Вароатоза

Профилна снимка
Марин Шойков
Мнения: 1131
Регистриран: Преди 1 година
Стаж: Опитен пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
Пчелар от: Пловдив

Мнение #121 Преди 11 месеца

jdrumev написа:Някой колега пушил ли е за акар с оксалова и каква доза е използвал?

Друмев, някои гости може да рекат че си даваме идеи за различно от тютюнопушене. Глагола е опушване за еди какво си с еди що си. :D
Всичко е въпрос на ОПИТ. Опит и в двата смисъла на думата.
Опит като стаж, време през което си се занимавал с дадено нещо.
Опит като тест, експеримент, пробване на ВСИЧКО.
Профилна снимка
Дамян Дамянов
Мнения: 5825
Регистриран: Преди 1 година
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
Пчелар от: Варна
Контакт:

Мнение #122 Преди 11 месеца

Медоносна Пчела - Apis mellifera
Пчела произвеждаща мед - Apis mellifica
Пчелар грижещ се за пчели - Apiarius
Пчелар произвеждащ мед - Mellarius
Профилна снимка
Георги Фотев
Мнения: 82
Регистриран: Преди 1 година
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби

Мнение #123 Преди 11 месеца

Дамян Дамянов написа:00052608_xli77l7d2jw0h0i8bhyfwsw0h0both.jpgapi-bioxal-oxalic-acid-for-treatment-of-varroa-in-the-bee-hive.jpgvarroa.jpgvarroa-2.jpgVarroa-Mite-Gilles-San-Martin.jpg
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Това го оправя само мравчената киселина
Профилна снимка
Марин Маринов
Мнения: 231
Регистриран: Преди 1 година
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: Плевен

Мнение #124 Преди 11 месеца

Дамяне, напиши някой коментар към клипчетата. С какво третира?
Профилна снимка
Дамян Дамянов
Мнения: 5825
Регистриран: Преди 1 година
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
Пчелар от: Варна
Контакт:

Мнение #125 Преди 11 месеца

Марин Маринов написа:Дамяне, напиши някой коментар към клипчетата. С какво третира?

Само да ми остане малко време. Трябва да направя нов клип на пилото, да се вижда, че не са изхвърляли ларви. Майката на единия кошер е много стара, трябва да снимам няколко пъти докато се види, че не я сменят. След това да я сменя с юлска майка...абе работа си иска...
Медоносна Пчела - Apis mellifera
Пчела произвеждаща мед - Apis mellifica
Пчелар грижещ се за пчели - Apiarius
Пчелар произвеждащ мед - Mellarius
Профилна снимка
Дамян Дамянов
Мнения: 5825
Регистриран: Преди 1 година
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес
Пчелар от: Варна
Контакт:

Мнение #126 Преди 11 месеца

И аз работя със строителна табла :lol:

Смешното е, че е 12 рамков, а имаше 13 рамки и един далак. Стажантът е забравил да раздели рамките и да ги сметне :lol:
Оправих го, изрязвам и поставям директно в рамка, като се излюпи пилото - претопявам.

Вароатоза - IMG_20170622_155653.jpg
Вароатоза - IMG_20170622_155704.jpg
Вароатоза - IMG_20170622_155658.jpg


П.П Уширителите са само за красота и не отговарят. Новите рамки ги разделям на око, въпреки, че имат някакъв уширител, остава място и се работи много по-лесно. Няма нито едно търтеево яйце, което е жалко, но майката е на около месец.
Медоносна Пчела - Apis mellifera
Пчела произвеждаща мед - Apis mellifica
Пчелар грижещ се за пчели - Apiarius
Пчелар произвеждащ мед - Mellarius
Профилна снимка
vasilevsa
БИО пчелар
Мнения: 2251
Регистриран: Преди 1 година
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: Златоград

Мнение #127 Преди 9 месеца

Анаеробни процеси в пчелните семейства

До сега проблемите с пчелните семейства са били главно приписвани на акара Вароа. Също така, по отношение на зимната смъртност, връзката между Вароа и зимната смъртност, често се подчертава. Поради предубеденото внимание към Вароа, микробните и физичните процеси, които се извършват в кошерите и пчелните колонии, не са били взети под внимание. Ние считаме, че това е много сериозен недостатък на всички изследвания за смъртността при пчелите и проблемите с пчелните семейства като цяло.

Винаги има предварителен спусък за болестта, изчезването и смъртта. По наше мнение, наличието на акара Вароа се дължи основно на прекомерен бактериален растеж. Диетата на акара Вароа се състои основно от микроорганизми. С други думи, ако има много бактерии, тогава ще има голям брой акари. Акарът Вароа по-добре може да се разглежда като вид на чистач, съжителстващ организъм (опортюнистичен паразит), отколкото като хищник, паразит или заболяване. Заболяването възниква само, когато доставката на храна за акарите се изчерпва, така че те започват да предизвикат проблеми при пчелите. Малкият кошерен бръмбар, за който пчеларите бяха “предупредени” от началото на 2015 г., също може да се разглежда като сътрапезник.

Пчелното здраве

Когато се използва терминът пчелно здраве, имплицитно се приема, че нещо не е наред с пчелите, или че те страдат от заболявания. Пчелното здраве е смътна и неопределена концепция. Би било по-добре терминът да се отнесе към състоянието на колониите (силни или слаби) или дори състоянието на пчелните майки. Под въпрос е това, дали зимната смъртност действително има нещо общо със “здравето” на отделната индивидуална пчела. Ние ще проучим тази идея в следващите параграфи, които обясняват анаеробните условия.

Анаеробните условия

Доколкото ни е известно в научните изследвания, проведени до този момент, не беше обърнато внимание на появата на условия с малко кислород и ефектът от това върху пчелите и пчелните семейства. Ако това беше споменато, то не се считаше за значително и затова не получи внимание. Това вероятно се дължи на преобладаващия интерес към изследването на акара Вароа със съответстващия “глобален консенсус” в научната общност. По наше мнение, много от проблемите с пчелните семейства могат да бъдат напълно обяснени с появата на анаеробни ситуации. Тук, ние ще Ви обясним анаеробните процеси, които се случват в пчелните семейства, като на пчелар. Това е един от резултатите от нашите изследвания в процесите, които се случват в пчелните семейства и възможните механизми на действие на Ferro-Bee®.

Развитие на анаеробните условия

Вероятността от настъпването на анаеробни условия (недостиг на кислород) е най-голяма, когато пчелите са много близо една до друга. Това може да се случи поради произведеното количество CO2. От литературни данни, също така се оказва, че дори и с достатъчен обмен на въздуха с външната среда, концентрациите на CO2 в кошера могат да станат много високи (до 8%). Ако концентрацията на СО2 е висока, кислородът се измества. Във влажно време, концентрацията на CO2 е по-вероятно да се покачва. И това е така, защото при тези обстоятелства на висока влажност, пчелите остават в кошера за сравнително дълго време. Недостигът на кислород тогава, може да продължи твърде дълго и следователно добрата вентилация е още по-важна. Това не означава само вентилация отвън навътре и отвътре навън спрямо кошера, това също така означава добра вентилация и в обема на кошера. Самите пчели трябва да гарантират достатъчно вътрешната вентилация, следователно активността на пчелите трябва да бъде достатъчна, за да се гарантира, че това действително се случва.

Опасността от анаеробните условия

Анаеробната ситуация може да възникне в кошера, а също така и в самите пчели. Основното опасение от анаеробните условия е, че при такива обстоятелства производството на енергия е на много по-ниско ниво, отколкото, когато са налице достатъчно кислород (до 90% по-ниска). Например, това може да означава, че пчелите, които напускат кошера не могат да летят надалеч, или че те бързо се изтощават и след това падат. Сама по себе си, за кратко анаеробна ситуация не е сериозна, пчелите обикновено се възстановяват бързо. Но има други проблеми вследствие на анаеробните условия, които са много по-тежки.

Пчелите и анаеробните условия

Анаеробните условия в пчелите могат да се появят, ако трахеята се окаже блокирана, например от бактерии и техния биофилм. Тогава недостатъчно кислород може да премине от кошера във вътрешните части на пчелите. Хигиенното поведението на пчелите, което често се споменава, също така служи за почистване на екзоскелетът, през който трахеите (малки тръби, известен също като spiracles) минават и така ги държи отворени.

Акарите и анаеробните условия

Когато разглеждаме влиянието на анаеробните ситуации е важно да се знае, че дихателната система на акарите се различава от тази на пчелите. Докато обмена на газове в пчелите се осъществява чрез трахеи, в акарите, това се случва в един вид кухина. Трахеята лесно се запушва, например поради прекомерен бактериален растеж (а вероятно и от трахеални акари). Затова пчелите са по-склонни да страдат от анаеробни условия в сравнение с акарите.

Бактериите и анаеробните условия

Една от последиците от анаеробните условия е, че определени бактерии започват да се размножават. Такива промени в микробиологичния състав са бързи, в зависимост от температурата, това може да се случи за най-малко 1 или 2 дни и, следователно, може да повлияе върху наличието на някои хранителни вещества.

Зимното кълбо и анаеробните условия

Пчелите се скупчват много близо един до друг в зимно кълбо. Това пречи на притока на въздух и увеличава вероятността от анаеробна ситуация в рамките на кълбото. Това може да има отрицателно влияние върху пчелните майки в частност. Известно е, че плътността на пчелите в зимното кълбо зависи от температурата. Ако температурата е по-висока, пчелите са малко по-далече една от друга. Тогава активността и мобилността на пчелите е по-голяма, и следователно има по-интензивна циркулация на въздуха, също в рамките на кълбото. При по-топли условия има по-малка вероятност от анаеробна ситуация. И това, между другото, е основното обяснение за ниската зимна смъртност през сезон 2015/2016. Температурите бяха в действителност доста високи през цялата зима. Ние смятаме, че появата на временни анаеробни ситуации е също и полезно, защото това става причина да бъдат генерирани повече невротрансмитери, които от своя страна се отразяват на нивото на активност на пчелите, така че те могат да достигнат храната.

Роенето и анаеробните условия

Пчелите обикновено роят, когато броят на пчелите се увеличи значително след високо и бързо възпроизвеждане. С многото пчели в кошера, се увеличава и плътността, а пък с това нараства вероятността от анаеробна ситуация. Отделните пчели в даден рояк започват да се движат отвътре навън и обратно. Това води до увеличаване броя на пчелите в анаеробна ситуация за по-кратък или по-дълъг период от време, а от своя страна, това създава един вид агитация последваща генерирането на невротрансмитери, които в определен момент променят поведението на пчелите, като крайния резултат е напускането на пчелите.

Заболявания на пилото и анаеробните условия

Микроорганизмите, които играят роля в заболявания на пилото са, без изключение, видове, които растат в анаеробни ситуации. Тъй като килийките с пило са затворени с капачка от восък, шансовете, че анаеробни ситуации се случват в затвореното пространство на килийката, са сравнително високи. Това може да се случи, например, ако капачката не е достатъчно пропусклива. Това може да се дължи на структурата на капачето и/или състава на компонентите му.

Пчелните кошери и анаеробните условия

Много е възможно, че видът на кошера също влияе на честотата на анаеробните условия и тяхната продължителност. Много кошери са проектирани много отдавна и това може да бъде причината, че във времето, недостатъчно внимание бе отделено на условията за възникването на анаеробните условия. Чрез комбинирането на практическия опит на пчеларите с модерните техники, със сигурност има възможности за оптимизация на конструкцията и дизайна на пчелните кошери. От разговорите ни с пчеларите, се оказва, че има предимства да бъдат направени отворите по-големи, временно или постоянно.

Ferro-Bee®

Един от ефектите на Ferro-Bee®, често докладван от пчеларите е, че пчелите са по-активни. Чрез прилагане на Ferro-Bee® в моменти, когато има голяма вероятност от случването на анаеробна ситуация, например във влажно време, пчелите стават по-активни и ще бъдат предотвратени такива нежелани анаеробни ситуации.
"Липсата на дълбочина на мисълта обикновено се компенсира с дължина" - Шарл дьо Монтескьо ;)
Профилна снимка
vasilevsa
БИО пчелар
Мнения: 2251
Регистриран: Преди 1 година
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: Златоград

Мнение #128 Преди 9 месеца

В журнале "Пасека" №12 за 2006 год прочел такую вот интересную статью. Инетересно, что по этому поводу думают пчеловоды. Рецепт Роже Делона. С личного разрешения пасечника и бизнесмена из Франции господина Роже П'єр Юлиана Делона предлагаю рецепт обработки пчел от клеща вараора без вреда для здоровья пчелосемей и тех, кто потребляет продукцию пчеловодства. Кроме того, такая обработка может проводиться во время летнего медосбора, что весьма важно и необходимо перед наращиванием объема молодых пчел для зимовки. Что для этого необходимо приобрести по методике Роже Делона? – Это – этиловый 96% спирт, лавандовое масло, вата, марля, стеклянная банка вместительностью 0,5 литра с герметичной крышкой. МЕТОДИКА К посуде с 0,5 л этилового 96%-ного спирта прибавляем лавандовое масло и взбалтываем, из ваты готовим тампоны, размером с кулак человека, и эти тампоны завертываем в марлю для того, чтобы в улье вату не растягивали пчелы. Тампон намачиваем в спиртовом растворе, чуточку сжимаем, чтобы спирт не крапал вне улья и ставим на рамки под потолочную доску. Желательно, сразу после установки тампона потолочные доски застлать полиэтиленовой пленкой, чтобы пары спирта не испарялись из улья в подкрышник. После этого поставить утепление. Перед этим верхние летки надо закрыть, а нижние обязательно оставить открытыми! Такую обработку следует проводить три раза с интервалом 7 дней. Тампоны можно использовать многократно. Клещ вараора имеет пористую поверхность и присоски на лапках, которые боятся ожогов паров спирта. Лавандовое масло душистое и влияет на дыхательную систему клеща. Клещи, которые спрятались под сегментом пчелы от паров спирта и запаха, выскакивают, чтобы вдохнуть другого воздуха и полностью попадают под действие паров спирта. Тяжело судить, какое количество, или сколько процентов клещей погибнет или обожжет свои присоски и тело, но на второй день после такой обработки пчелы становятся очень мирными, их можно набирать в пригоршню. Неизвестно, что это – действие алкоголя или обеззараживания от клеща, но результат очень положительный. ВАРИАНТ ВТОРОЙ (из личного опыта). В связи с тем, что лавандовое масло не всегда можно приобрести, поэтому вместо лаванды я использовал настойку мяты перечной, которая продается в аптеках и довольно дешевая. Мятая перечная имеет большой процент ментола и резкий запах, который полностью заменяет лаванду, а может действует еще эффективнее, без вреда для организма человека и пчел. Рецепт: 1 аптечный флакон (20 милилитроа) мяты перечной на 0,5 л этилового 96%-ного спирта. В этом году я использовал упрощенную обработку раствором спирта с настойкой мяты перечной, впрыскивая по 10 мл медицинским шприцем в боковую кормушку ульев "Запорожец", или на верхнюю планку рамки, где нет пчел.
"Липсата на дълбочина на мисълта обикновено се компенсира с дължина" - Шарл дьо Монтескьо ;)
Профилна снимка
rumenggr
Мнения: 599
Регистриран: Преди 1 година
Стаж: Начинаещ пчелар
Пчелите за мен са: Хоби
Пчелар от: общ. Драгоман

Мнение #129 Преди 9 месеца

Аз ли пропускам или не става ясно, колко лавандулово масло се слага в 0.5л спирт?
Профилна снимка
yhj
Мнения: 32
Регистриран: Преди 9 месеца
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби и бизнес

Мнение #130 Преди 9 месеца

Здравейте,преди седмица третирах 3кошера със супер стрип по 2бр на кошер и поставих на дъното хартия.Днес проверих кошерите и в два от тях имаше паднали по 3-4 скара като 1 беше жив,а в третия нямаше нищо.Възможно ли е толкова ниска опаразитеност или препарата не струва.През пролетта не съм третирал и не ползвам строителна рамка.Кошерте са Дадан-Блат 10

Назад към Болести и вредителиКой е на линия

Разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости