Ангел Лапатарев

Мнения: 353
Регистриран: Преди 3 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби

Мнение #1 Преди 11 месеца

Регистрирайте се, за да видите линка

Пчелар селектира най – чистата порода родопска пчела
Публикувано в 16:17 ч. 21.08.2006 г

94 годишен пчелар от Родопите подготвя сбирка за музея в село Орехово, която ще разказва как е селектирана най-чистата порода на родопската пчела у нас.В сезона на пчелното медоносене, дядо Ангел съветва зрителите на Би Ти Ви какво да правят, ако ги ухапе пчела.

Ангел Лапатарев, когото в Орехово всички наричат бай Ангел, няма научни титли, но местните хора казват, че е най-добрият познавач на родопската пчела в страната. 94 - годишният дядо все още кара мотор, чете лекции в Пловдив на начинаещите пчелари и отглежда пчели в горската си лаборатория вече 70 години.

Ангел Лапатарев – пчелар: “Любител съм на пчелите. И не ми е трудно било или да ме е страх, или така.”

През 50-те години на миналия век бай Ангел решава да селектира пчела-майка, която да се доближава максимално до вече видоизменената родопска порода. Дългогодишните му опити го довеждат до получаване на 96 процента чистота.Така чистата родопска пчела може да събира и повече нектар. А когато я подхраниш с мед, добит от характерния за този край черен бръмбар, тя не само че медоноси повече, но и се запазва за по-дълго, разказва пчеларят. Опитът си с пчелите бай Ангел ще предаде на поколенията чрез сбирката, която е подготвил за музея на Орехово. В нея са не само архива на местното пчеларско дружество, но и предметите, с които той е селектирал най-чистата.
Мнения: 2827
Регистриран: Преди 3 години
Стаж: Пчелар
Пчелите за мен са: Хоби

Мнение #2 Преди 11 месеца

"Най-големият враг на знанието не е невежеството, това е илюзията за знание".
"Хората, които се хвалят със своя коефициент на интелигентност, определено са губещи".
Стивън Хокинг

Назад към НовиниРазглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости