Remi написа:Локално на дърва и въглища . Принципа е целта оправдава средствата
Обаче нямам място за котел който беше добро решение . И сега съм на вариант готварска печка щот жената иска да е независима откъм тоци
. Та готварска печка с водна риза но не мога да преценя дали ще топли достатъчно добре макар че квадратурата не е голяма. Печки бол на пазара но коя ще свърши работа ..
Като казах готварска печка приемам всякакви идеи с жената после ще се погодим ако не е нейното 
До колкото разбрах, искаш да има печка на твърдо гориво, на която жена ти да готви, а същевремнно да я ползваш и за отопление на цялата къща. Има такъв вариант, до колко обаче е практичен е друг въпрос. Имам предвид това, че готвенето изисква един режим на горене, а отоплението друг.
За зависимостта от електрическия ток - жена ти няма да има проблем, обаче ще ти се усложни малко системата на отопление. Имам предвид това, че в момент, когато булката е наредила гозбите и набухала печката с дръвца, спре тока, тогава ще ти е необходим UPS, който да ти захранва циркулационната помпа. И при него има недостатъци, тъй като, времето през което ще подава захранване, не е безкрайно. Има и друг вариант, но се усложнява отоплителната система. Лично мое мнение е да ползваш т.н. камина с водна риза, без готварска опция и допълнително готварска печка. Имай предвид, че въглищата не са подходящо гориво за камината. Да, в краен случай, инцидентно, при много ниски температури може да сложиш малко, но факта, че огнището се намира в жилищно помещение и при чистене става - олеле мале не е ОК.
Мъдър е този, който знае не много, а нужното. Есхил