Боян Палов написа:Моята позиция по темата е приблизително същата! Селекция - да, но с генното инженерство трябва много да се внимава. Създавайки някакъв ГМО продукт, било то растение или животно, учените най-често гадаят как ще се развие мутацията в бъдеще и до какви резултати ще доведе взаимодействайки с останалите видове. Ако имаме естествена мутация (примерно в следствие на повишена радиация в даден район) мутиралото същество или растение обикновено не се пренася в много широк ареал. Ако обаче имаме изкуствена мутация, която се разпространява целенасочено резултатите може да са тотално непридвидими за целия свят!
Гледната точка е напълно правилна, като изключим схващането че ГМО е резултат на мутации, а не на трансгенетика.
Нека ти разкажа една история. Преди две години едни чужденци, водещи природосъобразен/първобитен начин на живот в БГ, ме помолиха да им намеря стари местни сортове растения, подходящи за българския климат и за българските почви, не искат да се тровят с пестициди и да си купуват семената всяка година. Просо, овес, фасул, царевица за пуканки, домати, чесън, диня, пъпеш.... такива неща. Бях уверен че ще ги намеря, тъй като от детството още им помня вкуса. Отне ми няколко месеца и цяла мрежа от хора, докато успея да набавя поне по-голямата част.
Всички сортове царевица, жито, слънчоглед, домати... цветя... и за каквото друго още се сетите, произлизат от сортове, които днес вече ги НЯМА ( чрез генно инженерство по старомодния начин - кръстосване и пренареждане на гените по Мендел във F2). Същото се отнася и за всички породи кучета, прасета, коне, крави (освен в Африка), овце и т.н. Създадени изцяло от човека.
ВСИЧКИ сортове в земеделието днес (
независимо ГМО или не) - царевица, жито, ечемик, слънчоглед, рапица, соя - всичко това са хибридни сортове, които идват от някоя голяма акула, която ги произвежда. Колега и земеделец наскоро ми каза, че ако Пионер случайно решат да не продават в БГ, всички земеделци увисват. В бг вече няма селекционни центрове, още по-малко производство на семена за посев.
Гъшия пастет отдавна не се добива от гъски, а кокошките носачки отдавна са заместени от дву- и четири линейни кръстоски.
Пчеларството.... Предлагането на високодобивни пчели в Европа отдавна не е новаторство, а необходимост. При положение че във Франция отдавна се предлагат кръстоски (ligustica x caucasica) x mellifera mellifera със 190% хетерозисен ефект (поне по документи).... на общия свободен западно-европейски пазар дали още има някъде F1 майки ненапомпани с хетерозис (лигустика, карника или бъкфаст)? Опазването на генофонда на БМП? - Колко са развъдните центрове на БМП в БГ? Колко хора произвеждат изкуствено осеменени БМП майки? Всички майкопроизводители са репродуктори и са задължени постоянно да си купуват елитни БМП майки ( а от къде реално си ги купуват и дали винаги са БМП .... е друг въпрос). Запазване на качествата в поколенията... Някой да си е отглеждал дъщери от F1? (племенни) БМП майки? -Ама търтеите на новото място не били същите! - Хмммм
Във (почти) всички държави в Европа поддържането на расовата (не-)чистота на пчелите зависи от пчеловъди/развъдни центрове, участващи в развъдни асоциации. А не от централизирана развъдна асоциация + мрежа от репродуктори. Към днешна дата това е единственият начин - инструментално или изолирани оплодни пунктове.
А Бъкфаст може и да е рецепта за успешен бройлер, но пък е такъв, чийто поколение се поддържа от единични обикновенни пчелари, че дори и от хоби пчелари (напр. групите de Hoven, Flevo...).
Ето това е бъдещето, което очаква и пчелите. Тук вече ще си замълча. Има патент, технологията също е факт.