Пчелите от Тел Рехов

Профилна снимка
Triballi
Мнения: 247
Регистриран: Преди 1 година
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби

Мнение #1 Преди 9 месеца

Ancient bees found in Israel hailed from Turkey
Регистрирайте се, за да видите линка

Древните пчели, открити в Израел, са дошли от Турция

Израел се упоменава многократно в Библията - 17 пъти, всъщност - като "земя на мляко и мед", но преди три години археолозите откриха малко твърдо доказателство, че пчеларството някога е практикувано там. Много учени всъщност приемат "мед", като нектар от фурми или други плодове.
Тогава, преди три години изследователите откриха 3 000-годишен пчелин в град Тел Рехов в Долината на Йордания, най-старото известно комерсиално съоражение за пчеларство в света, което предполага, че думата "мед" вероятно се отнася до конкретното нещо. Сега същите изследователи са получили още по-голяма изненада: Пчелите, които са били отглеждани в кошерите, са най-вероятно от Турция, на стотици километри.
"Това е много специално откритие ... защото няма доказателства отпреди за донасяне на каквито и да било животни от такова разстояние, особено пчели, които представляват доста сложен тип селско стопанство", каза археологът Амихай Мазар от Еврейския университет в Йерусалим, водещ автор на доклад, публикуван онлайн в понеделник в Сборника на Националната академия на науките. "Това хвърля нова светлина върху икономиката на библейския период".
Констатациите "биха означавали невероятно количество стокообмен на пчели", каза експертът по пчелите Джийн Критски от колежа College of Mount St. Joseph в Синсинати, редактор на Американски Ентомолог. Импортирането на италиански пчели в Съединените щати през 1860-те години на миналия век "се смяташе за голяма работа тогава - каза той, - но израелците може би са го правили още през първото хилядолетие преди Христа.
...

Мазар изчислява, че в централната част на града е имало 100 до 200 кошера, с 1,5 до 2 милиона пчели, ако се използват всички кошери. "Това е доста странно за един град", защото пчелите могат да причинят неудобства, каза той. - Трябва да е имало някаква централна власт, която да принуди града да приеме пчелните семейства.Ентомолози в Германия и Бразилия, изучаващи остатъците от пчелите, открити в древните кошери, установили, че пчелите не са местни за Израел, но са най-близко родствени с Анадолските пчели, които сега се срещат в Турция. Такива пчели обикновено изискват по-студен, по-влажен климат от този на Израел, което предполага, че те са внесени, а не са хванати в дивата природа.
Друга възможност, по-малко вероятно, е, че местните пчели в Израел сега са потомци на онези древните пчели, което би изисквало значителна еволюция. "Ако се променят толкова много за 3000 години, това може да е доказателство, че сме направили значителни щети" чрез инбридинг,каза Критски.Изследователите не са сигурни какво е причинило огънят, който е изгорил пчелина. Но историческите записи показват, че градът е бил окупиран от египетски фараон около 920 г. пр.н.е. и неговата тежка индустрия е унищожена. Тази времева рамка е близка до датировкат на радиокарбонатния анализ за пчелите ", така че може би нападението на египетската армия предизвика това", каза Мазар.

Industrial Apiculture in the Jordan Valley during Biblical Times with Anatolian Honeybees
Регистрирайте се, за да видите линка

Промишлено пчеларство в Долината на Йордан по време на библейските времена с Анадолски пчели

Абстракт
Въпреки че текстове и стенописи показват че пчелите са били отглеждани в древния Близък Изток за производството на ценен восък и мед, археологически доказателства за пчеларството никога не са били открити. Библейският термин "мед" обикновено се интерпретира като сладък продукт от плодовете, като фурми и смокини. Неотдавнашното откритие на неизпечените глинести цилиндри, подобни на традиционните кошери, които все още се използват в Близкия Изток на мястото на Тел Рехов в Йорданската долина в северен Израел, предполага, че в града е имало голям пчелин, датираща от 10-ти ранния 9 век пр. Хр Този документ разкрива откриването на останки от пчели, търтеи, какавиди и ларви в тези кошери.
Изключителното запазване на тези останки дава недвусмислена идентификация на глинените цилиндри като най-древните пчелни кошери, намерени досега. Морфометричните анализи показват, че тези пчели се различават от местния подвид Apis mellifera syriaca и от всички подвидове, освен от A. m. anatoliaca, която в момента обитава части на Турция. Тази констатация показва или, че разпространението на западните медоносни подвидове е претърпяло бърза промяна през последните 3000 години или че древните жители на Тел Рехов са внесли пчели, превъзхождащи местните пчели, по отношение на по-кротък темперамент и по-добър добива на мед.

Назад към СтатииКой е на линия

Разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости