пълно със изградени пити восъчни основи, и ако е необходимо, мед. Долният корпус ще бъде отводката и ще бъде поставена чрез хоризонтална диафрагма върху всяко семейство. Всичко, работата е завършена!
Методът беше тестван на 4 семейства два пъти. Майката винаги е била в горния корпус, както е планирано. В този режим можете да образувате до 100 слоя на работен ден.

ФОРМИРАНЕ НА НУКЛЕУСИ

Много често в пчелините формират малки отводки, така наречените нуклеуси. Целта е да се получи плодна майка от безплодна. На нашия пчелин бяха исползвани нуклеуси от полурамка от 435x145. Нашият нуклеус кошер е магазин, разположен на дъното и разделен на 4 отделения. Два двурамачни и два трирамъчни. Прелките са в различни посоки, цветът на всички стени е различен. Процентът на оплодени кралици е висок.
Но целесъобразността на използването на нуклеуси в нашите условия е много съмнителна. Твърде краткият сезон ви позволява да използвате всяко едно майко място веднъж, максимум два пъти. Следователно, разходите за създаване на нуклеуси не покриват ползите от получените плодни майки. Ето защо производството на средно-руски плодни майки е нискорентабилно предприятие с високи разходи. Гораздо более правильно в условиях Красноярского края заниматься матководством неплодных маток среднерусской породы. В случае создания на территории края экозоны Среднерусской пчелы, именно такой метод распространения племенного материала мы и предлагаем.
Работата на сибирския пчелинн по системата на антироеви отводки позволява:
1. Да извършва племенна дейност
2. Отказ от внос на майки
3. Използване на собствени майки от избрани линии
4. Работите със законните средноруски породи пчели.
5. Ежегодно се сменя, не само част от цариците, но и част от цели пчелни колонии на млади. Това ви позволява да обновявате гнездата по-често, подобрявайки санитарната и епидемиологичната ситуация в пчелина. Избавяте се от заразните заболявания на пчелите и пилото.
6. За разлика от роевата система, работите в пчелина според ясен план, който значително увеличава производителността на труда и намалява производствените разходи.
Източник: 24medok.ru
Автор: Старчевски А.Н.
Регистрирайте се, за да видите линка
Профилна снимка
Георги 1974
Мнения: 3881
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: Северозапада

Мнение #423 Преди 7 месеца

Пчелин с линейно-шахматно разположение
Пчеларство в Сибир - 999.gif

Първи ред — семейства донори 2
Втори ред — семейства-медовици 1
а— б—в прелки
Непрозрачна фазерна преграда 3
Профилна снимка
Георги 1974
Мнения: 3881
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: Северозапада

Мнение #424 Преди 7 месеца

Регистрирайте се, за да видите линка
СИБИРСКОЕ ПЧЕЛОВОДСТВО
ЗАПАДН0-СИБИРСК0Ё КНИЖНОЕ ИЗДАТЕЛЬСТВО
Новосибирск
Владимир Сергеевич Коптев 1973
Искусственные способы получения новых семей

Изкуствени начини за получаване на нови семейства
От древни времена са приложени изкуствени методи за образуване на нови пчелни колонии въз основа на тяхното делeне. Следните методи за изкуствено формиране на нови семейства са най-разпространени:
1) налет на летящи пчели на майката, когато в нов кошер с изградени рамки се предава майката с две или три рамки разплод от кошера, а основния е отнесен настрани;
2) разделяне на семейството на полета /летящите/;
3) образуването на отводки чрез отделяне от семейството на част от пчелите и разплода.
Тези методи бяха тествани на практика за дълго време, но широко признание получиха разделението и отводките.Налетът на летящи пчели на майката също понякога се използва за ограничаване на роенето, но този метод се оказва незначителен малопригоден за планираното получаване на нови семейства. Неговият недостатък е, че разделените семейства временно нямат нормални условия за развитие поради нарушаване на възрастовия състав на пчелите, които се съхранява при деление на полета-летящите.
Разделение на семейства на пол-лета в условията на Сибир
Използвайте този метод в началото на основната паша, за да увеличите броя на висококачествените семейства на племения пчелин, където се извършва масовата селекция на пчелите.
Разделянето на семействата се извършва в средно топъл ден, когато основната маса от летящите пчели е на полето. В близост до кошера са поставени два поставки на еднакво разстояние от всяка страна. На единия от тях се нарежда кошера със семейството, а на другата - празен кошер от същия цвят с прелка в същата посока. Тогава половината от всички рамки с пило, мед и перга се преместват от първия кошер на втория, заедно с пчелите, седнали върху тях. С това разделение летящите пчели се разпределят равномерно между двете кошери. Майката не е необходимо да се търси. Два дни по-късно двете семейства се инспектират и по свищевите маточници се определят в кой кошер я няма майката. Маточниците се унищожеават, с изключение на три или четири от най-добрите с най-младите ларви, оставени за извеждане на майка. В същото време от безмайчиното семейство в кошера с майкат се предават рамки със запечатано пило а наобратно рамки с открито пило. Гнездата на двете семейства се попълват с изградени пити, а семейство с майка получава една или две рамки с восъчни основи.
Кошерите на двете семейства се завиват в противоположни страни, така че младата майка, когато се връща от брачния полет,да не може да влети в съседния кошер. Излюпва се 12 дни след разделянето на семейството и след 10-12 дни трябва да започне да снася яйца. По този начин, 22-24 дни след разделянето, новото семейство трябва да бъде инспектирано, за наличието на яйца полагани от майката, и гнездото да се разшири.
Началото на яицеснасянето от млада майка може да се ускори на 8-10 дни ако в безмайчиното семейство два дни след разделянето се придадете зрял маточник, възпитан, от друго, по-добро семейство, както и всички свищеви маточници, се унищожават.
Това обаче ще доведе до промяна в наследствените наклоности, присъщи на семейството. За да се запазят по-добре свойствата на майчиното семейство, майката трябва да бъде изведена в безмайчиното семейство от собственаите му личинки.

Сформиране на отводки.
Това е най-рационалният начин да получите нови семейства. Това позволява да се планира растежа на нови семейства в размер на общата необходимост от разширяване на пчелина и бракуването на семейства със стари майки.
Отводикете се сформират едновременно от всички силни семейства. Това изисква малка работна сила, която е важна за увеличаване на натоварването на пчеларите при обслужването на пчелина.
За първи път в Сибир сформира отводки пчелара от Горной Шории И. Ф. Самойлов, който на бившата агрометеорологична станция увеличи пчелина за три години (1932 - 1934) от 10 до 300 семейства. Той сформира за сезона от два до четири отводки от всяко семейство, но на третата година повечето семейства се оказаха слаби, не са се себеобезпечили с храна и умират през зимата от глад.
Възможността за широко практическо използване на отводките за създаване на нови семейства бе доказана от пчеларя, совхоза завода им. Чкалова (вблизи г. Новосибирска) К. К. Безсонов, който от 1940 до 1948 г. увеличава пчелина от 28 на 400 семейства, като годишно образува 50-100% нови семейства; Той правил отводки само от силни семейства и ежегодно получавал 40-50 килограма продаваем мед от презимувалите семейства.
Голямо увеличение на новите семейства е възможно благодарение на факта, че пчеларът обръща голямо внимание на изграждането на пчелните пити и подобряването на фуражната база. На своя пчелин ежегодно са се изграждали до 20 рамки (плодникови гнездови рамки), брутната продукция на восъка е 2.0-2.5 кг на семейството, както и за подобряване на фуражната база е засял 38 хектара Фацелия, елда, синяка.
Благодарение на отводките в пчелините на Новосибирската плолодово-ягодова експериментална станция през 1963-1968.се увеличили броя на семействата от 136 на 600, като ежегодно получава от 40-60 кг стоков мед от всяко семейство.
В държавната ферма «Бобровский» Павлодарской области,, разположена в степите на Северен Казахстан, на пчелини с общо 1,071 пчелни семейства получават 70-100% отводки. Прилагането на подвижно пчеларство към културите от елда, детелина, еспертаза, те ежегодно получават високо събиране на стоков мед. Благодарение на отводките, се задоволяват нуждите на пчелините за растеж и освен това се продават ежегодно до 300 нови семейства.
Многобройните слоеве позволяват да се увеличи ефективността на селекцията и размножаването на пчелите. Много е важно да се създават отводки, така че те да успяха да станат силни и високопроизводителни семейства. Особено внимание трябва да се обърне на майката, тъй като способността и да произвежда яйца има огромно въздействие върху продуктивните качества на бъдещите семейства.
Качество на майката зависи не толкова от неината наследственост, но и от времето на извеждането и. Твърде ранните майки, получени през първата половина на месец май, в студено време, биват малки, не са в състояние за високо производство на яйца. В Сибир пълноценни царици могат да бъдат получени не по-рано от края на май, ако в този момент има топло време и има паша в природата. Пълноценните отводки се удава да се сформират само в началото на юни от силните семейства, които заемат най-малко
11 -12 кадъра от плодника и 8-9 кадъра с пило. До края на сезона, отводките могат да се превърнат в средно големи семейства.
По-продуктивни са отводките с плодни майки. Необходимо е да се проучи възможността за запазване на резервните майки през зимата.Можете също да изведете майки в южната част на страната, за да ги докарате в Сибир в началото на пролетта.
Отводки от нелетящи пчели.
Отводки може да се сформирт от не-летящи и неравномерно остаряла пчели разновъзрастови. До сега в литературата препоръчваме на пчелините в Сибир да се сформират отводки само от не-летящи пчели.
С умелото сформиране от силни семейства, медосбора не се намалява (Таблица 23).
Профилна снимка
Георги 1974
Мнения: 3881
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: Северозапада

Мнение #425 Преди 7 месеца

Как увеличить доходность пасеки,
А. Т. Горяинов
Регистрирайте се, за да видите линка
Въведение
В тази брошура са изложени сведения и закономерности на биологичното развитие на пчелното семейство, знаейки ги, пчеларят може да избере оптималният метод на пчеларстване в условита на своя пчелин, правилно и грамотно да разработи технология за производство на "повече мед."
Пчеларството е като играенето на шах: първо запомняте най-простите движения и правилата на играта: къде можете да разхождате дадена фигура и къде не. След това разбирате и запаметявате комбинации от движения (трикове), които водят до победа в най-често срещаните ситуации. След това ставате мастер: във всяка ситуация прилагате тази комбинация от техники, този метод, който със сигурност ви води до успех. Изкуството да комбинирате техники във връзка с различните ситуации в играта може да бъде повече или по-малко овладяно от всички. Щом има желание.
В пчеларството има нюанс, който го отличава от играенето на шах: пчелите играят своята игра с природата сами. Те не зависят от човека, прекрасно се оправят без него, умножават се и се самоосигуряват с необходимото количество за себе си храна. Тук човекът се адаптира към тях, опитва се спрямо своите сили и способности, да им помогне в събирането на нектар, за да има излишъци от мед които сам да използва. Пчелите не е нужно да се ръководят нарушавайки играта им с природата, просто трябва да им помогнете, да почувствате сърцето им, от какво се нуждаят. И те ще се отблагодарят.С мед.
Има места в Русия, където пчелите се отглеждат от векове. Изначално те са благоприятни с това че има успешно съчетаване на климата и наличието на много диворастящи медоносни растения. В такива места, ако сте доволен от неголями приходи от пчелина, пчеларят може и да не се проблеми с особено внимание за пчелите. Достатъчно е да следи пасивно тяхното развитие от страни, като премахва само дотолкова, колкото е необходимо, пречките, които срещат пчелите в удовлетворяване на основните си инстинкти: размножение и натрупването на храна. С този подход, работата по пчелин е малко: пролетта се чисти кошера, разширите плодника с восъчни основи и изградени рамки където майката извежда потомството си, а след това да постави магазини (допълнителни корпуси), където пчелите ще складират мед, а след това мед излишък се взима, като останалата част е за самите пчелите. Ако в тези условия се премине към активното пчеларството, като се използва най-добрия метод за локално пчеларство спрямо дадената местност, е възможно да се увеличи доходът на най-малко
2-3 пъти, а често и 10 пъти.
В местата, където са бедни на медоностна растителност или цъфтят мощно, но не за дълго, или обратното дълго цъфтят но оскъдно, по принцип не може да бъде постигната рентабилност без внимателно обмислена и адаптиран към местните условия метод на пчеларство.
Всеки метод е серия от техники, изпълнявани в определена последователност. Нека подчертаем, че всеки набор от приеми е подходящ само за даден район и може да варира в зависимост от времето. Освен това човек не може сляпо да прилага даден метод в собствения си пчелин само защото някъде някой го използва с голям успех. Например, много спорове причиняват замяната на майката в семейството по време на основната паша. Някои го хвалят, защото той удвоява количеството мед, други го хулят, претърпели загуби. Случаят очевидно не е в самия метод, а дали е бил приложен в точното време и дали е възможно да се приложи като цяло при дадените условия на паша и на този етап от биологичното развитие на семейството.
Друг пример. Чува се: "В силните семейства е цялото спасение". Опитваме се, да увеличим пчелите. Въпреки това, въпреки обилното цъфтене на медоносите и благоприятните метеорологични условия, мед не може да бъде изваден. Вместо мед, рамките са пълни с пило. Това означава, че пчелите използваха основната паша не за натрупване на храна, а за възпроизводство. И ако след този паша (напр юли), не се очаква друга основна (например, през август с елда), огромното семейство се изроява, яде остатъците от резервите на мед, а останалите шепа пчели за зимата ще трябва да се хранят есента. Този неприятен инцидент се случва не толкова с начинаещи, които са закупили късни отводки, но и с тези, които засилиха семействата на пчелите за събиране на мед, без да се вземат предвид условията на района на дадената местност, и не видяха това, което семейството трябва да е не толкова голямо, но и да са в работно състояние състояние, т.е. голямата част от семейството да се занимава с принос и преработка на нектара а не да се отдават на отглеждане на разплода.
Майсторството на пчеларя се състои в пълноценното използване на възможностите на фуражната база на района, където е разположен пчелина.
И за това ние се нуждаем от малко: да се учи времето на цъфтежа основните местни медоностни растения и да изберете най-подходящия метод за пчеларство, на базата на биологичните закони на пчелното семейство.
Един учен климатолог от миналия век брои в Русия повече от 40 климата.
Профилна снимка
Георги 1974
Мнения: 3881
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: Северозапада

Мнение #426 Преди 4 месеца

https://www.youtube.com/watch?v=wa4NHq-Kj_g
Встреча пчеловодов Сибири 2018/потравы пчел/книга Кашковского В.Г./апитерапия/аптечка на пасеке
Кашковский, Владимир Георгиевич
Родился 2 января в 1930 г. в Краснодарском крае.С 2001 года и по настоящее время — профессор кафедры биологии, биоресурсов и аквакультуры Новосибирского государственного аграрного университета
Профилна снимка
Георги 1974
Мнения: 3881
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: Северозапада

Мнение #427 Преди 4 месеца

КАК ЛУЧШЕ ОРГАНИЗОВАТЬ ЖИЗНЬ ПЧЕЛ В СОВРЕМЕННЫХ ЭКОЛОГИЧЕСКИХ УСЛОВИЯХ
Б. В. Крюков, К. И. Носова

От Биологията на акарата вароа
Преживяванията на женските и техните дъщери обикновено умират след едно яйценосене, а с наближаването на есента се раждат дългогодишни кърлежи, способни да произвеждат 2-3 яйца. Ето защо, през пролетта, развитието на болестта е бавно и незабележимо.По време на главния медосбор част от акарите са убити в кошера, защото фиторци- редици от нектар и цветен прашец, и от страна на външнокошерните пчели на полет, особено за прашец като пчелите, изтупат прашец често събарят кърлежи.
Във връзка с горното е по-добре да се обработват пчелите от кърлежи през пролетта и лятото, за да се предотврати есенното натрупване на кърлежи в пчелните колонии. Следователно, последните периоди на обработка на пчелите са края на юли, началото на август, след това пчелите, родени през август и септември, ще отидат в зимата, без да са засмукани от кърлежи и успешно презимуват.
Когато се избират методи за лечение, трябва да се има предвид, че в търтиевото пило кърлежите са повече от работническото пило и че акарите в семейството на пчелите се разпределят приблизително в следното процентно съотношение:

* 70% от кърлежите - запечатано пило;

26% от кърлежите са на вътрешнокошерните пчели;

4% от кърлежите - на външнокошерните пчели.
Как да определите степента на опаразитяване в пчелина?

Опитен пчелар, при инспектиране на пчелна колония и дори по броя на безкрилите пчели пред пчелните кошери, може приблизително да определи степента на опаразитяване. Така че, когато проверяваме рамките на пилото и от едната страна на рамката,ако намерин 3-4 кърлежи, следователно, можем да говорим за 15-20% опаразитеност.

Известните методи за лечение са разделени на химически, зоотехнически, физически, фитонцидни и фуражни.
Профилна снимка
Георги 1974
Мнения: 3881
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: Северозапада

Мнение #428 Преди 4 месеца

Зоотехническия метод намира все повече и повече поддръжници поради безобидността:

1.Защита чрез роене.

Ако се появи рой и той е хванат в капана, няма нужда да се бърза да се сложи рояк в кошера, но трябва да запомните, че само 4% от кърлежите са на пчелите в рояка, а ако бъдат унищожени, семейството ще бъде обеззаразено до следващата година. Можете да поставите роеловката в празен кошер, да наложите фитонцидни билки от всички страни и да го оставите за един ден. След това роякът може безопасно да бъде засаден в кошера. Можете да го направите по друг начин: поставете рояка в кошера, където да дадете една рамка с отворено пило. Кърлежите ще слезат от пчелите и ще влезат в отвореното пило за да се размножат, така че след като рамката примамка с пило е запечатана, се пренарежда на семейството, което е пуснало рояка.
Профилна снимка
Георги 1974
Мнения: 3881
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: Северозапада

Мнение #429 Преди 4 месеца

2.Защита чрез изкуствено роене.

Когато семейството достигне 12-16 междурамия, кошерът, в който се намира, се оставя настрана, а на мястото му се поставя нов с храна, основи, а от отстранения кошер се подреждат една рамка с отворено пило, пчелите и кралицата а рамка е за стръв , Всички летящи пчели ще влетят в новия кошер, ще настъпи изкуствено роене. Когато рамката на примамката е запечатана, тя се връща в отстраненото семейството.
В безмайчиния осиротен кошер, пчелите ще си изведат свищева майка и когато започне да снася яйца, в семейството няма да има запечатано пило и всички кърлежи ще се съсредоточат върху пчелите, които могат да бъдат обработени с някой любим от безвредните методи.
Профилна снимка
Георги 1974
Мнения: 3881
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: Северозапада

Мнение #430 Преди 4 месеца

3.Способ, предложенный Е. М. Петровым (3).

При первом весеннем осмотре все семьи насеки разделяют на три группы в зависимости от их силы: 1 группа — сильные, 8- 10 улочек пчел; 2 группа- средние, 5-7 улочек пчел и 3 груп­па- слабые, 3-4 улочки. Первого мая из семей 1 группы отбирают все рамки с печатным расплодом (без пчел) и распределяют их в семьях 2-й и 3-й групп. Печатный расплод на выходе ставят в семье 3-ей группы, а остальной — в семьи 2-й группы. Такое размещение расплода предохраняет его от застуживания. В семьях 1-й группы помечают рамку со взрослыми личинками, ее пчелы первой запечатают — это рамка-приманка. Взамен удаленных рамок в улей дают рамки с кормом и сушью. Такие семьи, как правило, не роились и давали товарный мед.

Через 10 дней семьи 1-й группы осматривают и вынимают рамки-приманки, которые переставляют в семьи 3-ей группы. На этом оздоровительные мероприятия с семьями первой группы заканчивают, они почти полностью освобождаются от клещей и не нуждаются в повторной обработке до следующего года.

10 мая начинают работать с семьями 2-й группы, у которых также извлекают весь печатный расплод и переставляют его в семьи 3-ей группы, при этом в семьях также помечают рамки-при­манки. 20 мая из семей 2-й группы извлекают рамки-приманки и переставляют в семьи 3-ей группы. Так обеззараживается и семьи 2-й группы.

С семьями 3-ей группы поступают так, как описано в способе «защита искусственным роением».

Назад към Работа по пчелните семействаКой е на линия

Разглеждащи този форум: Бат Тянко, I.Iliev, kirchoo, Цецо и 10 гости