Вароатозен синдром

Мнения: 376
Регистриран: Преди 3 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби

Мнение #1 Преди 1 година

Parasitic Mite Syndrome (PMS)
https://beeinformed.org/2013/10/15/para ... drome-pms/

Акари хранещи се от откритото пило
Вароатозен синдром - 1.jpg


PMS или синдромът на паразитния акари е състояние, което причинява влошаване на пчелната колония и в крайна сметка намалява и умира. Все още не е открит патоген, който причинява симптомите на пилото, които се проявяват при този синдром. Въпреки това, винаги има вароа акари при този синдром. Симптомите на пилото приличат на други болести, но ларвите не се провлачат. Колонии с PMS ще покажат симптоми на бели ларви, които се изсмукват или кълват от работничките. Какавидите могат да изглеждат заседнали от страни на килииката и могат да проявяват симптоми на бяло с някои остатъци в задния край. Какавидата ще бъде изсмуквана / премахната или лицето изсмукано, както се вижда на снимката. Повечето от показаните симптоми са от хигиенични пчели, които се опитват да премахнат заразените с вароа килиики или ларви / какавиди от килииките. Понякога има оцветяване на ларвите и това се дължи на възрастта, разлагането или вторичните бактерии.

Когато започнете да виждате какавиди с изсмукани лица(много килиики),това е знак, че нивото на опаразитеност се повишава.
Вароатозен синдром - 2.jpg


Симптоми:
• Прошарано пило, вароа акари, присъстващи върху възрастните пчели.
• Кърлежите често могат да се видят пълзящи през запечатаното пило.
• Кърлежите могат да се открият и в отворени килиики на пилото (обикновено изсмукана ларви, показано на снимките)
• Малко възрастни пчели (зависи от времето).
• Големите колонии се влошават от високите нива на акара и често показват повишена агресивност, липса на яйца и развиващи се ларви (поради неподходящи условия за отглеждане на пило), често се появяват самосменни маточни килиики, пълзящи пчели близо до входа на кошера или пчели с DWV (вирус на деформираните криле).
• Няма миризма, докато смуканите ларви не започнат да променят цвета и загният.

Забележете прошареното пило.Опаразитяването е толкова високо, че пчелите изсмукват ларвите/какавидите и спира отглеждането на пило.Също може да открииете и самосменни маточници.
Вароатозен синдром - 3.jpg


Вароатозен синдром
Вароатозен синдром - 4.jpg


Изсмукани какавиди,ларви и акари криещи се на дъното на килииките
Вароатозен синдром - 5.jpg


Вароатозен синдром - 6.jpg


Вароатозен синдром и вирус на деформираните криле
Вароатозен синдром - 7.jpg


Как изглежда синдрома когато семейството се е стопило.Няма да видите много акари на този стадии на синдрома;ще има и малко открито пило.Пчелите ще бъдат малко и ще има много самосменни маточници.На този стадии синдрома изглежда много подобен на Европейски гнилец, с изключение на това, че ларвите са в различни възрасти.Няма еднаквост що се отнася до симптомите при откритото пило.
Вароатозен синдром - 8.jpg


Висока опаразитеност на пилото
Вароатозен синдром - 9.jpg

Назад към СтатииРазглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости