Кошерите на Лотарингия и Елзас

Мнения: 81
Регистриран: Преди 1 година
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби

Мнение #1 Преди 1 година

Елзас и Лотарингия са области в Североизточна Франция със столици съответно Мец на Лотарингия и Страсбург на Елзас. Граничат със Германия, Белгия,Люксембург, Италия и Швейцария.Поради тази причина, пчеларството в тези области е повлияно от технологиите в тези държави и най-вече това на Германия и Швейцария. Най-широко разпространените кошери в тези области са тези на Воирнот делим кошер или както още се нарича Лорейн "4х4", и този на Жерард Клеар. И двата модела кошери са с квадратно сечение на корпусите, имат рамки с широчина на восъчната пита по хоризонтала от 300-325-340 мм състоят се от 4-5 корпуса, с тях се работи лесно, корпусите могат да се слагат обратно с рамки напречно на долните и по метода на многокорпусната технология.
"Кошер на Лорейн" е създаден на базата на кошера на Воирнот - /// корпус 360х360х360 мм и рамка вътрешно 330х330 мм /// - като делим такъв и с восъчна площ на рамката равна на 1/2 от восъчната площ на рамката на Воирнот с вътрешни размери на същата 330х330 мм. Има 3 вида рамки за този кошер и съответно 3 вътрешни размера на корпусите - 375х375х200 мм и 360х360х200 мм и 360х360х180 мм, тоест тези на Воирнот рамката 346х192 мм външно и вътрешно 330х174 мм, и този на "Херцозите на Лорейн" с размери външно на рамката 360х190 мм и вътрешно 340х162 мм. И двата модела са правилни, но най-правилен е този на оригиналния "Воирнот делим" кошер с размерите на корпуса вътрешно 360х360х180 мм, рамка с размери външно 346х173 мм и вътрешно 330х155 мм, летвички широки по 25 мм и дебелина за горната 10 мм и страничните и долната по 8 мм.
Регистрирайте се, за да видите линка . Регистрирайте се, за да видите линка . Регистрирайте се, за да видите линка . Регистрирайте се, за да видите линка .
"Кошер на Елзас" води своето начало от 8 рамковия швейцарски кошер на Берлепша с размери на корпуса вътрешно 300х300х250 мм и рамка с външни размери 285х240 мм и от Алсатианският кошер на Франческо Бастиан с тясно-висока рамка с външни размери 240х320 мм. Джерард Клеар приспособява тази рамка за 9 рамков моногокорпусен кошер с ниско-широка рамка с външни размери 320х240 мм и корпуси с вътрешни размери 335х335х250 мм. В момента този 9 рамков кошер се нарича кошер на Джерард Клеар. Подобен на 9 рамковия кошер на Варе с неговата рамка 320х200 мм, но с малко по-висока рамка равна външно на 320х240 мм, подобно на височината на тази на Берлепша рамката.
Мнения: 81
Регистриран: Преди 1 година
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби

Мнение #2 Преди 1 година

Това е Американският вариант на кошера Лорейн "4х4", създадена от Хендри Верстинг като алтернатива на 10 рамковия "Симплекс" кошер на Кован с вътрешни размери на корпуса 372х372х225 мм и рамка 356х216 мм. Верстинг решава да промени височината на рамката, като намаля височината с 3 см до 185 см, и по този начин работи с конфигурация 3 корпуса за пило + 2 корпуса за мед, вместо конфигурацията на Кован 2 корпуса за пило +1 корпус за мед. Причините да намали височината на корпусите на Кован е, че пчелите срещат затруднение да преминават през корпуси с височина от 225 мм и с по-голямо желание правят това при така наречените "медиум" корпуси с височина 195 мм и на второ, че при тези по-ниски корпуси могат да се сложат 2 корпуса едновременно за магазин отгоре, вместо 1 корпус. В момента с Алтернативният кошер на Верстинг работят комерсиалните пчелари Йохан де Врийс и Яп ван Асенберг. Освен тази конфигурация с "медиум" рамка, Врийс и Асенберг работят и с малката английска рамка за магазин с размери 356х140 мм и техните 10 рамкови кошери с размери на корпусите 372х372х150 мм и рамка 356х140 мм, както се вижда на снимката от пчелините на Врийс и Асенберг. Конфигурацията им е от 7 корпуса - 4 за зоната с пило + 3 за зоната с мед. Регистрирайте се, за да видите линка . Регистрирайте се, за да видите линка . Регистрирайте се, за да видите линка . А това са линковите за оригиналния кошер на Кован и неговите подобрения в Европа и Америка. Регистрирайте се, за да видите линка . Регистрирайте се, за да видите линка . Регистрирайте се, за да видите линка . Регистрирайте се, за да видите линка . Регистрирайте се, за да видите линка . Регистрирайте се, за да видите линка. За разлика от оригиналните размери на рамката на Кован в Англия от 216 мм, в Европа рамката в повечето случаи се прави или с височина 222 мм или 212 мм от чисто практична гледна точка. Кошера на Смит в Шотландия е интересен с това, че се работи само с магазинни корпуси 372х372х150 мм и затова го наричата "Малък Кован" кошер. Кошерите на Раад и Уйлям Кар в момента продължават да са едни от най-използваните за комерсиално пчеларство, което е признание и показва, че наистина Кован е създал един прекрасен, удобен и работещ 10 рамков кошер с квадратно сечение на корпусите по хоризонтала с една практична многокорпусна рамка 356х216 мм с восъчна площ в нея 340х200 мм = на 6,8 кв.дм х 10 пити = на 68 кв.дм. Това е всъщност корпусната восъчна площ на 8 рамковия многокорпусен кошер на Гърдев, което е признание за нашия пчелар, за неговото разбиране, че за нашите условия на медоносна растителност, най-практичния, удобен и успешен кошер е 8 рамковия многокорпусен кошер на Лангстрот.
Мнения: 81
Регистриран: Преди 1 година
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби

Мнение #3 Преди 8 месеца

Историята започва през 1989 година, когато Жан Жак получава първия си кошер. Затрупан от страст, той увеличава кошерите си през годините и усъвършенства практиката си. През 2008 г. той решава да превърне тази страст в своята работа и създаде "Пчелата на херцозите на Лорейн".В контакт с пчелите от детството си Етиен, синът често придружава баща си на кошерите. Страстен към природата, той съчетава проучвания в околната среда и работи по бащината експлоатация по време на празниците. През 2013 г. идеята за създаване на ферма няма да го напусне. След няколко години подобрения в други ферми и ръководител на BP Farming, той създава през 2016 г. "Les Ruchers des Ducs de Lorraine".Регистрирайте се, за да видите линка. Баща и син Картър пчеларстват с оригиналните размери на 10 рамковия кошер на "Воирнот дели" с вътрешни размери на корпусите използвани за плодника 362х362х180 мм и рамка с външни размери 346 х 172 мм. Корпусите, използвани за магазини, са с вътрешни размери 362х362х120 мм и с външни размери на рамката 346х112 мм. Обикновенно за плодника се използват 2-3 дълбоки 10 рамкови корпуса, а за магазинната част на кошера се използват 3-4 плитки корпуса. Регистрирайте се, за да видите линка. Регистрирайте се, за да видите линка.
Този корпусен кошер на Воирнот е подобен на Стандарта на Австралия, Нова Зеландия и Тасмания с така наречените 10 рамкови средни /медиум/ корпуси с рамка с външни размери 448х175 мм и 10 рамкови магазани с плитки корпуси с рамка с външни размери 448х112 мм. Освен този плитък корпус, в Австралия има още 2 плитки корпуса - такива с рамка 127 мм и такива с рамка 137 мм. https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... 1503354046. Регистрирайте се, за да видите линка. Регистрирайте се, за да видите линка. Регистрирайте се, за да видите линка. Регистрирайте се, за да видите линка.
Мнения: 81
Регистриран: Преди 1 година
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби

Мнение #4 Преди 5 месеца

Пчелният кошер на Джерард Клеар е национален кошер на Елзас. Награден е през 1975 година в Гренобъл на конгреса на Апимондия. Причината да създаде този кошер, както казва Клеар, е развитието на селското стопанство и околната среда. Промяната на пчеларството е със закъснение. Факт е, че околната среда се е променила много повече, в повечето региони на Европа. Модерните пчелари искат да се адаптират към тази промяна и да практикуват повече рационално и по-изгодно пчеларство. Кошерът е жилище за пчелите и основен инструмент за работа на пчеларя. Трябва да се съгласуват тези два аспекта. Кошера трябва да е удобен за пчелите и практичен за пчеларя.Отговарям на желанието на колеги, които искат да прочетат книгата на Клеар за "Алпийски кошер" в превод. Това е добър опит на Клеар да модернизира кошера на Франческо Бастиан и рамката на Берлепша от 1852 година във вид на 9 рамков корпус, 9 рамков полукорпус и кошер в конфигурация 2+2, или 3+2 корпуса, или 2-3 корпуса дълбоки за плодник + 2-3 полукорпуса за мед, съобразно силата на пчелното семейство през пчеларския сезон. Едновременно с това пращам и снимките на елементите на кошера, така както са предложени и се изработват по дизайна даден от самия Клеар.

А съвременен кошер: LA DIVISIBLE CLAERR Извлечение от специален брой n "Оборудване за пчеларство" и "Френски вестник за пчеларство"

Налице са пълни планове и всеки пчелар, който желае сам да построи кошерите си, може да ги използва свободно за лична употреба. През последните две години проведох около петдесет конференции на срещи на пчеларски съюзи и участвах в множество изложби във Франция и Швейцария. Не срещнах никого, който да е добре информиран и добросъвестно да оспорва валидността на принципите, по които проектирах кошера си. Напротив, стотици пчелари, млади и стари, ми разказаха за своя ентусиазъм, а пълната серия от 14 изстрела на кошера на CLAERR може да се получи на цена от 15 франка, като пишете на: Техники Апикалес Модерна, 13, улица Lauth, BP 3, STRASBOURG CEDEX. Призоваха ме да продължа изследванията си, за да се развие и по-добре пчеларството. Никога не трябва да се чувстваме доволни от обектите, постиженията, които ни заобикалят, решенията, които поставяме пред проблемите си. Еволюцията е общо правило на живота и най-доброто е враг на доброто. По навик и рутина, ние сме в състояние да считаме едно решение за валидно и стабилизирано, докато то е посредствено и подобряващо. Наистина ли има какво друго да се измисли в пчеларството, в областта на кошера, както четем, а понякога и чуваме? Нищо не е по-малко сигурно! Във всеки случай, никога няма да има твърде много изобретения и времето ще се сортира. Бързото развитие на селското стопанство, свят, който изглеждаше неизменен, трябва да ни накара да се замислим. Пчеларството също се променя с известно закъснение. Всъщност, околната среда се е променила много в повечето региони. Съвременният пчелар иска да се адаптира и практикува по-рационално и рентабилно пчеларство. Подробно проучване на обекта на кошера и подробен анализ на неговите биологични и технически функции ми показаха, че е възможно да се подобри значително. Кошерът е жилище за пчелната колония. За пчеларя: той е основният работен инструмент. Тези два аспекта трябва да бъдат съгласувани: кошерът трябва да бъде удобен за пчела и практичен за пчеларя. НАТУРАЛНА ГИТИ Роякът има точна "идея" за жилището, което търси. Основните критерии за избор са: отсъствие на течение, влажност, мравки, обем съответстващ на населението и запазване на топлината добре (LINDAUER, 1955). Но роякът задължително трябва да се задоволи с това, което открива: кухи ствол на дървото, пукнатина на скала, стена, дупка, кутия, комин, пространство между пода и тавана, между прозореца и затвора и т.н. Това не винаги е идеално за колонията, но е по-добре отколкото да гнездят на открито и да загинат през есента поради липса на защита срещу външните условия. Основната характеристика на естественото жилище е неговата теснота. Систематичните изследвания на естествените местообитания на пчелните колонии в стволовете на дървета показват, че повечето го правят. Едва ли може да се приютят повече от шест до седем пити, които понякога се удължава много във вертикалната посока. Най-близко до естествения подслон е кошерът, вкопан в сух ствол на дърветата и кошера със сламено кошерче - тръвната. В кошерите с рамки, обемът и разширяването на питите в хоризонтално направление се различават значително от естественото находище.

ДЕЛИМИЯТ Claerr и ИДЕАЛНАТА ФОРМА НА РАДИУС НА ПЧЕЛНОТО КЪЛБО. Разнообразието от естествени местообитания и модели на кошери може да ни накара да вярваме, че питите, конструирани от пчелите, нямат особена форма, че се определят единствено от това на тяхното жилище. В действителност, когато конструкциите могат да се развиват свободно, се установява, че съществува форма на гнездото и питите "идеална за пчелите". Тя е елипсоидна, наподобяваща капка водна кула. ​​Дълги изследвания DARCHEN (1952), показват, че пчелите имат усещането за тази форма, че се стремят да я поддържат. Когато се правят пробиви в строежа на питите, съществува истинска регенерация на тези "рани". Цялото гнездо продължава своя растеж, но пчелите строят много по-бързо в осакатените зони, отколкото в непокътнатите части, така че радиусът на гнездото се връща към идеалната си форма, приблизително симетрична по отношение на вертикалната ос. Радиусът се деформира само при приближаването на вертикална или хоризонтална стена: тогава постепенно се задържа конструкцията. Ние наистина се чувстваме така, сякаш сме в присъствието на организъм, чиито пчели ще бъдат в клетките на питите и които ние наричаме живописно: пчелно кълбо. В кошера, в допълнение към защитната си роля срещу времето, трябва също така да се съобразява във възможно най-голяма степен формата на кълбото. То трябва да е удобно за колонията като специално украсено палто. Това съображение не е сантиментално и естетично. На безброй измервания на температура и влажност, извършени от немски изследовател BUDEL, показват, че регулирането на микроклимата в кошера е осигурено по най-балансиран начин, когато обемът и формата съответстват на клъстера. ОСНОВНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА СЪВРЕМЕННАТА РАМКА. Няма съмнение за връщане към кухия ствол на дървото или кошницата със сламата. Пчелните операции, необходими за доброто поведение на пчелина, наред с другото здравното наблюдение и събирането на мед, биха създали твърде много проблеми. Затова трябва да се стремим да постигнем балансиран компромис между биологичния оптимум и изискванията на рационалното пчеларство. Изобретяването на мобилната рамка от Лангстрот през 1851 г. революционизира пчеларството. Кошерът се превърна в книга, която може да бъде прелистена, ефикасен и усъвършенстван работен инструмент. Трябва да знаете как да го използвате разумно, защото преждевременната манипулация може да предизвика катастрофални смущения в микроклимата на колонията. Организацията на работата в пчеларството е съществено условие за рентабилност. Тя се изразява в изследване и прилагане на методи и средства за действие, които са добре адаптирани към нуждите на полето. Най-важното от които е осветлението на човешкия труд. За да се получи най-добрата производителност с минимално усилие и умора, е необходимо да се работи икономично, т.е. с възможно най-малко разходи. Работният план трябва да бъде подреден на добра височина, по принцип тази на лакътя. За посещение на кошери, поставени на ниска опора, е по-добре да седнете на ръба на покрива. Никога не трябва да се "вдигаш, когато можеш да седиш!" По същия начин, когато вдигаш товар, трябва да работиш по-добре и да държиш гърба си изправен. Гръбначният стълб е крехък, често се злоупотребява с него. от пчеларите, които често страдат от това на определена възраст, кошерът е основният работен инструмент на земеделския производител, така че е необходимо да се търсят подобрения, които вероятно да бъде направено с неговото проектиране, производство и употреба с цел по-малкото натоварване и по-голяма рентабилност на използването му. Повечето пчеларски работи с корпусите могат да бъдат сведени до три вида операции: да се разделят, да се събират, да се носят. Кошерът трябва преди всичко да бъде управляем. За да се калибрира отново работата, е необходимо да се обединят елементите на кошера, да се уточнят размерите им и да се спазят стриктно, така че парчетата от същия тип да са напълно взаимозаменяеми. Очевидно е, че само един модел на кошера трябва да бъде толериран в цялата ферма. Кошерът трябва да бъде стандартизиран. За да се опрости работата, е необходимо да се сведе до минимум броят на различните елементи, необходими за извършване на всички апикални операции, и да се приеме многофункционален материал. В допълнение към икономическите ползи от инвестициите и амортизацията ::; Всъщност този избор прави възможно постигането на по-добра производителност чрез намаляване на загубата на време при работа и улесняване на поддръжката. Кошерът трябва да е гъвкав. Следователно, лекотата, стандартизацията и гъвкавостта са основните качества на съвременния кошер. ДИЗАЙНЪТ НА RUCHE CLAERR. Пчелната биология и пчеларската технология са двата основни елемента в дизайна на кошера ми. Той трябва да бъде удобен за пчелата и практичен за пчеларя. Принципът му е този на голям кух ствол на дървото, направен навътре и навън, нарязан на секции с еднаква височина и с рамки. Следователно той е кошер, делим - в точния смисъл на думата. Обемът на всеки елемент съответства на този на кошницата за слама, естественият заслон, предпочитан от средните рояци, е около тридесет литра. Малка колония расте много добре в тялото на този капацитет. Една нормална колония зимува върху две тела. Силна колония с пълно разширение може да заема пет тела. Поради това обемът на кошера трябва да варира според популацията на колонията. С един тип тяло на кошера, така че един модел на рамката, можем да изградим еволюционни комплекти, от кошера до големия кошер. Това е истинска модулна система. Рязането на питите в корпусите и летвите на рамките очевидно не съответства на природата. Въпреки това е установено, че в силна колония сферичната форма на гнездото на пилото не е засегната. През зимата това разделение дори има предимство: позволява на пчелите да се движат в групата, без да се налага да минават през външните ръбове на рамката. Клъстерът има кръгова хоризонтална част. Тази форма не се поддава на реализация на кошер, всички рамки трябва да имат еднакви размери. На практика квадратът е най-близо до кръга. Всички елементи на кошера (тяло, под, покрив и др.) са квадратни, което също има определени предимства за манипулиране. Сега е необходимо да се определят размерите на тялото на кошера и неговите рамки. В голяма колония, която има възможност свободно да развива конструкцията на своите лъчи, диаметърът на сферата на гнездото на пилото може да достигне около тридесет сантиметра. Може да се изчисли средното дневно полагане на яйца от царицата, съответстващо на такова разширение. Формата на обема на сферата е: V = 1/6 pi x d3, където V е обемът, D диаметърът и pi 3.1416. Сфера от 30 cm в диаметър има обем 14,137 cm3. Квадратният дециметър има средно 850 клетки от двете страни. Разстоянието между средните стени на два последователни лъча е около 3,5 cm. Обемът, зает от 850 килийки, следователно е: 10 × 10 × 3.5 = 350 cm3, а на килийката: 350: 850 = 0.41 cm3. Делимият Claerr гнездо от 30 см в диаметър следователно брои: 0.41 = клетки на пилото на всички етапи на развитие, което продължава 21 дни от яйце до пчела. Затова извличаме средно полагане на яйца: 21 = 1642 яйца на ден. Този резултат е в пълно съгласие със систематичните разчети, направени от американския изследовател NOLAN (1925 г.) на около петдесет колонии, чиито пити той е снимал всяка седмица. Той установи, че най-високата средна дневна стойност за всеки дванадесетдневен период достига 1587 яйца. Ние сме далеч от измислени оценки за 3000 и дори 5000 яйца на ден. Чрез възприемане на вътрешна дължина от 30 см за рамката, няма риск от намеса в сферичното развитие на пчелите силна колония. С вертикални стени с дебелина 1 см, външната дължина на рамката достига 32 см, като се добавя от двете страни средната стойност на пространството за спускане, т.е. 8 мм, и придаване на стените. Кошерът е с дебелина 24 mm, размерите на хоризонталната част на тялото на кошера могат да бъдат изчислени: - отвътре: 33,6 X 33,6 cm - отвън: 38,4 X 38,4 cm. може да съдържа само девет рамки с разстояние от 35 мм. Останалото пространство е заето от един вид преграда, със същите размери като рамката, което значително улеснява маневрирането и клирънса на рамките. За определяне на височината на рамката Взех под внимание две съображения: - Рамката не трябва да бъде твърде висока, така че да може лесно да бъде извадена от кошера. Тя не трябва да надвишава 25 cm; - Тялото, пълно с мед, не трябва да бъде прекалено тежко за работа. Тегло от 25 кг е разумно. Тя съответства на тази на възход Dadant 10 кадъра. Ако приемем, че едно празно тяло с рамки тежи около 5 кг, то не трябва да съдържа повече от 20 кг мил, което би направило: 20: 9 = 2,220 кг за радиус. Знаейки, че квадратен дециметър от пчелна пита, запечатан и разположен на 35 mm средно ~ 350 g, можем да изчислим площта на радиуса: 2,220: 0,350 =. 6.34 dm2 = 634 cm2. Дължината на радиуса е 30 cm; можем да изчислим нейната дълбочина: 634: 30 = 21,1 cm, което може да се повиши до 21,5 cm, за да се вземе предвид това. Питите обикновено са заоблени в ъглите на рамката. Чрез добавяне на дебелина на долната лента (1 см) и този на горната летва (1,5 см), получаваме външната височина на рамката: 24 см. Външните размери на рамката са както следва: - дължина: 32 см; - височина: 24 cm. На тялото на кошера се дава височина 25 cm, като се взема горната стойност на пчелното пространство (1 cm) в очакване на леко отстраняване на дървото. За да може роякът, ядрото, настанено в тялото, да бъде безпрепятствено в тяхното развитие, им се дава възможност да се простират надолу чрез добавяне на 12,5-сантиметрово разширение /полукорпус за мед с вътрешни размери 336х336х125 мм и рамка външно 320х117 мм, което Клеар използва за производство на монофлорен мед или мед в пити/, което дава цялата форма на куб. Този обем прави възможно създаването на идеален микроклимат. Любопитното е, че две насложени тела образуват правоъгълен паралелепипед, чиито пропорции съответстват на златото сечение (1 / 1,618), открито в някои биологични явления (растеж на растения) и които са използвани в архитектурата и в Леонардо да Винчи нарича го божествената пропорция. Следователно рамката 32 X 24 е резултат от система от биологични и технически компоненти. Тя е добре балансирана: нито твърде голяма, нито твърде малка; нито твърде висока, нито твърде ниска. Среден размер, накратко. Той представлява задоволителен общ знаменател за трите пчелни функции: разплод, мед, отглеждане на царици. Направих тестове с делими кошери, създадени от издигащите се Dadant 10 кадъра.Повърхността на рамката и обемът на тялото са приблизително същите като тези на кошера ми, формата е много различна и определено не е тази на нормалния клъстер. Зимуването на ядрата на такава ниска и дълга рамка, в такова сплескано тяло, създава големи проблеми в райони със студени зими. През пролетта развитието е несигурно, винаги на милостта на завръщането на студа късно, а ноземата често опустошава. В действителност измерванията на температурата и влажността показват, че в такъв кошер микроклиматът е небалансиран. Отдавам голямо значение на възможността за създаване на жизнеспособен кошер за разплод с тяло на кошер: така може да се тества кралица, като се наблюдава развитието на неговото население, неговият инстинкт на натрупване, неговата устойчивост към зимуване и възстановяване през пролетта. Това е основата на моя метод за подбор. ДЪНОТО НА КОШЕРА. Това е основата на кошера. Едната страна е отворена по цялата си дължина с правоъгълен прорез от 2 сантиметра, който представлява" полетна дупка ". Размерът на този отвор не е прекалено голям: улеснява циркулацията на пчелите и вентилацията на кошера в пълен пчелен вид. Както и да е, лесно е да се намали с помощта на редуктора на влизане с меко триене в полетния отвор и който има подвижна част под формата на успоредник, за да намалява непрекъснато входа до пълно затваряне. Спирането на двата края на лоста го държи в правилната позиция, което го предпазва от потъване в отвора. Отварянето на правоъгълна мрежа заема около една трета от общата площ. Той е разположен срещу полетната дупка и е предназначен да позволи по-добро проветряване на кошера, особено през зимата: той избягва кондензацията на водните пари в тази област, които насърчават развитието на плесени и причиняват разпадането на мъртвите ab-eilles паднали на пода. Добрата вентилация на кошера е от съществено значение за хигиената на колонията. Сигурно е, че влажността е враг много по-страшен от студа. Голяма грешка е да се облицоват кошерите, за да се предотврати „застудяването“ на пчелите. Те се преживяват много добре при ниски температури, ако се хранят добре, дори в кошерите със скринирани стени, но добре защитени от вятъра. Всъщност пчелите не загряват кошерите си през зимата. След това клъстерът настройва температурата си в съответствие с тази на околната среда. Но не трябва да забравяме, че консумацията на 10 килограма мед води до освобождаване на 8,5 литра вода под формата на пара, която неизбежно ще се кондензира в телата на кошерите в най-студените области на Claerr. Тази влага трябва да бъде евакуирана. Правилната вентилация включва вход за въздух и изход за въздух. В кошера, входът за въздух е решетката на пода, а изходът за въздух - покрита с тъкан мрежа, поставена върху кръгъл отвор с диаметър 72 mm, пробит в средата на капака на рамката. Покривът е леко повдигнат с 4 мм от подвижни закопчалки, фиксирани в ъглите, така че да може да се установи циркулация на въздуха. По този начин се създава автоматична система за аерация: натоварения с влага въздух, нагряван от излъчването на клъстера, се издига и излиза през аератора на рамковото покритие, предизвиквайки покана за въздух отдолу. Добрата вентилация позволява на пчелите да се възползват хубав ден през зимата за чист полет, тъй като те бързо се информират за топлината на външния въздух. В кошера те също не са осъзнали това много по-късно. Пролетното развитие понякога страда. През пролетта, когато пчелите са в състояние да осигурят климатик за кошера, екранираният отвор на пода може да бъде покрит с дъска, за да се запази по-добре топлината, която е ценна за развитието на пилото. Горният отвор също е затворен. Подът може да се използва като разделителна плоча, ако човек иска да зимува ядро ​​над силна колония, или ако искаме да практикуваме обновяването на царицата чрез разделяне на гнездото на пилото и срещата на двете страни след оплождането на новата царица. Чрез обръщане на пода, тя може да се използва за транспортиране на ядра, затваряне и аерация. ПРЕЛЕТНА ДЪСКА. Състои се от две правоъгълни полиерирани плочи, приковани върху два 15-милиметрови сегмента с квадратна тръба, изработени от анодиран алуминий. Тези материали са много издръжливи и не изискват поддръжка. Отклоняващата се полетна борда служи за две цели: - това е цветна зона за кацане. Тъй като тя е обратима, два цвята, видими от пчелите, са на разположение. С два различни модела имаме четири цвята, които се редуват по нередовен начин, за да се избегне дрейф; Покриваме плочата, използвана като летателна дъска с ограда: тя предпазва пчелите от удавяне в малки локви роса или дъжд, които се образуват в резултат на отсъствието на наклон, и да се движат по табела, прегрета от слънцето. Пространство от 5 мм между пода и бордовата повърхност позволява потока на дъждовната вода. - Открива вятъра, който духа в полетния отвор и го връща в вентилационната решетка. По този начин предпазва гнездото от пилота срещу студени течения; тя се развива по-добре и може да се спуска до долния бар и в ъглите на рамката. Този ефект е особено забележим, когато гнездото за разплод се намира на две тела, от които най-ниската е най-често заета. Конструкцията на лъчите на дъното на рамката и особено в ъглите е много подобрена, което прави възможно възстановяването на 3 до 10% от повърхността на радиуса на пилото, особено ако се използва и повдигнат под. Двете странични тръби се използват за освобождаване на дронове и работници, когато поленовият капан е в употреба. Когато дефлекторът е на място, редукторът за въвеждане се поставя зад него, в щранга етаж. ДЪЛБОКО ДЪНО. Това е оригинален аксесоар, който според мен е много важен, истинско "арматурно табло" на кошера. Това подобрение е разработено, за да се постигне по-добра работа на долната част на тялото, когато гнездото се Потомството е на две тела. Получените резултати са доста задоволителни от тази гледна точка. клъстерът, който може да лежи в това подобрение, дъното на рамката на първото тяло е добре защитено, конструкцията на спиците е безупречна към ъглите на рамките и лишена от мъжки клетки, че пчелите могат да изградят свободно лати, което е оборудван с вертикална тръба. Ламелите са разположени на разстояние 40 мм един от друг, което е необходимо за пилото на мъжките, и са снабдени с грунд с релефен восък. Благодарение на отвора можем да наблюдаваме какво се случва в кошера. Няма да даваме никакво допълнително увеличение, ако не открием, че има хубава купчина пчели. В случай на лошо време, можем да отложим тази операция без страх, че на пчелите им липсва пространство и се подготвя рояк. Подобрението по този начин играе ролята на разширителен съд. Конструкциите, които колонията извършва с пити, дават точни указания за физиологичната еволюция на клъстера и позволяват да се наблюдава, без дори да се налага да отваряте кошера. Това е един вид барометър по време на роене. Конструкциите в работническите клетки показват, че няма риск от роене. Появата на мъжки клетки означава "промяна" и роенето може да се случи след около три до четири седмици." Появата на преформи от кралските клетки и особено клетки с яйца или вече съдържащи ларви показва, че процесът роене е сериозно ангажирано и че би било по-добре да се заглуши изкуственото роене. Трябва да се отбележи, че естественото положение на мъжките клетки и клетките на майката е в долния и долния край на лъчите. За да откриете сградите, просто пушете леко.Този контрол на колониите изисква малко време, избягва досадните посещения, които причиняват сериозни смущения в колониите. През зимата редовно можем да се уверим, че всичко върви добре. Анормална смъртност, множество кристали захар на пода, следи от изпражненията показват нарушения, които трябва да бъдат отстранени бързо. Нарежете питите, които пчелите са вградили в подобрението, следващата година, по време на пролетното посещение. Това възстановява количеството восък, което е доста значително. По време на зимуването, аксесоарът предлага на пчелите допълнителен обем, където те могат да образуват своя куп. Когато посещавате кошери виждате, че пчелите са по-малко агресивни. Това се обяснява с факта, че по-възрастните пчели не са активни, вместо да са в горната част на кошера, те са окачени на решетката на кошера. В удължението на пода може да има две важни принадлежности: - захранващото устройство за поленовата паста: - капан за полен. Когато в средата на пчелната пита се появи период на лошо време, става въпрос за осигуряване на снабдяването на колониите с протеини, така че полагането на царицата и отглеждането на ларвите да не се регресират. Това е особено важно при медената роса sap_in, в горите, където ресурсите от полени са оскъдни. Във всеки случай, от началото на август е желателно да се даде поленова паста на всички колонии, за да се съживи полагането на царицата и развъждането, така че зимуващото население да включва много млади пчели. Най- Пчелната година не започва през март-април, а през август на предходната година. Има много формули за паста с цветен прашец. Формулата, която в момента използвам и която ми дава удовлетворение, е следната: 10% от цветен прашец, 20% от хранителни дрожди, 20% от обезмасленото мляко на прах, 50% от фино смляна кристализирана захар. Добавя се достатъчно вода, за да се получи твърда паста. Пропорциите са дадени по тегло. Започваме с разтваряне на топчетата от цветен прашец, след това смесваме дрождите и млякото на прах и допълваме със захарта. Това тесто, което трябва да е твърдо, е достатъчно трудно за работа. При големи количества, най-добри резултати се получават с винтов смесител. През пролетта, отворите от 300 до 500 g, в зависимост от силата на колониите, се поставят на отвор от 5 mm, който поставяме директно върху рамката на главата. За да се предотврати залепване на пастата към рамката и изсушаване, тя се обвива с лист от целофан. За хранене през лятото и есента тестото се изсипва в хранилка. тя е покрита с лист от перфориран целофан, за да се предотврати засядането на пчелите в нея и тавата се поставя в етажната плоча на преградата на борда. В момента има малко области, където колониите могат да намерят достатъчно прашец, в количество и качество, през целия пчеларски сезон, за да поддържат оптимално гнездене. За хранене през лятото и есента тестото се изсипва в хранилка. Тя е покрита с лист от перфориран целофан, за да се предотврати засядането на пчелите в нея и тавата се поставя в етажната плоча на преградата на борда. За да се избегнат периоди на оскъдност, вредни за пилото, е необходимо да се събира прашец, когато той е изобилен и да се върне на пчелите под формата на поленова паста, когато липсва. Пресният прашец може лесно да се съхранява в продължение на шест месеца до една година, ако е поставен във фризер, в хранителни пластмасови торбички и заварен. Прашецът се събира с помощта на капак. По принцип, тя се състои от мрежа, перфорирана с няколко реда отвори с диаметър 5 мм, които орелът трябва да пресече. те носят на третия чифт крака, които трудно могат да преминат и често падат. Те попадат в оградено чекмедже, където пчеларят ги събира, за предпочитане всяка вечер. Разработеният от мен поленов капан се поставя в вертикалния етаж, над екрана за аератор и зад борда на дефлектора. По този начин той е напълно защитен от лошото време и аерацията на полена в чекмеджето се извършва правилно. Той е компактен, лесно се отпуска и отстранява от вратата на щранга, който може да се постави отзад или от едната страна. Събраният полен се разпределя върху чист лист хартия и чуждите остатъци се отстраняват. След това го поставяме в плик, който заваряваме и поставяме във фризер. Реколтата може да достигне от 100 до 150 грама на ден и на една колония. Когато липсва мед, особено в края на сезона, ядрата са застрашени от плячкосване. За да избегнете загубата на медни запаси, пред всеки вход, веднага след като се установи, има ограден вход за защита. Пчелите се ориентират от началото спрямо входа в горната част на рамката, докато мародерите, привлечени от миризмата на мед, се бият срещу решетката пред дупката. Срутването на питите се дължи на силно повишаване на температурата, поради липса на аерация. Лятната дупка е затворена, обичайната вентилация не може от друга страна, заключените пчели се дразнят. Входът осигурява нормална вентилация, както и свободното движение на пчелите на входа на улицата между питите. При пристигането, входният протектор лесно се отстранява след лек дим. КОРПУСА НА КОШЕРА. Това е истински поливалентен модул: тяло за гнездото с пило, издигане за мед, питите за развъждане. Това дава възможност да се създадат еволюционни сглобки, от кошера на нуклеуса до големия производствен кошер. Външните му размери са както следва: 38,4 x 38,4 x 25 cm. Дебелината на дървото е 24 mm, Вътрешните размери са изведени: 33,6 x 33,6 x 25 cm. Неговият обем, изразен в литри, може да се сравни с този на най-често срещаните кошери. Тяло на кошера: - CLAERR, LANGSTROTH, 6 1. DADANT 10 кадъра 54.7 1. Повишаване на DADANT 10 кадъра 29.0 1. Следователно обемът на тялото на CLAERR е приблизително равен на този на увеличение DADANT 10 кадъра, половината от тялото на DADANT кошера, две трети от тялото на LANGSTROTH. Тези доклади са интересни. Известно е например, че за силна колония с отлична кралица тялото на Лангстрота е твърде малко за гнездото на пилото, но две тела образуват твърде голям обем. По подобен начин за зимуване, което обикновено трябва да се извършва на две тела, за да има кубична форма и добри разпоредби за осигуряване. На тяло, през пролетта откриваме, че задната трета от ок. dres не е зает: _то е в студено и влажно пространство. Ако намалим тази трета, ще намерим рамката на CLAERR. В допълнение, тялото на кошера на Langstroth тежи около 37 кг, когато е пълно с мед, което е твърде тежко. Обемът на гнездото на потомството на кошера DADANT е правилен. но това е кошер, който не може да се управлява. Възможностите за шофиране са ограничени. Разделителното рамково разстояние на Claerr. Разстоянието между Hoffman се разпространява по целия свят: позволява по-бърза работа. Прополизирането не е проблем, ако се приеме навик след всяко посещение на кошера, за да се затегнат силно кадрите с добър разделител. В рамката на Клеар прополизация няма. За да се спазва пчелното пространство между две съседни рамки, главата и долната шина имат еднаква ширина: 24 mm. По този начин се избягват неправилни конструкции на дъното на лъчите: малки мъжки клетки, заготовки на кралските клетки. Восъчните мостове в интервала между рамките на две наслагващи се тела са неприятни по време на работа, тъй като клетките често съдържат пило и мед. Те могат да бъдат премахнати чрез зачитане на пчелното пространство, увеличаване на височината на главата на рамката (15 мм) и накисване преди да бъде пусната в експлоатация в разтопен парафин, с изключение на вътрешната страна, където пчелите фиксират питите. Разстоянието между средните стени на две последователни пити и следователно ширината на горната част на размерите на рамката е 35 мм. Тази стойност е общоприета и се намира във всички стандартни кошери на Langstroth в света. Той съответства на естественото разстояние между гребените на работническото потомство, което варира между 30 и 35 mm. За разплод от мъжки пол отнема 40 мм. Медните гребени могат да имат много по-голямо разстояние от 30 до 50 mm. Този въпрос е важен: съветските изследвания показват, че намаляването на разстоянието до мм, през пролетта осигурява по-добро развитие на колониите и повърхност на пилото над 25% в сравнение с по-големите колонии. Пчелите имат по-добър контрол върху микроклимата, по-добра стойност в тесни платна: по-малко пчели са нужни, за да ги запълнят, а новите лъчи могат да бъдат заети. DADANT, следвайки OUINBY, е задал предварително разстояние от 38 mm, главно за да осигури по-добра вентилация и по-големи резерви за радиус за зимуване. Но изглежда, че това разстояние твърде важно има недостатъци за островите. В интересен доклад, представен на Конгреса на Апимондия в Москва през 1971 г., италианският изследовател ALBER осъжда прекомерното разстояние 38 mm като основна причина за злокачествено заболяване в средата на лятото, въпреки мекия сицилиански климат. Затова приех разстоянието от 35 мм. За пилото на мъжките, релефните восъчни обтекаеми ламели в етажния етаж са разположени на 40 mm един от друг. Освен това дъното на лъчите е нормалното положение на мъжките клетки, които по този начин пчелите могат свободно да строят в тази зона. За медена пита, по-голямо разстояние може да се постигне чрез премахване на рамка от тялото. РАЗДЕЛЯНЕ НА РАМКИТЕ. Когато посещавате кошер, често е трудно да излезете от първата рамка. Понякога трябва да се извлича със сила. След това пускаме мед, нараняваме, смачкваме пчелите, които излъчват алармена субстанция, предизвикваща агресия. Крайният край на рамката, най-накрая, се поддържа срещу кошера, където е изложен на нападения. Този начин на действие не е нито рационален, нито елегантен. За да решим този проблем, аз проектирах разделител за рамките, който има същите размери като рамката и уважава пчелното пространство навсякъде около него, така че да не се прополизира. Той се състои от ламинирана полимерна плоча, много устойчива на влага и удар, окачена от две занитени метални скоби с дебелина 3 мм, които осигуряват правилно разстояние от 8 мм от плочата спрямо съседната рамка. Те изпълняват същата функция на противоположната стена, където са приковани. По този начин е възможно да се затегнат плътно всички рамки, като винаги се запазва правилното разстояние. ХАНЕМАНОВА МРЕЖА ЗА КРАЛИЦАТА. Това вече не е инструмент за изтезания, съставен от перфорирани цинкови плочи, силно разстроен. Те развалиха крилата на пчелите. Модерната кралица е изработена от кръгла тел, електрически заварена, калибрирана на 4,2 мм, със стоманена рамка с дебелина 10 мм. Цялото е поцинковано и предлага максимална здравина и издръжливост. Кралицата е основен аксесоар за търсенето на царицата по време на подновяването, за блокиране на полагането, за кошерите с няколко кралици. Едно трябва да се използва, ако искате да можете да използвате пчелния кошер за прибиране на реколтата, защото пчелите стоят нагоре, ако има потомство. Можем да го направим и без силна, непрекъсната медена роса, която автоматично избутва гнездото на племето. Но е необходимо, ако искаме да събираме пролетен мед, защото кралицата има тенденция да се изкачва в горната част на кошера, която е по-топла. ПОКРИВНА ТАБЛА. Състои се от табла с дървена рамка и две страни. Едната с ръб от 4 mm, обикновено е обърната към главите на рамката. Другият с джанта от 25 мм, който може да служи като захранващо средство за пастообразна смес или захар; върнато, позволява поставянето на бонбон или плоча върху главите на рамката. В средата на плочата е пробит кръгъл отвор с диаметър 72 mm. Тя може да бъде затворена с подвижна плоча. Захранващото устройство, пчелният свиня или аератора са поставени на този отвор. Захранващото устройство След много сравнителни тестове, приех балона, почти непознати за френските пчелари. Изобретен е от немски свещеник наречен GERSTUNG, в началото на века. По това време балонът беше направен от стъкло, тежък и крехък, и чинията с ламарина. Понастоящем двете пластмасови части: полиетилен за балона и полистирен за чинийката. Захранващото устройство оперира по принципа на бутилка, пълна с вода, намираща се вертикално върху плоча. Нивото се поддържа постоянно от атмосферното налягане. Той има много предимства: - влиза в кошера в централно положение и е лесно достъпен за пчелите, дори и при студено време; може да се попълни у дома. Няма повече трансфери на захарен сироп до пчелина, пристигаме с готови за употреба пълнители: просто извадете празния балон и сложете пълен балон, без да бъдат обезпокоявани от пчелите; балонът се изпразва почти до последната капка. Лесно се почиства с топла вода и под ъгъл. Тъй като балонът не влиза в контакт с пчелите, предаването на болести от една колония в друга не е възможно. Настоящият модел съдържа два литра, но аз разработвам 8,5-литров топ, добре. по-удобен за масово хранене в отдалечени пчелини. Този балон ще може да се подрежда и затваря с водоустойчива капачка. На кошера балонът е заобиколен от височина на половин тяло, която представлява изолация и позволява да се постави обратно покрива на място. ПЧЕЛОГОНКА. Прибирането на меда чрез метода на разклащане и миене на рамки е болезнено и отнема много време. Много смущава колониите, особено ако времето не му се поддава, и може да предизвика силна агресия и грабеж. Твърде много тютюнопушене дава вкус на мед. Химическите репеленти са опасни и не могат да бъдат препоръчани. Пчелният лов няма нито един от тези недостатъци. Това е устройство с единадесет съчленени ламели, които пчелите могат да пресичат само в една посока. Тя се поставя в отвора на капака на рамката, който се вмъква между повдигнатото, което трябва да се премахне, и гнездото за потомство над вратата-кралица. Операцията се провежда вечер, а на следващата вечер пчелите са почти всички. За да избегнете прегряване през деня, поставете вентилационните отвори в „зимата“ и отворете отвора в капака на рамката с аератора. Единственият недостатък на лова на пчела е, че трябва да отидете до пчелина два пъти, което може да бъде проблем, ако е далеч от дома на пчеларя. АЕРАТОР - това е кръгова пластмасова решетка, която се удвоява, за да се предотврати прополирането и да се намали вашата вентилация. Той се поставя на откриването на рамковото покритие в началото на ноември. Той е изход за влажен въздух през зимата и премахва нездравословната кондензация, далеч по-опасна за пчелите от студ. ПОКРИВ. Плосък, високостранен пасторален покрив, който се вписва дълбоко в кошера и е малко вероятно да бъде взривен от вятъра. покрит е с дебел поцинкован лист. Когато посещавате кошерите, ръбът на покрива може да служи като седалка. По този начин се избягва прекаленото огъване и намаляването на умората. Най-важното е колонията, която тя съдържа, и по-специално царицата. "Толкова е кралицата, толкова кошер!" Развъждането, подборът и редовното обновяване на цариците са крайъгълният камък на съвременното пчеларство, а хеджирането е замислено на основата на рационална реализация на тези принципи. операции, за които използваме, по принцип, цели корпусни тела.Това е модулна система. Кошерът е жилище, чиято форма и обем трябва да бъдат адаптирани към развитието на клъстера. да познаваме биологията на колонията от пчели, да разберем нейната еволюция през годината. Не правим добро пчеларство с рецепти: всяка колония е конкретен индивид и годините следват един друг, но не са еднакви. Една силна, балансирана и рядка колония изисква малко грижи: тя се държи чрез развъждане и развъждане, човек става господар на своя пчелин. Кошерът CLAERR е много гъвкав: позволява да се прилагат повечето от методите, които се срещат в пчеларството. В природата растежът на клъстера става към долната зона с пити. Много прост метод на пчеларство е да се добавят празни тела до дъното и да се събират най-горните, когато са пълни с мед. Пчелите се спускат по-добре в новото тяло, ако съдържат няколко рамки, построени в средата, а останалите са пълни с релефен восък. Но проблемът номер едно на пчеларството е рояк, което представлява начинът на възпроизвеждане на колонията. Това е много сложно явление. Тя включва висока биологична енергия, която трябва да бъде известна. Роякът не трябва да бъде потискан, а предупреждаван, а природата е заповядана само чрез подчинение на нея. Моят метод за предотвратяване на роенето съчетава три мерки: - инверсия на двете тела на зимуващото гнездо, в началото на пролетта: това увеличава полето на царицата, разделяме гнездото на племето и го изваждаме главата на предпазни средства над купчината; това води до отслабване и реорганизацията, която води до силно стимулиране на дейността на колонията; - подновяването на царицата: една кралица от една година е с три пъти по-малка вероятност да предизвика рояци, отколкото кралица от две или три години; - восъчната конструкция, която е част от нормалните физиологични функции на клъстера; той е положителен дериват, тъй като производството на един грам восък води до консумация на 7 до 10 g мед. Въпреки това няма намаляване на реколтата, защото динамиката, моралът на колония, която се изгражда през пролетта, е по-висока. Времето на тези операции е дадено само за информация: то е валидно средно в североизточната част на Франция и трябва да бъде модифицирано в съответствие с климата и маната.1) РОТАЦИЯ НА КОРПУСИТЕ. Нормална колония зимува върху две тела с около 25 кг провизии. В началото на април. пристъпваме към пролетното посещение и инверсията на телата. Колониите вече са в пълна активност и гнездото на пилото обикновено се спуска до половината от долната част на тялото. От началото на март те редовно получават седмична пилешка кайма: по този начин се гарантира постоянното снабдяване с протеини, необходими за отглеждането на пилото; те не са на милостта на продължителен период на лошо време, което пречи на излети. Чрез ротация на корпусите, незаетата зона на долната част на тялото се поставя в средата на купчината и кралицата може да разшири полето си на снасяне без забавяне. От друга страна, медената капачка за хранене се намира в същата област: пчелите ще я преместят, за да реорганизират гнездото за развъждане. Получената прежда от храна предизвиква силна стимулация и значителна част от зимните провизии (на базата на захарен сироп) ще се консумира. След обръщане на телата, решетката на дъното се затваря с помощта на плоча и входа се намалява, за да се избегне охлаждането. Допълнително изолиране на кошера би било желателно в този момент, ако има съмнение за студено време. Тя може да бъде направена с помощта на обвивка от експандиран полистирен, която се поставя върху кошера. 2 . СМЯНА НА КРАЛИЦИТЕ. Приблизително три седмици след инверсията, между двете тела се вмъква Ханеманова решетка за кралица. Девет дни по-късно, в началото на май, е лесно да се намери в какво тяло е царицата: тя съдържа отворено пило. От развъдник за пчелни майки отдалечен на повече от три километра, се доставя нуклеус ​​в корпус, с млада кралица, родена в края на май миналата година и е били тествана по отношение на развитие на пчелно население, инстинкт за натрупване на мед и зимуване. След това извършваме обикновен обмен на корпусите. Корпуса със старата царица се отстранява и се поставя до кошера, снабден с под, покривна табла и покрив на кошера. Тялото, съдържащо младата царица, се поставя на пода на производствения кошер; след това, поставяме корпуса с пилото и меда отгоре от стария корпус. В този регион обединението на двете популации се осъществява без затруднения, особено ако разтвор на сладка вода, ароматизиран с мащерка или евкалиптово масло, се пръска между лъчите. Летящите пчили нектарнички, които са били със старата царица, се връщат в кошера си, а два дни по-късно корпуса със старата майка се транспортира до пчелина, където се използва пилото и пчелите за образуване на нуклеусни ядра. Роенето в тази малка колония, която току-що загуби своя фуражейки от летящи пчели, е малко вероятно в близките дни. Кралицата се съхранява толкова дълго, колкото е в състояние да поддържа красиво гнездо за племе. Дълголетието на кралицата е много интересен индекс за подбор. 3) СМЯНА НА ПИТИТЕ ЗА ЧИСТО ГНЕЗДО И СТРОИТЕЛСТВО НА ВОСЪЧНИ ОСНОВИ. В горната част на тялото, над решетката на кралицата, пилото ще се излюпи през следващите дванадесет дни. Ако операцията се извършва в подходящия момент, когато се появи осезаема медена роса, освободените клетки могат да се запълнят с мед. Две седмици по-късно, независимо дали има събиране на реколтата, поставете тавата за таралеж. Горната част на тялото се отстранява и се заменя, след като се премахне вратата-кралица, чрез тяло с рамки, напълнени с релефен восък. Силна колония бързо ще заеме това тяло и ще изгради съвършени лъчи. За да се повиши средната колония във второ тяло, покрито с релефен восък, по-добре е да се поставят две рамки за потомство в средата и да се затегне гнездото на потомството в долната част на тялото. Отстраненото тяло се връща в цеха: медът се извлича, восъкът се разтопява; в крайна сметка се почиства и пребоядисва. Това води до голямо производство на восък с добра пазарна стойност. Малко са отрицателните последици за производството на мед, тъй като строителната дейност стимулира жизнеността на колонията. Операцията също е полезна. от санитарна гледна точка, защото по този начин се унищожават микробите на болести, особено спори на ноземоза, които са на старите лъчи. Поддържането на кошерите се извършва редовно. Тези три операции, проведени разумно, намаляват роенето до малък процент (около 5%). Колониите, които все още се подготвят за роене (виж конструкциите в издигнатия под), са просто разделени и кралицата им е елиминирана. През лятото, колониите достигат максималното си развитие: обемът на кошера трябва да се увеличи съответно и да достигне средно до четири тела. Първоначалната година започва през август. В началото на този месец става въпрос за стимулиране на колонията да съживи полагането на яйца от майката. Пчелите, родени в края на лятото и началото на есента, са много важни, защото ще осигурят развитието на колонията в началото на следващата година. Двете тела на гнездото на гнездото отново се обръщат. Питите, построени през пролетта, са в долната част на тялото, което е за предпочитане за зимуване. Те са напълнени с прашец и захарен сироп. Внимавайте за грабежи. В началото на септември е време да се запълнят резервите от мед за зимуване. Горната част на тялото трябва да е почти пълна с мед. Ние се уверяваме в това, като премахваме централната рамка, която вече не трябва да съдържа. от малък полумесец на клетки, които не са затворени. долната лента. В началото на ноември са монтирани аераторът и вентилационните клеми на покрива, както и входното стълбище. По време на зимата редовно се извършват проверки от вратата на етажния етаж и отварянето на капака на рамката, където може да се установи липса на предпазни средства, ако групата достигне главата на рамката. Кутия със захар на парчета, в капака на която се срязва малък прозорец и който се поставя на отвора на капака: рамки, след което позволява бързо да му се помогне. Разтварящият се йон на захарта се извършва благодарение на кондензационната вода, осигурява чрез оставяне на централната рамка, която вече не трябва да включва от малък полумесец на клетки, които не са затворени в долната част. В началото на ноември са монтирани аераторът и вентилационните клеми на покрива, както и входното стълбище. По време на зимата редовно се извършват проверки от вратата на етажния етаж и отварянето на капака на рамката, където може да се установи липса на предпазни средства, ако групата достигне главата на рамката. Кутия със захар на парчета, в капака на която се срязва малък прозорец и който се поставя на отвора на капака. По време на зимата редовно се извършват проверки от вратата на дънния етаж и отварянето на покривната табла с дупката над рамките, където може да се установи липса на хранителни запаси, ако кълбото достигне горната част на рамката. РАЗВЪЖДАНЕ НА ЦАРИЦИ. Благодарение на гъвкавостта на елементите на кошера и опростяването на методите, отглеждането на царици вече е на разположение на всеки пчелар, който иска да го практикува (виж моята статия във френския преглед). пчеларство ... август 1975 г., стр. 279 до 285). От избрана колония се взимат яйца и ларви и се поставят в сираци; превръща ги в царици. Колонията трябва да е много силна и да заема три тела в началото на май. Подготвен е през август на предходната година и е подсилен с рамки за разплод, ако е необходимо. Между трите тела се вмъкват две решетки, за да се намери тази, която съдържа кралицата. Девет дни по-късно отстранете това тяло, съдържащо отворено разплод, и направете отводка, която се поставя до кошера. Събирачите се връщат в кошера. Другите две тела вече не съдържат отворено пило. Проверяваме, обаче, ако няма кралски клетки и премахваме рамка в средата на горната част на тялото: това е мястото за отглеждане. Три часа след отвличането на кралицата започваме да се отглеждаме. "РЕПРОДУКТИВНА КОЛОНИЯ". Кралицата на тази колония е поставена върху изградена рамка, която е затворена в един вид обвивка, чиито странични стени са царски решетки. Затова знаем точно деня на снасяне на яйца. яйца, които се намират на този рафт, който се поставя на следващия ден в размножителната колония, на мястото, предвидено за рамката за развъждане. Ларвите се излюпват на третия ден след полагането и от самото начало се третират от размножителната колония. На четвъртия ден най-напълнените ларви в пчелното млечице се пренасят в култивирани чаши. Рамката за отглеждане след това се поставя в размножителната колония на мястото на рамката за разплод. Така размножаването се комбинира от яйцето с прехвърлянето на ларви, като се зачита биологичната непрекъснатост колкото е възможно повече. Девет дни след прехвърлянето на ларвите, излитайте. царските клетки да ги дадат на ядрата. ФОРМИРАНЕ НА ЯДРЕНИТЕ НУКЛЕУСИ. Това са бившите царици, които са били премахнати в началото на май, производство на кошери, които осигуряват пилото и пчелите за образуването на ядра. Девет дни преди освобождаване на кралските клетки на кошера за разплод, така че денят на прехвърлянето на ларвите, кошерът е разделен на три отделения от по три рамки, с помощта на две вертикални царски мрежи. В деня, в който клетките са на разположение, трите групи се разделят: тази, в която се намира кралицата, остава в тялото. Другите две се поставят в нов кошер в средата на рамки, изпълнени с релефен восък. Те са снабдени с хранилка и входна охрана и са дадени две кралски клетки-маточници, за да позволят на пчелите да направят избор. По-старите пчели се присъединяват към кошера, съдържащ царица, и приемането на клетките се извършва без затруднение от млади пчели, които вече не отварят пило, за да се лекуват, нито възможността за отглеждане на друга царица. Две седмици по-късно контролираме полагането на царицата и в края на сезона, събираме нуклеусите, които се развиват зле. Те се изследват през пролетта, за да се види дали зимуването им е правилно. Само тези, които са дали удовлетворение, се използват за обновяване на царици в производствените кошери, а другите се използват като „пакети от пчели и потомство, след отстраняването на царицата, за укрепване на производствените колонии или за формиране на ядра. , Тази система е логична и пълна. Очевидно е, че е необходимо да се положат големи усилия, за да започнем. Резултатите обаче са ясни: енергични колонии с избрани млади царици е много по-малко вероятно да се разпространяват и развиват редовно, почти без намесата на пчеларя. Те представляват много по-добро санитарно състояние от колониите, чието подновяване на царици и восъци е пренебрегнато. Какъв е смисълът да притежавате голям брой кошери, половината от които са непродуктивни, изискват голяма допълнителна работа и са източник на потенциална болест. Напредналият пчелар предпочита да управлява по-малък брой кошери, но обръща голямо внимание на качеството на животните. Чрез по-добро познаване на биологията на клъстера и благодарение на кошер, приспособен към рационалната организация на работата му, той подобрява рентабилността на своята компания и намира там своето човешко постижение. Пчеларството е голямо училище за ефективност и мъдрост в пряк контакт с природата. Какъв е смисълът да притежавате голям брой кошери, половината от които са непродуктивни, изискват голяма допълнителна работа и са източник на потенциална болест. Напредналият пчелар предпочита да управлява по-малък брой кошери, но обръща голямо внимание на качеството на животните.Регистрирайте се, за да видите линка. Регистрирайте се, за да видите линка.

Назад към СтатииРазглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости