Пещ и барбекю

Мнения: 4712
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: Северозапада

Мнение #11 Преди 3 месеца

Шойков в това барбекю можеш да вържеш на Данчо кавказеца тоя с 4 плодника.
Мнения: 710
Регистриран: Преди 1 година
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: 1999

Мнение #12 Преди 3 месеца

Марин Шойков написа:Чакай-чакай, това е дърварката ( склада за дърва ), пеща ще се зида тепърва над това.

Да знам какво е! :lol:
В шамота се добавя готварска сол но не мога да ти кажа съотношение.
Лонг Джон Силвър
Мнения: 3211
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Опитен пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
Пчелар от: Пловдив

Мнение #13 Преди 3 месеца

Хачи написа:Да знам какво е! :lol:
В шамота се добавя готварска сол но не мога да ти кажа съотношение.

:thumbup:
Аз знам за 300-350 гр. на 5 кг. шамот, но не съм сигурен. Инфото ми е от нета !!!
Затова и питам.
Всичко е въпрос на ОПИТ. Опит и в двата смисъла на думата.
Опит като стаж, време през което си се занимавал с дадено нещо.
Опит като тест, експеримент, пробване на ВСИЧКО.
Мнения: 710
Регистриран: Преди 1 година
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: 1999

Мнение #14 Преди 3 месеца

Марин Шойков написа::thumbup:
Аз знам за 300-350 гр. на 5 кг. шамот, но не съм сигурен. Инфото ми е от нета !!!
Затова и питам.

Ако има някой разграбен-оп приванизиран стъкларски цех може да си намериш супер тухли! :D
Лонг Джон Силвър
Мнения: 3211
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Опитен пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
Пчелар от: Пловдив

Мнение #15 Преди 3 месеца

Хачи написа:Ако има някой разграбен-оп приванизиран стъкларски цех може да си намериш супер тухли! :D

Е няма, и Пловдивския и Плевенския има един и в Делиормана, работят на пълна пара,
защото ги стопанисват не наши " бизнесмени" тип Ба...нев. ;)
Всичко е въпрос на ОПИТ. Опит и в двата смисъла на думата.
Опит като стаж, време през което си се занимавал с дадено нещо.
Опит като тест, експеримент, пробване на ВСИЧКО.
Мнения: 710
Регистриран: Преди 1 година
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: 1999

Мнение #16 Преди 3 месеца

Марин Шойков написа:Е няма, и Пловдивския и Плевенския има един и в Делиормана, работят на пълна пара,
защото ги стопанисват не наши " бизнесмени" тип Ба...нев. ;)

В топливо има но цената им е! :thumbup:
На старите къщи кумините са от по различни тухли.
Лонг Джон Силвър
Мнения: 3211
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Опитен пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
Пчелар от: Пловдив

Мнение #17 Преди 3 месеца

С тухлите има един голям спор.
Шамотните ( огнеупорни ) отразяват топлината и по-трудно я поглъщат, но са здрави.
Печената плътна единичка поглъща топлината, отдават я по-бавно, но не е здрава и се пука и рони.
Акумулиращите печки са със шамот, за безопасност. Другите може да се натрошат и реотана :doh: :doh: :doh:
Всичко е въпрос на ОПИТ. Опит и в двата смисъла на думата.
Опит като стаж, време през което си се занимавал с дадено нещо.
Опит като тест, експеримент, пробване на ВСИЧКО.
Мнения: 710
Регистриран: Преди 1 година
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: 1999

Мнение #18 Преди 3 месеца

Марин Шойков написа:С тухлите има един голям спор.
Шамотните ( огнеупорни ) отразяват топлината и по-трудно я поглъщат, но са здрави.
Печената плътна единичка поглъща топлината, отдават я по-бавно, но не е здрава и се пука и рони.
Акумулиращите печки са със шамот, за безопасност. Другите може да се натрошат и реотана :doh: :doh: :doh:

Щях да ти кажа и този вариянт но са по различни от стандартните. :thumbup:
Мнения: 710
Регистриран: Преди 1 година
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: 1999

Мнение #19 Преди 3 месеца

Бях канен на един сбор към Силистра и видях примитивни домашни пещи от турски керемиди и глина.
Домакините казаха ,че са много стари-бяха във вид на купол с вход и изход за бурия. :idea:
Мнения: 3196
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
Пчелар от: Североизток

Мнение #20 Преди 3 месеца

Марин Шойков написа:С тухлите има един голям спор.
Шамотните ( огнеупорни ) отразяват топлината и по-трудно я поглъщат, но са здрави.
Печената плътна единичка поглъща топлината, отдават я по-бавно, но не е здрава и се пука и рони.
Акумулиращите печки са със шамот, за безопасност. Другите може да се натрошат и реотана :doh: :doh: :doh:

Аз като един лаик, да се намеся.
Щом огнеупорните отразяват топлината, то може от външната страна да изолираш с каменна вата или друг подобен материал.
Имам спомени от детството-имахме на село в ловешкия край, ни съградиха пещ от огнеупорни тухли, а отвън измазана с кал, слама и говежди фъшкии. И какви чудни ярета се опичаха цели там - ммм, лигите ми потичат като си спомня. :D
Мъдър е този, който знае не много, а нужното. Есхил

Назад към Свободни теми



Разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 39 гости