Пещ и барбекю

Петъчен майстор пчелар
Мнения: 4135
Регистриран: Преди 2 години

Мнение #21 Преди 1 месец

Бай Марине,може и с обикновенни ,плътни еденички,но върху купола нареди едри речни камъни.Пушека да излиза от пеща от задния край,а над пеща,като переминава около камъните ги подгрява,за да излезе от предния край.Демек кумина да е от пред на челото на пеща.
Кръглото са речни камъни..
Пещ и барбекю - P_20190514_212914.jpg
Лонг Джон Силвър
Мнения: 2769
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Опитен пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
Пчелар от: Пловдив

Мнение #22 Преди 1 месец

Ангел Йосифов написа:Бай Марине,може и с обикновенни ,плътни еденички,но върху купола нареди едри речни камъни.Пушека да излиза от пеща от задния край,а над пеща,като переминава около камъните ги подгрява,за да излезе от предния край.Демек кумина да е от пред на челото на пеща.
Кръглото са речни камъни..P_20190514_212914.jpg
Изображение

Това е много интересен вариант, не съм го срещал в нета.
Всичко е въпрос на ОПИТ. Опит и в двата смисъла на думата.
Опит като стаж, време през което си се занимавал с дадено нещо.
Опит като тест, експеримент, пробване на ВСИЧКО.
Петъчен майстор пчелар
Мнения: 4135
Регистриран: Преди 2 години

Мнение #23 Преди 1 месец

Камъка се загрява и помага за изпичането.Определено,пести дърва :D
На по бира,бих ти обяснил подробно 8-)
Мнения: 526
Регистриран: Преди 1 година
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: 1999

Мнение #24 Преди 1 месец

Ангел Йосифов написа:Камъка се загрява и помага за изпичането.Определено,пести дърва :D

Тип сауна! :D
Лонг Джон Силвър
Мнения: 2769
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Опитен пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
Пчелар от: Пловдив

Мнение #25 Преди 1 месец

Ангел Йосифов написа:Камъка се загрява и помага за изпичането.Определено,пести дърва :D

А как щади тухлите???
Да не се пукат.
Всичко е въпрос на ОПИТ. Опит и в двата смисъла на думата.
Опит като стаж, време през което си се занимавал с дадено нещо.
Опит като тест, експеримент, пробване на ВСИЧКО.
Петъчен майстор пчелар
Мнения: 4135
Регистриран: Преди 2 години

Мнение #26 Преди 1 месец

Марин Шойков написа:А как щади тухлите???.

Е,не разбрали :?: С бира :D :D :D
Лонг Джон Силвър
Мнения: 2769
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Опитен пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
Пчелар от: Пловдив

Мнение #27 Преди 1 месец

Ангел Йосифов написа:Е,не разбрали :?: С бира :D :D :D

А бе то не само една.
Ще ти нося и чаша , да не пиеш от шишето. :D
Всичко е въпрос на ОПИТ. Опит и в двата смисъла на думата.
Опит като стаж, време през което си се занимавал с дадено нещо.
Опит като тест, експеримент, пробване на ВСИЧКО.
C2H5OH
Мнения: 957
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: Асеновград

Мнение #28 Преди 1 месец

Шойков, ако питаш мен никъв мертел, никви огнеопорни тухли. Стари плътни тухли и кал - натурално. Огнеопорната тухла е изолатор не поема температура и не пече хубаво. В моето село яретата по Богородица ги фурнисваха в 12 вечерта и отваряха фурната в 12 на другия ден - майкооо, ако ти кажа как е направена пеща която е на 70 години ша паднеш. Вземат лескови пръчки и оформят свода после го покриват с 2-3 слоя хартия от цементови чували и намазват един пласт кал, после втори трети до желаната дебелина и като я запалят всичко под глината изгаря, а свода се изпича и айде 100 години. :whistle:
Мнения: 407
Регистриран: Преди 1 година
Стаж: Начинаещ пчелар
Пчелите за мен са: Хоби

Мнение #29 Преди 1 месец

Колеги, много по-малък съм от вас, но имаме пещ в къщи и знам за какво става въпрос, знам как се опалва, та моето мнение е --->пеща трябва да е със тухли единички от старите, не с огнеопорни. Вкуса на приготвеното е различен. Друго си е със старите тухли / червените / . На село имаме един човек, който живее в крайните къщи, има едно дере, та в това дере , в самият бряг си е изкопал дупка в пръста и от 20 години я ползва за пещ, става по вкусно от колкото в пещ с тухли...
Лонг Джон Силвър
Мнения: 2769
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Опитен пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
Пчелар от: Пловдив

Мнение #30 Преди 1 месец

Око да види, ръка да пипне.
Кой каквото и да ти каже, най-ценен е личния опит!!!
Днес беше време за тестване на тухли.
Това е подготовката.
Пещ и барбекю - 20190518_072044.jpg
Пещ и барбекю - 20190518_072050.jpg

Това е теста.
Пещ и барбекю - 20190518_105143.jpg
Пещ и барбекю - 20190518_105450.jpg

За да не остава бадева жарта, направих и това:
Пещ и барбекю - 20190518_123023.jpg
Пещ и барбекю - 20190518_123031.jpg
Пещ и барбекю - 20190518_125649.jpg
Пещ и барбекю - 20190518_125655.jpg
Пещ и барбекю - 20190518_131211.jpg
Пещ и барбекю - 20190518_131228.jpg

И черешката на тортата :
Явно има лимит за качени снимки. :doh:
Всичко е въпрос на ОПИТ. Опит и в двата смисъла на думата.
Опит като стаж, време през което си се занимавал с дадено нещо.
Опит като тест, експеримент, пробване на ВСИЧКО.

Назад към Свободни теми



Разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 24 гости