Ограда от тръбни колове и оградна м

Мнения: 1895
Регистриран: Преди 3 години
Стаж: Начинаещ пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: общ. Драгоман

Мнение #1 Преди 3 месеца

Имам нужда от съвет. Трябва да направя ограда и не ми се иска да я гледам изкривена след няколко години. Идеята е, дупка в земята около 15 - 20см дълбока и 45х45 в страни за бетонна шапка. В средата дупка с моторно свредло в която ще влезе тръба. Мисля да уплътня тръбата с пясък и цимент и да налея бетонната шапка. В местния склад материали има. Тръбите са на 6м. и могат да ми ги нарежат. Мрежата е 1.5м висока(такава има в склада) и дебелина на телта до 3 мм. , поцинкована. Въпросът е колко трябва да влезе тръбата в земята? Достатъчно ли е 50см.(предвид разкрояване на 2м дължина)? Земята е чернозем и в момента е камък. Май ще копаем с маркуча :shifty: Не ми се занимава с циментови колове. Няма кой да ги мъкне. Приемам забележки и съвети. Нямам никакъв опит с оградите.
Мнения: 2238
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Опитен пчелар
Пчелите за мен са: Хоби

Мнение #2 Преди 3 месеца

Опитът ми с колове от тръби е по-скоро отрицателен.Полегнаха, но след десетина години."Почвата" в ,която ги бетонирах е речна баластра.Мога да ти препоръчам само да завариш парченце арматура напряко , за да не измъкнат циганите тръбата.
Мнения: 3449
Регистриран: Преди 3 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
Пчелар от: Североизток

Мнение #3 Преди 3 месеца

rumenggr написа:Имам нужда от съвет. Трябва да направя ограда и не ми се иска да я гледам изкривена след няколко години. Идеята е, дупка в земята около 15 - 20см дълбока и 45х45 в страни за бетонна шапка. В средата дупка с моторно свредло в която ще влезе тръба. Мисля да уплътня тръбата с пясък и цимент и да налея бетонната шапка. В местния склад материали има. Тръбите са на 6м. и могат да ми ги нарежат. Мрежата е 1.5м висока(такава има в склада) и дебелина на телта до 3 мм. , поцинкована. Въпросът е колко трябва да влезе тръбата в земята? Достатъчно ли е 50см.(предвид разкрояване на 2м дължина)? Земята е чернозем и в момента е камък. Май ще копаем с маркуча :shifty: Не ми се занимава с циментови колове. Няма кой да ги мъкне. Приемам забележки и съвети. Нямам никакъв опит с оградите.

Ами Румба, то мъкненето е еднакво с това да бъркаш бетон. Аз мога да споделя опит с ограждане на новия ми пчелин - 2 дка, преди две години. Циментови колове, забити на 30 см, дупки с моторен свредел, нивелиране на коловете при трамбовка, а най важния момент е опъването на мрежата. Отрязваш си два чатала около 2.5 м, подпираш два последователни кола, единия с опъната вече мрежа, а втория, който ще опъваш. Посоката на подпиране на чаталите е посока обратна на тази, на която ще опъваш. За ъгловите колове предполагам знаеш, че се подпират с по един диагонален, от двете страни по протежение на мрежата.А да, мрежата се опъва с вила, която се канардисва на всеки кол, за да се върже.
ПП Да соделя, че оградата е доста здрава. Тази година пролетта правя прегледи и чувам някакъв звук, обръщам се и гледам колата е спряна от оградата. Смених един счупен кол, 5 метра мрежа, на колата и няма нищо, само номера беше паднал. Наклона си е достатъчен, за да тръгне колата, оставена на втора скорост.
Мъдър е този, който знае не много, а нужното. Есхил
Мнения: 1895
Регистриран: Преди 3 години
Стаж: Начинаещ пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: общ. Драгоман

Мнение #4 Преди 3 месеца

зуница написа:Опитът ми с колове от тръби е по-скоро отрицателен.Полегнаха, но след десетина години."Почвата" в ,която ги бетонирах е речна баластра.Мога да ти препоръчам само да завариш парченце арматура напряко , за да не измъкнат циганите тръбата.

Заварка ще има. Случайно да си измислил причина за полягането. Смяташ ли , че може да се избегне без да наливам основи като за МОЛ ;) ?
Мнения: 2238
Регистриран: Преди 2 години
Стаж: Опитен пчелар
Пчелите за мен са: Хоби

Мнение #5 Преди 3 месеца

rumenggr написа:Заварка ще има. Случайно да си измислил причина за полягането. Смяташ ли , че може да се избегне без да наливам основи като за МОЛ ;) ?

Тия колове ги забивах за да обтегна телове на които да се катери лозата.С времето гроздето, вятърът и водата изкривиха коловете един към друг.Изкривиха ги според мене защото подаде баластрата в която ги бетонирах.Почвата ми е в старо речно корито.Укрепването с камъни на тръбите в дупката ,бетонът не спасиха положението. :doh:
Мнения: 1895
Регистриран: Преди 3 години
Стаж: Начинаещ пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: общ. Драгоман

Мнение #6 Преди 3 месеца

kuline написа:Ами Румба, то мъкненето е еднакво с това да бъркаш бетон. Аз мога да споделя опит с ограждане на новия ми пчелин - 2 дка, преди две години. Циментови колове, забити на 30 см, дупки с моторен свредел, нивелиране на коловете при трамбовка, а най важния момент е опъването на мрежата. Отрязваш си два чатала около 2.5 м, подпираш два последователни кола, единия с опъната вече мрежа, а втория, който ще опъваш. Посоката на подпиране на чаталите е посока обратна на тази, на която ще опъваш. За ъгловите колове предполагам знаеш, че се подпират с по един диагонален, от двете страни по протежение на мрежата.А да, мрежата се опъва с вила, която се канардисва на всеки кол, за да се върже.

:thumbup: За вилата като лост за опъване, благодаря! Тъпото е, че според геодезистите нямам ъгъл! Оградата завива на дъга. Така било по план. Как се подпират такива колове? Май ще изправя ъгъла и ако на някой не му харесва да се оправя. Разпънки между коловете също ще приготвя. Няма да мина без бетонна шапка. Земята е кофти. Мърда. Каквото сме направили преь годините без основа е мръднало значително във времето. Съществуващата ограда е правена преди близо 40 години. Коловете са в ями, които се запълваха с камъни и бетон. Няма вадене. Такава лудост... не искам да си спомням. Малък бях но още ме стяга в кръста.

Назад към Свободни темиРазглеждащи този форум: и 21 гости